Økonomi

Spar (og investér) dig rig (på frihed)

En af mine (mange) kæpheste omkring økonomi er, at man skal prøve at få det lange lys på, når man indretter sig økonomisk. De beslutninger, der idag kan virke rare og nemme, kan give gevaldige økonomiske tømmermænd på den lange banen. Ja, kviklån og afdragsfrihed, jeg kigger på dig.

Naturligvis, så er der forskellige faser i de fleste privatøkonomier. Vi har haft 6 år, hvor vi begge var på SU, og i den periode gjaldt det bare om at holde os flydende og ikke optage dyre lån. Det var ikke noget, der hed opsparing eller investering.

Da vi senere begge fik jobs, og stadig ikke havde købt hus, så var det vigtigt for mig, at vi ikke blev fanget i den typiske livsstil-inflation og bare brugte alt vi tjente. Så jeg fik overtalt kæresten til at oprette en opsparing, hvor der automatisk blev overført et beløb i starten af hver måned. Ved at prioritere opsparingen før alt andet, så var vi sikre på, at vi hver måned tog et skridt i retning af at have råd til udbetalingen på et hus. Og det gav tilladelse til at bruge de penge, som var tilbage på kontoen uden dårlig samvittighed.

Da vi flyttede i huset, var vi nødt til at optage et banklån, hvilket jeg jo har slet skjulte holdninger til, og vi gik derfor all in på at betale banklånet af så hurtigt som muligt. Det lykkedes efter 2,5 år, og det var en fed følelse rent faktisk at eje en større del af vores eget hus 🙂

De forbrugsvaner, som vi grundlagde i studietiden og i årene efter, har gjort, at vi stadig kan lægge penge til side hver måned. Og nu hedder projektet investering i aktier, så vi stille og roligt kan bygge en buffer op imellem os og det arbejdsliv, som ligenu ser ud til at skulle fortsætte til vi bliver 72 år. Det bliver et nej tak herfra!

Til de bekymrede vil jeg berolige jer med, at vi faktisk både har fået god mad, rejser og oplevelser undervejs igennem årene. Det kan være både sjovt og rart at leve et liv på budget, hvis man bare husker at bruge pengene der, hvor de giver størst glæde. For os betyder det lækre cykler, god mad, sushi og rejser. Til gengæld sværger vi til genbrug, når det gælder tøj, møbler, ting til hjemmet og vores bil 🙂

Vi er absolut ikke rige, men vi lever et rigtigt fint liv, og sørger for at vi hver måned kan investere lidt i, at vi får mere og mere frihed stående på kontoen. Det giver bedre mening for os, end mere forbrug.

Hvad er din tilgang til din økonomi på den “lange bane”? Har du en plan?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

5 kommentarer

 • Maria // FamilieFinanser

  Hej Jane.
  “Få det lange lys på” – den vending vil jeg lige huske ?
  Vi har også en plan, den ligner jeres, vi er dog et trin bagud.
  Vi er dér hvor vi afdrager boliglånet, og det er i spare-mode med ekstra afdrag. Vi er fornyligt vågnet op fra livsstilsinflationen, efter at have afdraget ungdomsgæld og sparet op til udbetaling på hus, så fik vi rullet os ind i forbrugertågen. Det er jo helt stupidt så meget renter løber op i, med den planlagte løbetid..
  Kh Maria

  • Jane

   Hej Maria. Jeg tænker, at alt har faser og I havde måske brug for en periode, hvor I gav den gas. Vi har jo også klart sat vores forbrug op i perioden efter at leve på SU, der var klart nogle ting, som vi gerne ville have opgraderet efter seks år på et virkelig stramt budget 🙂 Ingen grund til at spilde tid på dårlig samvittighed, I er jo rigtigt godt på vej nu 🙂 kh

 • Mitzie

  Jeg har lige begivet mig ud på investeringsvejen, men er blevet noget overrasket over, hvor lange udsigter det har. En inde på FIREdanmark nævnt at efter 5 år og 1,1 mill i investeringer får ham omkring 32.000 udbetalt i udbytte om året (jeg ved så ikke, om det er før eller efter skat). Men jeg kan da regne ud, at så kræver det investeringer for over 10 mill, hvis man som par begge skal kunne opnå 100% FIRE. Så jeg må indrømme, jeg spiller også lidt lotto en gang imellem. ?

 • Ditte

  Jeg er helt ny på din blog – har du et indlæg med tips til investeringer i aktier? Det er en inspirerende livsstil ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.