Minimalisme

Jul og minimalisme

Vi er snart halvvejs igennem december, og jeg er fra flere sider blevet spurgt om hvordan jeg kombinerer mit ønske om at leve minimalistisk, med børnenes (og omverdenens) forventninger til, hvad en god julemåned indebærer. Og svaret er, at det gør jeg ikke rigtigt – og så alligevel.

Drengene får kaldendergave, vi er på julegave med en stor del af (vores store) familie, vi køber juletræ og pynter op i huset på en meget ikke-minimalistisk måde. Tænk kravlenisser, arvejulepynt, pynt, som drengene har lavet – alt sat op af drengene, hvor de synes det er pænt – mens jeg lukker øjnene og accepterer, at de rene flader og hvide vægge er aflyst i december.

Men alligevel så sniger minimalismen sig ind i vores december på forskellige måder, som jeg gerne vil dele her.

 Planlægning

Med to børn og to voksne i familien, så byder december på en del arrangementer, som vi selvfølgelig gerne vil deltage i. I slutningen af november fik vi sat alle arrangementer i kalenderen, afklaret hvem der gør hvad, fx hvem der skulle deltage i 1. december-julehygge i storebrors klasse, hvem der skulle sørge for at købe kalendergave til selvsamme klasse osv. Så vi startede december med en følelse af overblik og (næsten) overskud 🙂

Forventningsafstemning

Ingen af os voksne har de store følelser omkring julen. Så da vi fik børn skete der en gradvis indslusning af julethed, efterhånden som drengene blev større, og vi øver os stadig i at tale om, hvad en god december betyder for os hver især. For mit vedkommende, så vil jeg gerne have en rolig december uden for mange planer. Jeg vil gerne pynte op, lave krea-projekter med drengene, høre julemusik og se julekalender.

Min kæreste føler stærkt for, at vi har et juletræ, og er rigtig god til at finde nogle fede julegaver til drengene. Vi prøver også at tale med familie om, hvordan vi kan nå at se alle uden, at juledagene bliver et ræs.

Bevar dine værdier

Hvis man har minimalistiske tendenser, så kan julen godt være lidt overvældende, og hvis jeg tager mine negative briller på, så ser jeg kun julegaver købt for lånte penge og generelt overforbrug. Men jeg tror også, at det er muligt at bevare sine værdier via sine handlinger i julen, uden at være en lyseslukker overfor alle andre.

Vi har aftalt et cirka gave-budget for gaver i familien, så ingen føler sig presset til at bruge for mange penge. I et vist omfang, så giver vi gerne noget hjemmeproduceret eller genbrugt i julegave, men kun i de tilfælde, hvor det vil blive modtaget i den rette ånd. Og ellers gør vi os umage for at købe noget, som folk rent faktisk kan bruge.

Efter, at jeg selv er blevet bedre til at skrive ned løbende, hvad jeg rent faktisk mangler til huset eller mig selv, så har jeg også selv modtaget virkelig dejlige, brugbare gaver de sidste par år – og jeg bytter uden skrubler, hvis jeg får noget, som jeg ved at jeg ikke får brugt – og håber at andre gør det samme med gaver fra mig.

Taknemmelighed

Helt afgørende, i mine øjne, for en rar jul, er det at være taknemmelighed for det man har, og det man får. Een af de ting, som jeg gerne vil lære mine drengene, er at sige tak – både for mad og gaver – og at have en generel følelse af taknemmelighed. Julen (og livet) er nemlig så meget bedre, hvis man lærer at fokusere på det gode man allerede har.

Særlig i julen er det vigtigt, da omverdenen møder os med et væld af reklamer for alt det, som vi burde ønske os/gøre/give/forbruge i julen, før den er “rigtig”. Og hvis man kan melde sig ud af ræset, og bare nyde tid, ro, mad, venner og familie, så er det mere værd end noget der kan købes.

Apropos taknemmelighed, så er jeg i det øjeblik, taknemmelig for at ingen af mine børn kastede op i nat, hvilket ellers har været tilfældet i de sidste fem(!) nætter. Det er nemt at glemme værdien af et godt helbred før det (for et kort øjeblik) er væk. De sidste fem dage har alle mine ord om mindre skærm til børn også været gjort til skamme, for den har stået på sofa, dyner og ubegrænset tegnefilm til patienterne – og sådan kan livet også se ud her i huset trods alle gode intentioner.

God mandag derude 🙂

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

6 kommentarer

 • Linn Bjerkan

  Dejlige tanker omkring julen! Du inspirerer mig så tit til at være tilfreds med det jeg rent faktisk har❤️ Lige nu fant jeg ud af at jeg slet ikke har behov for nytt julepynt til træet, det gamle er faktisk mere end godt nok – og slet ikke udslit???

  • Jane

   Tak for din søde kommentar. Og ja, mon ikke de fleste har julepynt nok – eller materialer nok til selv at lave noget nyt – hvis man mangler 🙂 Og julepynt skal jo gerne have lidt krøller og historie 🙂

 • Søs

  Sikke et dejligt og inspirerende indlæg om julen, og hvad den egentlig handler om. Nemlig hygge og taknemmelighed. Du har virkelig en inspirerende blog.

  God bedring sendes jeres vej. Og ja. nogle gange må principper jo være gemt væk for en stund. Håber det værste sygsom er ved at være ovre for jer.

  • Jane

   Tusind tak 🙂 Og heldigvis er drengene raske igen – men det var en længere omgang – nu håber vi at alle holder sig raske til jul. Vi skal besøge min 97 årige mormor, og særligt hende vil vi ikke smitte.

 • Christina

  Jeg er selv lidt at et rodehoved 🤣

  Men alligevel, så lever jeg med det “støj”=julepynt får 110% gas i december, for det ønsker min mand og søn, så nyder jeg at der er 11måneder uden ❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.