Økonomi

Økonomi-stigen #2 Overblik

Næste skridt på økonomi-stigen, handler om at få skabt et overblik over din økonomi. Din gæld, dine aktiver, dine indtægter og dit forbrug. Det handler om at se dine hidtidige forbrugsvaner i øjnene. Først når du ser sandheden, kan du beslutte dig for om der er noget der skal ændres, eller om alt kører som det skal. Bruger du dine penge efter dine egne værdier og livsvalg, eller gør du bare lidt som “man nu gør”?

Rent praktisk, så betyder det, at du skal kigge dine kontoudtog igennem, fra de sidste par måneder, eller endnu længere tilbage hvis du har lyst til at nørde mere med tallene. Det vigtige er, at du er ærlig overfor dig selv om tingenes tilstand. Find dit gældstal, altså hvor mange penge du skylder væk. Mange har aldrig regnet beløbet sammen, og det i sig selv kan give en brat opvågnen. Regn dine aktiver sammen. Hvad ejer du? Det siger noget om, hvordan du har brugt pengene indtil nu. Hvis du har været på arbejdsmarkedet i mange år, og ikke ejer noget af værdi, så har du ikke været skrap nok til at spare op. Det kan der være mange grunde til, og det skal du ikke slå dig selv i hovedet over, men beslut dig for at sætte systemer op fremover, der hjælper dig.

Endnu vigtigere, så skriv din indtægter og udgifter ned, og find forskellen mellem de to tal. Det er denne forskel, som du kan arbejde med fremover, når du gerne vil se din opsparing/investeringspulje vokse. Prøv at se på dine udgifter. Måske kan du gøre forskellen mellem udgifter og indtægter endnu større, så er der flere penge at arbejde med. Men husk, du skal aldrig skære ned lige der, hvor livsglæden ligger for dig. Så bliver det for surt. Men fjern det ligegyldige forbrug. For nogen vil det være nemmere end andre. Vi kommer til arbejdet med vores økonomi med helt forskellige udgangspunkter, men vi kan alle blive mere økonomisk robuste end vi er lige nu.

Hvilken sandhed viser overblikket dig om din økonomi lige nu?

Du kan læse mere om økonomi-stigen, opsparing og pengehistorier i min bog Den lille guide til opsparing.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram, på podcast eller i verdens bedste facebook-gruppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.