Minimalisme

Hvad minimalisme kan lære os om klimakamp

Som dedikeret (hysterisk) minimalist, så vil jeg jo mene, at en minimalistisk livsstil kan fixe alt fra dårligt humør til (næsten) et brækket ben. Men når det kommer til klimakamp, så er det ikke alle typer af minimalisme, som direkte har en positiv virkning.

Prototypen på en minimalist, er en som ønsker at fjerne det overflødige fra sit liv, både fysiske ting som grydeskeer og gummistøvler, men også de dybere lag, som vaner, relationer, overbevisninger og handlemønstre.

Men når det kommer til den fysiske verden, så kan en minimalist ønske at have færrest mulige ting i sit køkken og derfor bruge engangsbestik når de får flere gæster end 1-2 stykker. En anden gider måske ikke bøvle med flere transportmidler, og vælger cyklen fra, til fordel for bilen, som nu engang kan køre længst.

Så der behøves ikke være 1-til-1 på at leve minimalistisk og være en dygtig “klimatosse” (tak Pia :)). Men der er ganske mange steder, hvor den minimalistiske livsstil understøtter det mere bæredygtigt liv. Jeg nævner i flæng fra mit eget liv:

  • Jeg køber kun ganske få ting, og primært genbrug. Et anti-forbruger liv sparer en masse ressourcer og masse CO2 fra at blive lukket ud i atmosfæren.
  • Jeg kan leve småt, fordi jeg har vænnet mig til løbende at skille mig af med ting, som jeg ikke har brug for mere. De ryger på dba eller til genbrug, så andre kan få glæde af dem.
  • Jeg er hysterisk omkring ikke at spilde mad. At smide mad ud er spild af penge, ressourcer og vigtigst af alt, tid. Hvorfor bruge tid på at handle og lave ny mad, når du allerede har noget til overs fra igår. Det giver bare ingen mening for mig.
  • Jeg rejser kun med fly, når det er eneste mulighed for at opnå den type ferie jeg ønsker. Altså en kæresteweekend går ikke til London, men gerne i bil til Malmø, skiferie og sommerferien foregår også i bil, fordi det er nemmere at have sjælen med, når turen går lidt langsommere og fordi vi sagtens kan komme fine steder hen via bilen.
  • Jeg har droppet engangsprodukter. Det er spild af penge og tid at købe dem og skulle skille sig af med dem bagefter, så hellere genbrug igen og igen.
  • Jeg vil hellere have grøftekantsbuketter, fremfor blomster dyrket med gift og fløjet hertil.
  • Jeg vil til enhver tid foretrække at give og modtage oplevelses-gaver fremfor ting, som skal opbevares, støves af og passe på.
  • Jeg bruger gerne ekstra tid på at sanke mad i naturen og dyrke min egen salat, spinat, krydderurter, jordbær og tomater. Det sparer plastisk, transport og smager bare bedre.

I bund og grund har minimalisme været en løftestang for mig til at turde vælge et lille liv. Jeg behøves ikke købe noget for at imponerer nogen, vise hvor mange penge jeg har eller opnå en form for status. Jeg er som jeg er, og ingen reklamer kan sælge mig et budskab om, at jeg ikke er god nok medmindre jeg har en ny bil eller den “rigtige” taske.

Hvad med dig, er du minimalist, klimaaktivister, klimatosse eller noget helt fjerde?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.