Minimalisme

Om børn og skærme

Midt i mit eget forsøg på at skære ned på min tid med hovedet i telefonen, er vi blevet mere og mere bevidste om, at det gør noget sært ved drengenes hoveder, når de ser for meget på en skærm. Vores drenge er fem og syv, og vi har derfor fået dem efter, at det er blevet forholdsvist normalt at lade børn se på ipad, udover det normale tegnefilm, som vi selv så da vi var børn, og vi tænkte egentlig ikke meget over det starten.

Men i de senere år er det blevet tydeligt, at ungerne hellere vil sidde med en ipad end næsten noget andet – og vi har – på ægte ondskabsfulde-forældre-måde reageret ved at sætte strammere grænser for deres tid ved skærmen. Det seneste halve års tid har vi fjernet den sædvanlige skærmtid i deres weekend-morgener, hvilket – efter lidt tilvænning – har resulteret i, at de begge sover længere, sidder længere ved morgensmadsbordet, og rent faktisk bare går i leg fra morgenen af.

I hverdagene må de – de dage hvor det passer – se lidt tegnefilm eller ipad når de kommer hjem fra skole/børnehave, og så slukker vi i god tid før maden, så de ikke er helt kuldrede når det er spisetid. Det gør, at de hænger ud med mig i køkkenet når jeg laver mad, de snakker, leger, hjælper og snacker, og er meget mere rolige når vi sidder ved bordet og spiser sammen.

Vi har ingen planer om at fjerne skærme helt, og nyder også at se en tegnefilm (eller julekalender i disse dage) med dem og slappe af sammen i sofaen indimellem. Og vi ønsker heller ikke, at de skal skille sig alt for meget ud i forhold til deres venner, men vi er i forvejen et hjem, hvor de voksne næsten ikke ser tv, hvilket har gjort, at de ikke kender til hverken vild med dans, bagedyste eller lignende, hvilket jeg også tror, at de overlever uden 🙂

Som et praktisk eksempel, er vores fredag aften gået fra, at de så disney sjov og røg i seng til, at vi holder spil-aften med tegn og gæt og masser af snacks, og det føles som en federe afslutning på ugen. Og i sommerferien var vi fjorten dage i Italien, hvor der hverken var tv eller ipad-tid, og der kom en kæmpe ro over drengene, som ikke konstant spurgte til, hvornår de måtte se ipad igen. Hvilket også gav os blod på tanden til at fortsætte med lidt strammere grænser end før, og det gør virkelig vores tid med drengene mere rar og markant mindre konfliktfyldt.

Dog skal man være forberedt på, at når man fjerner “pauseknappen”, som en skærm jo er, så kan det kræve lidt mere af een, indtil ungerne har vænnet sig til at finde på noget at lave selv. Siger det bare 🙂

Hvad er dine erfaringer med kombinationen – børn og skærme?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

 

 

9 kommentarer

 • DorteS

  Min kusine har indført reglen “en opladning af IPad om ugen” til børnene på 7 og 8. Så er der frihed under ansvar til, om man vil brænde det hele af i weekenden eller økonomisere hen over ugen. Egentlig en ret god ide, synes jeg. Vi begrænser også iPad- og fjernsynstiden rigtig meget.

  • Jane

   Det var faktisk en ret fed ide – det sætter en naturlig begrænsning – og lærer dem at rationere med skærmtiden 🙂

 • Anne F.

