15 In Økonomi

Om næsten at være i mål – og hvad så …

Som jeg har skrevet om flere gange, så er det store mål lige nu at få betalt vores banklån af. Et banklån, som jeg modvilligt gik med til at optage, da vi købte vores hus, og som jeg har set skævt til lige siden 🙂 Da jeg endelig kom af med SU-lånet, rettede jeg fuldt fokus mod banklånet, og alle “overskydende” indtægter er gået ind på opsparingen, der er øremærket til at betale banklånet af før tid.

Undervejs er jeg blevet spurgt af flere, hvad min tanke bag at betale banklånet af før tid er, og jeg har også mødt en del, der synes at det er en fjollet ide. Og som mente, at huslån er skabt med lang løbetid, og der er ingen grund til at betale ekstra af på dem. Hvorfor ikke bare leve livet 🙂

Men der er faktisk en større ide med galskaben. Fordi når banklånet (og mandens lille SU-lån) er væk, så skal de penge, som før gik til gælden, gå til investeringer. Jeg har ikke lyst til at investere, udover min lille pensionsopsparing, før vores dyreste gæld er væk og vi har fjernet den risiko, som gæld nu engang er. Der er mange holdninger til, hvordan man skal indrette sin privatøkonomi, men jeg er fan af at tage een ting af gangen. Det er nemmere at holde fokus, og få ting til at ske, hvis man ikke gør for mange ting på een gang. Så derfor har jeg valgt, at vi først skulle betale gælden af, og når gælden var væk, kunne vi gå all in på at investere, fx i aktier.

Jeg har ingen planer om at blive daytrader eller bruge meget energi på at prøve at slå markedet ved at købe og sælge aktier på “rette tidspunkt”. Derimod vil jeg købe aktier løbende, med fokus på at beholde dem, og skabe en fast (lille) indtægt af udbyttet. Jeg kender ikke så meget til aktier, og skal først nu til at sætte mig mere ind i hvordan “de virker”, men jeg er ret spændt på at komme igang. Det er min plan løbende at dele mine erfaringer her på bloggen, og modtager gerne input, hvis du er en haj til aktiehandel eller investeringer generelt.

God weekend derude 🙂

-o-

 

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Marie Hastrup
  12. januar 2018 at 20:12

  I er SÅ seje! Og jeg er glad for, at I er foran os mht afbetaling af lån, for så har du forhåbentlig en masse viden om aktier og investeringer, som jeg må låne, når vi kommer så langt. ?
  På forhånd tak!
  Kh M

  • Reply
   Jane
   13. januar 2018 at 15:35

   Tak, jeg kan ihvertfald kun blive klogere 🙂 God wekeend søde.

 • Reply
  Katrine
  12. januar 2018 at 20:33

  Fedt emne at bringe op her på bloggen. Jeg købte aktier så sent som i går, og gør det jævnligt. Det er sjovt, og en god måde at tjene penge på, hvis du altså sætter dig ind i tingene vel at mærke. For tiden er jeg meget optaget af at finde gode firmaer, der har grønne profiler, som jeg kan investere i næste gang. Det er tilgengæld lidt en jungle at finde frem til, men det skal nok lykkes.
  God weekend. Kh Katrine

  • Reply
   Jane
   13. januar 2018 at 15:36

   Tak 🙂 Og spændende, må jeg spørge hvilket firma du bruger til at købe + depot? Jeg glæder mig til at blive lidt klogere 🙂 God weekend til dig også 🙂 kh Jane

   • Reply
    Katrine
    13. januar 2018 at 19:55

    Jeg køber bare direkte gennem min mobilbank-app. Det er superlet og uden mellemled.
    Kh Katrine

 • Reply
  Anette
  12. januar 2018 at 22:22

  Vi har været gældfri i ca. 25 år. Det kan klart anbefales. For det første giver det ro i sjælen. jeg har kunnet trække mig ud af arbejdsmarkedet i perioder uden offentlig hjælp eller understøttelse. Gik ud af arbejdsmarkedet som 58 årig og vi har siden levet af en løn. Vi har hus der er betalt. Bil der er betalt og kolonihave der er betalt. Vi køber alt kontant. Vi har aldrig manglet noget,, og har idag mulighed for at rejse flere gange årligt. Vi har som regel købt det meste som genbrug. Har et fornuftigt gavebudget. Har en opsparing, når der mangler fornyelse. Vi gjorde et klart valg for mange år siden. Vi ville bestemme over vores eget liv. Vi har mulighed for at sælge hus med tab hvis vi vil et andet sted hen i livet. Vi er ikke afhængige af banker eller kreditforeninger. Det skal nævnes at vi tilsammen har en lønindtægt som ligger på ca. 30.000 mdl. Før skat. Efter skat ca. 24.000. Så det er ikke fordi vi oppebærer en direktørløn. Vi har til gengæld oplevet glæden ved genbrug og gratis fornøjelser som der findes i massevis af. vi har børn og børnebørn. Mange har heller ikke forstået vores holdning og har prøvet igennem årene at bilde os ind at det var smart at skylde og optage lån. Men min holdning er at samfundsmæssigt er det godt at sætte sit forbrug ned og forbruge med omtanke. Og ikke mindst FRIHED. Så held og lykke fremover. Bedste hilsner Anette

