Minimalisme

Om respekt for de små ting, og prisen for det gode liv

Efter mine indlæg om at spare på vandet, dukker der altid et par stemmer op, der vil minde mig om at der er vand nok, det ikke nytter eller hvad-med-de-andre? Og nej, jeg redder næppe verden ved at spare på ressourcerne herhjemme på matriklen. Det kan vi godt blive enige om. MEN, hvis alle seks millioner (plus det løse) danskere gik all in på at købe genbrug, spare på vandet, aldrig smide mad ud, slukke lyset efter os (hej 80’er opvækst) og tager cyklen fremfor bilen, så skulle der markant færre ressourcer til at drive vores land. Det vil sige mindre energi, så den grønne energi fik en chance for at erstatte den sorte.

Det ville gøre, at vi fik fuld valuta for den energi-effektivitering vi har opnået siden 90’erne, men som blot har gjort at folk nu vil have større huse og flere fladskærme. Så ville vi være mere robuste, når priser eller tilgængeligheden på ressourcer rammer. Uanset om det er fordi et skib sidder fast et sted, eller et anderledes vejr-system gør det sværere at dyrke mad. Og selv, hvis man er ligeglad med klima and all that shit, så er der mange penge at spare, hvis man sætter forbruget ned hele vejen rundt. Det var markant sjovere at bo småt og energi-effektivt, have nul madspild og vænnet sig til at underholdning ikke handlede om shopping, da inflationen ramte.

Så hvordan sætter man forbruget ned og genopdager respekt for ressourcerne? Det kan starte med respekt for de små ting. For de penge, der ligger spredt omkring i hjemmet, småpengene, gavekortet, pantet. Få den samlet og se hvor længe du kan få dem til at strække. #hejkøbestop. Det kan være taknemmelighed for at det faktum, at vi har drikkevand, der kommer direkte ud af hanen. Passe godt på det, så der er til de næste generationer også, spare på vandet i hverdagen og lev med den gule græsplæne. Omlæg haven, så den er robust og kan klare den nye varme uden at gå til. Det kan være at finde sommertøjet fra sidste år frem i skabet og bruge det et år mere. Fordi det må man gerne.

Da jeg havde mit gældsafbetalingsprojekt for en del år siden, satte jeg mit personlige forbrug ned til nul kroner. Og det tvang mig til at bruge de ting jeg allerede havde, finde kreative måder at opretholde et socialliv og lære at være glad for de gratis oplevelser. De år genstartede min forventning til, hvad det koster at leve et godt liv. Svaret er næsten ingen penge. Så når jeg møder folk, der taler om at det gode liv handler om at bruge rub og stub, eller er det “for surt”, så ved jeg godt, at jeg ikke kan (eller gider) overbevise dem om noget andet, men jeg ved også at de ikke har ret. Ihvertfald koster min version af det gode liv ikke noget særligt, og jeg ville ikke bytte et sekund. Hvordan ser det gode liv ud for dig?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram, på podcast eller i verdens bedste facebook-gruppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.