Et bæredygtigt liv

Om at ændre dit liv (og verden) én vane ad gangen …

En klog mand (Aristoteles) sagde engang: “We are what we repeatedly do. Excellence then, is not an act, but a habit.” Jeg har før skrevet om, hvordan dit liv består af en lang række vaner, som du ubevidst gennemfører hver eneste dag. Og jeg mener, at det giver mening at se disse vaner lidt efter i sømmene. For i sidste ende vil dit liv, være summen af dine dage, og dine dage være summen af de små handlinger, som du udfører dagen igennem.

Derfor har jeg længe været nysgerrig på, hvordan man ændrer vaner – både fordi jeg selv har haft umådeligt svært ved det (bider negle på 30. år) og fordi de få gange (mit købestop og sejren over snooze-knappen), hvor det er lykkedes for mig, så er mit liv blev meget bedre end før. Derfor har særligt min kamp mod overforbrug af skærme og sukker fyldt meget for mig. For jeg ved, at når jeg knækker koden og genvinder magten over min kost og min opmærksomhed, så vinder jeg på den store bane. Jeg har læst meget, og skrevet lidt, om hvordan man rent praktisk kan ændre sine daglige vaner, så de bedre fører til det liv, som jeg/man/du ønsker. Og for hver gang jeg tager kampen op, så bliver jeg klogere på, hvad det kræver at ændre en fastgroet vane.

Særligt nu, hvor vi taler om at ændre vores kollektive vaner, så vi går i retning af en mere bæredygtig fremtid, så er det interessant at se nærmere på, hvad det kræver at ændre selv helt fastgroede vaner om bolig, transport, kost, ferie og det gode liv. Og nu, hvor det ser ud til, at forskernes værste mareridt står lige foran døren, så gad jeg gerne flere samtaler om, hvordan vi kollektivt ændrer den måde vi lever på, så skiftet kun gør vores liv bedre og bedre. Det tror jeg virkelig er muligt. Men det kræver, at vi alle vil tage vores del af slæbet mod et grønne samfund – og den del er jeg lidt mere spændt på.

Godnat og sov godt – eller noget 🙂

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

En kommentar

  • Hazel

    Det er sjovt det der med at vaner. Min oplevelse har nok mere været, at det ændringen i mindset er kommet først, og at vanen så fulgte efter. Altså, at jeg *først* fik det bedre, fik mere overskud, fik smag for grøntsager, begyndte at prioritere tid til at læse/være kreativ – og så *derefter* gradvist mindskede den dårlige vane. Men med de større “dårlige vaner” tror jeg det kan blive sværere, fordi der ikke nødvendigvis er den der følelse af, at der er noget, der ikke fungerer optimalt i ens eget liv. Det er ikke alle, der hader deres pendlertid, hvor de kan sidde og høre deres yndlingspodcasts i bilen, eller som kun køber nyt tøj hver måned i et forsøg på at flygte fra deres eget liv. Det gode liv er trods alt ikke det samme for alle, og jeg tror også at det er begrænset hvor stort et held man kommer til at have med at overbevise folk om, at de i virkeligheden ønsker noget andet end det, de tror, at de ønsker, hvis du forstår, hvad jeg mener? For nogle af os er det jo virkelig fantastisk at bo i byerne, holde ferie på de danske småøer, spise masser af grønt og fylde vores hjem med gamle, gedigne genbrugsmøbler og håndværk. Men jeg tror aldrig, at det bliver “det gode liv” for alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.