  • Reply
   Jane
   13. januar 2018 at 15:39

   Hej Anette. Mange tak for din kommentar. Det er rigtigt spændende at høre fra een, som er på den anden side af, hvad vi prøver at få til at ske. Og særligt interessant, at det har kunne lade sig gøre uden at I ligefrem har skovlet penge ind undervejs. Meget inspirerende 🙂

   • Reply
    Yuliya
    15. januar 2018 at 20:10

    Så godt at høre at det er mulig! Jeg planlægger at udbetale alt lån om ti år, så jeg også kan være fri at trække mig ud af fuldtids arbejdsmarked. Jeg gide ikke være bange at være fyret.
    Aldrig havde nogen overskud at investere før (kun pensionsopsparing) og var overrasket at jeg kan ikke bruge mine pension penge før jeg er 67 år! Så følger her at få mere viden om investeringer!

    • Reply
     Jane
     15. januar 2018 at 20:13

     Tak for din kommentar. Jeg tror faktisk, at det er muligt, men måske vi kan blive klogere sammen 🙂 Jeg er tilmeldt et foredrag om investering for begyndere, og så tager jeg den derfra 🙂

 • Reply
  Julie
  13. januar 2018 at 8:38

  Der er lige kommet en bog, der hedder “sæt kursen – en guide til investering og økonomisk frihed”. Så et interview med forfatteren, som var supercool. Måske var det et godt sted at starte 🙂

  • Reply
   Jane
   13. januar 2018 at 15:36

   Tak Julie, den må jeg se lidt nærmere på – den er jo helt oplagt for mig 🙂

 • Reply
  Katrine
  13. januar 2018 at 8:41

  Interessant emne selvom jeg i virkeligheden ikke interesserer mig for det;) Men det giver jo god mening omend jeg ikke er så risikovillig. Men jeg har faktisk lige oprettet mig og dermed investeret gennem June (kraftigt opfordret og hjulpet af min økonom-mand;)), som er en slags rådgiver, der efter en lille test kategoriserer en indenfor en af fem kategorier ifht risikovillighed, ønske om afkast mm. Så må vi se, om det vækker interessen. Så jeg vil gerne følge dine tanker her.

  • Reply
   Jane
   13. januar 2018 at 15:40

   Hehe, det er ikke nemt når man har en økonom-mand, som anlægger moderat pres 🙂 Du må meget gerne dele dine erfaringer undervejs, hvis du har lyst 🙂 kh jane

 • Reply
  Fríða
  13. januar 2018 at 13:16

  hmm, ja investering i aktier er ikke noget jeg er specielt interesseret i, særligt ikke efter mine forældre mistede alt sit gennem aktiinvestering i bankkrisen 2008. jeg arbejdede flere år i en investeringsbank, og har altid lært at hvis man vil investere i aktier, bör det göres med penge som man er parat til at miste. iövrigt har aktier en meget större risiko end gæld. så jeg må sige at jeg ikke rigtigt forstår din logik. men “to each his own”. lykke til!
  kh.fra Island
  Frida

  • Reply
   Jane
   13. januar 2018 at 15:44

   Hej Frida. Sikke en omgang for dine forældre – det kan jo klart gå helt galt hvis man ikke spreder investering imellem firmaer og branchen – har jeg hørt… Og enig, der er absolut stor risiko ved at investere i aktier, så jeg prøver at blive klogere før jeg kaster mig ud i det. I forhold til aktier vs. gæld, så investerer jeg ikke en krone i aktier før vi er af med al anden gæld end realkreditlånet, men herefter har jeg tænkt mig at splitte mit fokus mellem at lave ekstraordinær afbetaling på realkreditlånet, når lånet skal omlægges (vi har flexlån) og investere i aktier samtidig 🙂 Om det er klogt, det er så end anden sag. kh Jane

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.