Minimalisme

Forårsoprydning a la magisk oprydning

IMG_0552

Som jeg har skrevet tidligere, så er jeg igang med den helt store forårsoprydning af vores lille rækkehus. Jeg er meget inspireret af Marie Kondo, som I hendes bog: Magisk oprydning giver det råd, at man skal dele oprydningen op i kategorier i stedet for i rum. Først når man har samlet alt tøj, alle bøger eller alle køkkenting, får man overblik over, hvilke ting man egentlig har af de forskellige slags, og om man har mange gengangere.

Hun rådgiver også om rækkefølgen på de enkelte kategorier, og inspireret af hende har jeg delt oprydningen ind i følgende etaper: Tøj, bøger, papirer, hobbyting (stof/garn), vaner (!), køkkenting, toiletting, rengøringsmidler og alt i skuret (værktøj, udelegetøj osv.).

Idag fik jeg angrebet mit og drengenes tøj, og fik samlet to (!!!) sorte affaldssække. Tøjet fra mit skab går direkte til genbrug, og lillebrors aflagte tøj går direkte til en venindes lille dreng, som er et år yngre. Det tøj, som storebror ikke kan passe mere blev sorteret og lagt klar til lillebror. Oprydningen af drengenes tøj tog kun halvanden time idag efter arbejde, og nu har jeg overblik over, hvad der ligger og venter på dem, og deres kommoder indeholder kun tøj, som de rent faktisk kan passe. Det giver et fantastisk overblik at gå alt tøjet igennem, og få det tilbageværende tøj lagt pænt på plads.

Jeg kan godt have en lidt ambivalent følelse når jeg skiller mig af med drengenes tøj. For det første er der altid tanken om, hvorvidt vi skulle få lyst til en baby version 3, og for det andet, er der de minder som knytter sig til alt det tøj, som de har gået med, særligt fordi det meste tøj har været brugt af begge. Men jeg glæder mig ved tanken om, at det går videre til en tredje lille dreng, og at tøjet bliver brugt “op”. Og jeg har en kasse med babytøj fra dem begge, hvor jeg også gemmer det fineste hjemmestrik og særligt minderige stykker tøj.

Apropos minder, så fik jeg endelig gennemgået mit eget tøj. Igen (!). For et par måneder siden fik jeg grovsorteret den sidste sæk tøj fra kælderen, og fik det sorteret, så jeg kun havde to skuffer med “mindetøj” liggende. Men skufferne var fyldte, også fordi jeg havde en del tøj liggende, som jeg holdt fast i fordi jeg prøvede at få det solgt via DBA og TS.

Jeg har en forhåbning om, at dette oprydningsprojekt kan blive det sidste (længe), så mit fokus kan rykke videre til vigtigere ting. Så jeg valgte at droppe alle planer om at sælge mere tøj, og bare være glad for de salg, som jeg har fået igennemført, og de penge der derved er gået til gældsafbetaling, men også sætte en streg i sandet, få tømt helt ud i skuffen og sende resten til genbrug.

Herudover blev mit gamle konfirmationstøj (don’t ask) sendt til genbrug. Jeg ved ikke helt hvorfor jeg har gemt det så længe. Og den første sweater, som jeg strikkede til mig selv, og nogle andre gamle stykker tøj, som jeg følte, at jeg burde gemme, men som ikke gav mig nogen glæde mere. Videre med dem. Jeg havde også en del tøj liggende, som jeg havde planer om at sy om, men når det har ligget så længe har det mistet den oprindelig gejst, og jeg tror ikke længere på projektet.

Nu er der tømt virkelig godt ud i skufferne, og der ligger kun få ting tilbage. Blandt andet ligger der nogle hjemmestrikkede sweatre på pause, tre bluser som jeg kun bruger om sommeren og to par shorts. Og så ligger der fire vintagekjoler fra min mormor og farmor, som jeg aldrig skiller mig af med.

Nu mangler jeg kun at gennemgå min kærestes skab, så er jeg gennem tøj-kategorien, men det kræver at han deltager (det er dårlig stil at smide andres tøj til genbrug), så det må vente til en anden dag. 🙂

God fredag derude.

7 kommentarer

 • Mette M

  Jeg er altså også i oprydningshumør i øjeblikket 🙂 Der er enkelte stykker tøj fra børnene som jeg gemmer, resten har jeg efterhånden fået sorteret fra. Tænker at det med hvad man er klar til at skille sig af med, er en process, som vil være helt individuel. Min grænse har flyttet sig meget det seneste år 🙂
  Jeg sendte min brudekjole afsted til genbrugsbutikken forleden og sidst jeg var dernede, hang den ligeså fint med et “flot” prisskilt på – jeg har det rigtig godt med, at de penge går til et godt formål.

  • projecthandmade2014

   Jeg følger begejstret med i dit oprydningsprojekt på den anden side af skærmen 🙂 Grænsen rykker sig nemlig lidt hele tiden, hvilket også gør oprydning til en proces mere end en engangsopgave 🙂

 • Line / @alleelskeragnes

  Jeg var også gennem drengenes tøj for et par uger siden og lod en masse stille til side, fordi vi netop venter nr. 3. Nu har vi så lige fået at vide, at det denne gang bliver en pige… Så selvom jeg tænker, hun kommer til at bruge en masse af drengenes aflagte tøj, så gætter jeg på, at der alligevel er en hel del i kasserne, som jeg nok ikke kommer til at putte en datter i. Sådan kan gå! ? Så nu kan jeg tage turen gennem depoter og skuffer igen – og nok få shippet en god del videre! Det bliver godt.

  Tak for en inspirerende blog i den sammenhæng! ?? Jeg kan virkelig godt sætte mig ind i din glæde ved at komme af med lån og andet “støj”!

  – Line

 • DorteS

  Må lige sende dig en ros for at skrive om dine egne oplevelser og projekter UDEN at være fordømmende eller kommenterende på, hvordan andre vælger at leve. Synes ofte, jeg møder en lidt “sådan bør du også gøre”-stil i Blogland, når det gælder emner af den art. Og så mister jeg altså motivationen til både at læse med og til at “efterabe” 🙂 Sådan er det ikke her. Du skriver inspirerende, sådan at jeg faktisk nok bliver NØDT til at stå på hovedet i vores skabe her i påsken. (Det er dog ikke kun din skyld – vi skal flytte om under en måned og jeg kan slet ikke overskue at skulle pakke det hele, så noget må væk….). Men det hjælper til at komme i gang at have læst om dine gode resultater! Keep it coming!

  • projecthandmade2014

   Tusind tak for dine utroligt søde ord. Denne kommentar tager vist prisen for den mest positive i min blogger-karriere. Særligt fordi jeg netop ønsker at inspirere, ikke bestemme over hvordan andre indretter deres liv (eller skuffer og skabe :)).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.