  Vi har ingen iPad, og børnene (7 og 11) har heller ikke mobiler. Det betyder, at deres skærmtid er forbeholdt børnefjernsyn, som de må spørge om at tænde for efter kl. 17.00 i hverdagen. Oftest resulterer det i ca. 1 times tv tirsdag, onsdag og torsdag. Mandag svømmer de, så der ser de ikke noget. Fredag ser vi Disney eller en tegnefilm, så der er der ikke fjernsyn kl. 17.00.
  I weekenden må de se tv, når de vågner, indtil vi voksne også står op. Det bliver typisk til en times tid.
  Når vi er hos farmor og farfar, som har en iPad, vil den yngste gerne spille lidt. Så får han lov at sidde med den i en halv times tid, det sker måske en gang om måneden.
  I skolen og SFO’en er der totalt forbud mod iPad og andre spilledimser 🙂

  • Jane

   Tak for din kommentar. Det må virkelig være rart, at skolen helt har forbudt skærm-dimser. På storebrors skole er det tilladt at have med om fredagen, og nogen af de andre 7-årige (!) har ipads, iphones og lignende med, hvilket i min verden er helt skævt.

 • Katrine

  Vi taler meget om skærmforbrug og børn herhjemme, for vi har nemlig hverken tv eller ipad, eller børn. Vi forsøger dog at få dem, altså børnene 😉 Men vi taler om hvordan vi forholder os til det, når vi engang får børn, og det udløser altid nogle rigtig gode og spændende snakke. Vi har begge en bærbar computer og iphone, så vi har rigeligt med skærme, synes vi selv. Pt. er status at når vi kommer hjem fra arbejde lægger vi begge vores telefoner i en skuffe ude i gangen (lydløs). Når vi skal bruge den, går vi bare ud og bruger den og lægger den tilbage. Det fungerer rigtig godt. Det er også dejligt at vågne ved et rigtigt vækkeur og ikke en telefon, skulle jeg hilse og sige. Vi har installeret app’en moment, og der kan vi jo se hvor meget vi bruger telefonen i løbet af dagen. Jeg vil også anbefale podcasten “Jeg er mobilafhængig” af Thomas Skov.
  Mht. computerskærmen, så har vi aftalt tidsregler, for ellers falder vi i arbejdet, når vi kommer hjem. Det virker og er så dejligt at få mere tid sammen.
  Kh Katrine

 • Charlotte

  Tak for et super godt indlæg – det er så rart at vide at man ikke er den eneste, der går med disse tanker omkring skærmtid. Faktisk er jeg lige på nippet til at smide vores fjernsyn helt ud – eller i hvert fald at prøve en fjernsynsfri måned hvor fjernsynet står i skuret så vi ikke bliver ‘fristede’. Vores børn er 1 og 4 og særligt i den store kan jeg genkende de ting du skriver – hun bliver simpelthen så påvirket af ipad og tv. Det er jo på mange måder en kæmpe sansepåvirkning – men uden mulighed for at ‘brænde dampen af’, da det samtidig er så stillesiddende en aktivitet. Jeg synes at hun bliver mere agressiv i perioder hvor hun ser meget fjernsyn og lynhurtigt mister hun evnen til selv at finde på lege – hvilket hun ellers er virkelig god til i perioder hvor hun ikke har noget skærmtid. Det er klart at det kræver lidt mere af os som forældre at få eftermiddagene og aftenerne til at gå uden ‘pauseknappen’ – men jeg tror egentlig at den tid er godt givet ud i forhold til sparede konflikter på den anden side af tv-tiden. Giver det mening?

 • Søs

  vi har altid tænkt meget over forbruget af skærme. Det er slet ikke hver uge den er fremme. Tv bliver brugt lidt oftere. Men ikke hver dag( her i december ser vi dog julekalender hver dag) . Synes bare man får så meget mere ud af ungerne når de ikke forsvinder ind i skærmen. De er så svære at få nærværende igen.

 • Lisbeth

  Vi har ingen begrænsninger, og jeg synes ikke at ipaden er styrende for vores 8 årige datter eller 3 årige dreng.
  De kan både lege og være udenfor, uden at skulle spørge efter deres iPad.
  Vi har intet fjernsyn, så det eneste de ser er det, som de kan, på ipaden.

  • Jane

   Det lyder skønt – hvis vi ikke havde grænser – så ville vores store dreng ikke lave andet. Men det må være skønt, at de selv kan styre det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.