Klimaforandringer

Earth Overshoot Day – sammen er vi stærke

Som du nok har bemærket, hvis du bevæger dig lidt rundt i mediefladen idag, så er det Earth Overshoot Day. Det betyder, at idag er skæringspunktet for det tidspunkt på året, hvor vi har brugt de ressourcer, som jorden kan nå at gendanne til næste år. Så fra nu af, og resten af året, bruger vi mere end vi har. Vi er i en slags kollektivt overforbrug, hvilket sjovt nok ikke lige er mig.

Så hvad kan man gøre ved det, som en helt almindelig småbekymret borger? Jeg har før skrevet om, hvordan bevidst forbrug og minimalisme har hjulpet mig til at leve mere bæredygtigt, både i forhold til min egen hverdag, men også forhold til at efterlade et mindre miljømæssigt spor på verden. Når man køber brugt og ganske få ting, så skabes der ikke ny efterspørgsel. Jeg nyder at have meldt mig ud af “mere vil have mere”-ræset og blot bruge mine penge på de ting, som betyder noget for mig.

Men ud over at hacke din egen hverdag, tage cyklen fremfor bilen, spise mindre kød, ikke smide mad ud, droppe engangsprodukter og stemme for de grønnere virksomheder med dine indkøb, så tror jeg også, at løsningen skal findes i fællesskaber.

I fællesskaber kan vi inspirere hinanden til at tænke grønnere, og skabe fælles front overfor virksomheder og politikerne og fortælle dem, hvad vi helt almindelig borgere synes om deres (ikke-eksisterende) måde at afhjælpe klimaforandringerne på. Det gamle hippie-råb “sammen er vi stærke” er næsten på sin plads, for vores ord får mere pondus, når vi er mange samlet, fremfor enkeltindivider, der prøver at gøre en forskel i deres egen lille hverdag.

Vi er virkelig kommet langt siden 2015, hvor jeg gik lidt rundt og var trist i min egen boble og til nu, hvor alle medier har en vis dækning af klimaforandringerne, som en potentiel risiko for det livet som vi kender det. I verdens bedste facebook-gruppe bliver jeg hver dag inspireret og motiveret til at leve et mere bæredygtigt liv. Og jeg kan også anbefale dette nye klimanetværk, hvor helt almindelige borgere med samme bekymring som mig, har samlet sig sammen og prøver at skabe forandring.

Kom og vær med 🙂

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

 

3 kommentarer

 • Tanja

  Jeg var kort inde på Klimanetværket fir at snuse, men jeg fik desværre en fornemmelse af en hård tone og en smule had mod folk, der ikke gør ALT hvad der står i deres magt for at redde jorden. Det fik mig faktisk til at forlade gruppen igen, men siden du nu anbefaler den, og jeg rigtig godt kan lide din blog (og din positive tone både her og i den gode FB-gruppe), vil jeg alligevel spørge om hvilke gode ting, du finder i Klimanetværket, og hvad du bruger den til?

  • Jane

   Hej Tanja. Jeg er medlem af Klimanetværket, fordi jeg derinde finder folk, som virkelig tager truslen fra klimaforandringer alvorligt, og der er stor fokus på at mobilisere reelle handlinger. Jeg er ikke støt på direkte dårlig tone, men jeg er også tykhudet og følger absolut ikke alle trådene i dybden. Men nu vil jeg holde øje, og se om jeg skal fjerne min anbefaling igen. Jeg orker ikke at anbefale et sted, hvor der ikke er plads til os almindelige uperfekte mennesker 🙂 God aften 🙂

   • Tanja

    Tak for svar. Det kan være jeg alligevel skal give det en (rigtig) chance. Jeg læste kun et par opslag fra stifteren af gruppen og gik ud fra, at hun satte stemningen ved oprettelsen. Det behøver jo dog ikke at være sådan. Jeg er helt enig ift. det med plads til almindelig uperfekthed 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.