DIY,  Hippie-hacks

Hippiehacks – mend and make do

Et af mine bedste råd, når man gerne vil spare miljøet og pengepungen, er at gøre en indsats for at reparere de ting, som man allerede har, så de kan vare længere. Med to drenge i huset der begge er i konstant-nye-huller-på-knæene-alder, så er det blevet en fast del af min rutine at lappe bukser. Det gælder iøvrigt også min egne jeans, som jeg har gjort en (stædig) indsats for at få til at holde længere ved løbende at lappe huller og slidte områder.

Der er mange måder at lappe bukser på, men jeg har efterhånden fundet min foretrukne metode, som jeg beskriver nedenfor. Det er absolut en smagssag om man ønsker at lappe synligt eller usynligt, men jeg har ikke det store behov for at finde de farvestrålende lapper fra min egen barndom frem. Og iøvrigt så koster almindelige lapper efterhånden det samme som et par nye jeans, og så ryger pointen lidt 🙂

Fremgangsmåde

#1. Vend buksebenet på vrangen. #2. Klip en lap i passende størrelse af et par gamle bukser eller lignende, som passer i farve og tekstur. Placer lappen, så den dækker hullet, og gerne går lidt ud over kanten. #3. Find en sytråd, som passer nogenlunde med buksernes farve. Sy zig-zag ovenpå lappen maaaange gange for at forstærke det slidte område. Det kan godt være svært at få buksebenet “ind” i symaskinen, men det er min erfaring, at det er muligt med den rette mængde stædighed 🙂#4. Vend buksebenet den rigtige vej igen, og du er færdig.

Resultatet kan absolut være mindre synligt, hvis du er lidt bedre til at vælge en sytråd, der passer i farven end jeg har været her 🙂Hvis du ikke ejer (eller tør bruge) en symaskine kan samme resultat opnås ved at sy i hånden, det tager bare noget længere tid.

Jeg anser det som en form for hverdagsaktivisme, og et skridt væk fra brug-og-smid-væk-kulturen, hver eneste gang jeg vælger at reparere, fremfor at smide ud og købe nyt. Det gælder alt fra at sy nye stropper i håndklæder eller viskestykker, give sko eller lædertasker en omgang sort skosværte, så de holder sig pæne længere eller sætte nye dupper på drikkedunken fremfor at købe en helt ny. Så føler jeg mig lidt som en miljøforkæmper-ninja forklædt som husmor 🙂

Iøvrigt, hvis du vil vide mere om glæderne ved at kaste sig ud i små-reparationer, så kan du læse mere hos SustainDaily.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

5 kommentarer

 • Hope

  Tænker os det kunne se meget fedt ud med en kontrafarve som rød?
  Desværre har jeg ingen symaskine, men til gengæld heller ingen jeans. Og hos sønnen passer det gerne med at hullet kommer, når han skal skifte str.

 • Mette WK

  Jeg har desværre ikke en symaskine (eller nem adgang til én), men jeg har så bare brugt strygelapper, det fungerer også. En af mine veninder har haft fat i sådan en broderi-maskine og det lykkedes hende at lappe et hul på samme metode din, blot var syningerne en fin brodering af en fisk. Dét var flot!!!

 • Christina

  Hvis man har endnu mindre børn, og dermedfølgende smallere bukseben, så sprættet jeg forsigtig den ene sidesøm op, ikke hele vejen ned, men nok til at det kan lade sig gøre at manøvrere rundt i maskinen. Hvis bukserne har fransk søm så vælg den anden “almindelige syning”. Efter løsning syer du blot sidesømmen igen.

 • Ditte Krogsgaard

  Præcis sådan reparerer jeg også huller i bukserne. Jeg synes det holder rigtig fint. Eneste sted det ikke rigtig fungerer er ved huller i buksernes “inderlår”. Der synes jeg desværre at lapningen bliver generende når man har bukserne på 🙁 Tak for altid god inspiration 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.