Økonomi

Økonomi-stigen #3 Plan/budget

Næste skridt vil være at lægge en plan for, hvordan du gerne vil bruge dine penge fremover. På forrige trin kiggede du tilbage på dit forbrug hidtil, og uanset, hvad du så tilbage i tiden, så skal du sætte en streg i sandet og kigge fremad. Hvad drømmer du om at opnå eller ændre? Vil du gerne spare 10.000 kroner op til din næste ferie. Eller vil du gerne starte med at investere, måske bare 500kroner om måneden og bygge din frihedsfond, så du slipper for at arbejde til du er 72(!).

Uanset hvad, så skal du lægge en plan for hvordan du bruger dine penge. Problemet er, at hvis du ikke selv har en plan, så vil samfundet/reklamerne/forbrugskulturen have en plan for dine penge, og det vil sjældent ende med større frihed og økonomisk ro for dig. Nærmere med en masse funklende nye ting i dit hjem (som du måske ikke engang har brug for).

Budgettet laves på baggrund af den viden du fik ved at kigge på dit forbrug. Hvad skal du sætte af til husleje, transport, mad, tøj osv. Nogle kategorier vil du måske også gerne sætte lavere, så der er flere penge at spare op, men pas på med at skære for kraftigt ned for hurtigt. Som en streng slankekur, så kan du ende med at gøre det alt for surt for dig selv, så du underbevidst vil modarbejde dit eget budget, og så er vi lige vidt. Husk derfor også at gøre plads til at bruge penge på det, som er vigtigt for dig. Her i huset, der har vi valgt ikke at skære madbudgettet helt ind til benet, da sund og grøn mad er livsglæde for os. Det vil være noget andet, det er vigtigt for dig 🙂

Husk at evaluere dit budget hver måned, så du tilpasser virkeligheden. Det er ikke sjovt konstant at overskride en kategori. Så sørg hellere for at rykke lidt rundt, så der er penge nok til det, som er vigtigt for dig. Og sørg for at give hver en krone en opgave, så de ikke bare drysser væk.

Er du vant til at leve efter et budget?

Du kan læse mere om økonomi-stigen, opsparing og pengehistorier i min bog Den lille guide til opsparing.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram, på podcast eller i verdens bedste facebook-gruppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.