Økonomi

Hvad jeg køber, når jeg køber …

Med al min snak om købestop, minimalisme og bevist forbrug, så kunne det godt se ud som om, at jeg aldrig bruger nogen penge. Men det er (naturligvis) ikke rigtigt. Jeg har før skrevet om mit fokus på at bruge min penge der, hvor de giver mig allermest glæde, hvilket for mig betyder tid, frihed, ferier, rødvin og sushi 🙂 Og det vil selvfølgelig betyde noget andet for andre.

Generelt så kan mit forbrug deles ind i følgende kategorier.

Tid

Udover at have valgt at holde vores forbrug på et niveau, hvor vi har plads til, at ingen af os skal arbejde 7o timer om ugen, så har vi også gjort nogle investeringer, som sparer os tid i hverdagen.

For mange år siden fik jeg en kitchenaid-røremaskine i fødselsdagsgave, og den har været i brug flere gange om ugen siden. Den har endda æren af at være een af de eneste ting, som får lov til at stå frit fremme i køkkenet, hvor jeg ellers foretrækker ryddede flader. Man kan sagtens bage brød, rugbrød eller pizza uden en røremaskine, men for mig gør det forskellen på om jeg synes at projektet er besværligt eller ej. Og da drengene var små var det en kæmpe fordel at kunne bage med kun een arm fri 🙂

Og som jeg skrev om tidligere, så gav vi hinanden en robotstøvsuger i julegave sidste år. Efter vi flyttede ud i huset, hvor stueetagen er eet plan, gav det god mening at lade robotstøvsugeren kører et par gange om ugen, og derved slippe for at støvsuge konstant. Det sparer os virkelig meget tid i hverdagen, særligt i vores eftermiddage, som er korte nok i forvejen.

Oplevelser

Den største post på vores budget, udover de faste udgifter til bolig og mad, er rejser & oplevelser. Fremfor at opgradere bilen, købe en ny sofa eller shoppe ting eller tøj til drengene og os selv, så vil vi hellere bruge de ekstra penge på at rejse sammen (og betale gæld af). Siden størstebarnet var tre år har vi været afsted på en årlig skiferie, og sommerferien har været brugt på campingpladser rundt omkring i Danmark, eller Italien, hvor vi stak af til sidste sommer.

Jeg vil også til enhver tid foretrække at modtage og give “gavekort” på en tur ud og spise eller høre musik med en god veninde, end flere dimser til huset 🙂 Vi har flere gange givet et gavekort til en oplevelse, når vi har været i tvivl om, hvad vi skulle give i gave. Men man kan også sagtens selv fabrikere et gavekort, som passer på modtageren. Det kunne også være et gavekort på børnepasning til familien med små børn, eller bilvask til den ældre i familien.

Kvalitet

Jeg tror, at mottoet: “Man skal ikke gå ned på udstyr” passer meget godt på vores familie. Men vi har ret stor fokus på, ikke at fylde flere ting ind i vores hus, end hvad vi selv synes at vi har brug for. Til gengæld er det rigtigt vigtigt, at de ting vi har, er funktionelle og gerne pæne 🙂 Vi køber ikke nyt, bare for at købe nyt, men når vi slider noget op fx vores termokande, så bruger vi gerne “mange” penge på at købe en ny, som vi godt kan lide. Det er de færreste ting, som du kan nøjes med at købe een gang i livet, men hvis man tænker sig lidt om og også ofrer lidt ekstra på kvalitet, så kan man ofte spare en del i længden.

Vi har stadig det samme bestik, og de samme gryder som vi købte, da vi flyttede hjemmefra for næsten tyve år siden 🙂 Det er også en form for bæredygtighed. Det samme gælder tøj, hvor det ofte kan svare sig at bruge lidt flere penge på få ting i god kvalitet, fremfor at købe tre gange så meget, som man hurtigere bliver træt af.

God weekend 🙂

3 kommentarer

 • Helle

  Spændende indlæg med en `ny` vinkel på dig (siden jeg er begyndt at følge med i hvert fald). Kunne du lokkes til at skrive et indlæg om minimalisme og bæredygtighed omkring mad også? Det ville være rigtig interessant – jeg gætter på at du har nogle fif og holdninger dér også.
  God weekend.

 • Gitte

  Her er min højt elskede Kenwood røremaskine lige stået af ?
  Den gik bogstavelig talt op i røg midt i bolledejen.
  Det skal så siges at, jeg har fået den af min mor som købte den i 1977??
  DET er kvalitet i mine øjne ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.