Minimalisme

Genbrugsshopping FTW

66Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er stor fan af genbrug. Jeg elsker, at jeg både kan spare på ressourcerne og spare penge samtidig. Og så elsker jeg jagten efter netop det jeg står og mangler, hvilket nok er markant nemmere, fordi jeg bor tæt på en guldgrubbe af genbrugsbutikker.

Mine bedste råd til genbrugsshopping, er at lave en “ønskeliste”, og så vidt muligt holde sig indenfor denne. Man kan hurtigt blive revet med af sjovt og billigt tøj, og komme hjem med noget, som man aldrig vil få brugt. Og det nytter ikke noget, at et overforbrug bliver rykket over til genbrugsbutikken, det er måske billigere end hvis du køber nyt, men resultatet er alligevel et overfyldt skab.

Men ud over at kigge efter ting på listen, så prøver jeg også at have øjnene åbne for et godt køb og fremtidige behov. Som da jeg fandt “den perfekte” røde uldjakke i en genbrugsbutik i sommers lod jeg den ikke hænge bare, fordi jeg ikke havde brug for den lige i den sæson. Så nu hænger den i mit skab, og bare tanken om den, får mig til at glæde mig til efteråret.

Et andet råd er at tage mange ture forbi dine yndlings genbrugsbutikker, og at acceptere at gå tomhændet derfra, fremfor at købe noget du ikke elsker.6På dagens tur forbi mine lokale genbrugsbikse var jeg så heldig at finde to ting fra min ønskeliste. En ny løbejakke til at erstatte min nuværende, som ikke er slidt op, men hvor hverken pasform eller farve er god til mig. Og så fandt jeg endelig en “ny” toilettaske. Min gamle gav op før ferien, og jeg havde en ide om, at jeg selv ville prøve at sy en ny. Men da jeg fandt den perfekte taske, ubrugt og til den rørende pris af 55 kroner, så forsvandt alle ideer om at finde symaskinen frem. Jeg kunne dårligt nok købe en lynlås til den pris.

Jeg kan mærke at mit købestop på tøj breder sig til alle områder af mit liv.  Jeg kunne for eksempel sagtens have købt en toilettaske fra ny uden at bryde mit købestop (på tøj), men jeg har vænnet mig til først at undersøge om jeg kan finde et brugt alternativ, før jeg svinger dankortet. Og følgende tre spørgsmål er blevet standard før alle nyanskaffelser, både købt som brugt og som nyt:

1) Kan jeg undvære det? Fx lever jeg fint med bare én jakke til både forår, sommer og efterår, men det var træls ikke at have en toilettaske.

2) Kan jeg lave det selv? Dette er er klart rungende ja for uldsweatre, knap så meget for gummistøvler.

3) Kan jeg finde et brugt alternativ?

Først når jeg har besvaret disse spørgsmål, køber jeg noget fra nyt. Hvad er din erfaring med genbrug?

6 kommentarer

 • Mette M

  Skønt indlæg 🙂
  Jeg oplever at min bevidsthed om hvor og hvordan tingene er produceret samt hvad de indeholder, vokser meget. Jeg har gennem de seneste år haft skruet helt ned for indkøb til mig selv, og nu lukker jeg lidt op igen, hvilket altså også er dejligt 🙂
  Men jeg foretager mere gennemtænkte indkøb nu: Kan jeg finde det brugt – hvor er det produceret? – hvad indeholder det? findes det i en økologisk udgave?
  Og jeg tager mig selv i at tænke mig om en ekstra gang – især hvis tingene er på tilbud (for så er der en tendens til at falde i….. ) Mærke efter i maven og spørge hjernen: er det her noget jeg har brug for og kommer til at bruge. Og det er det sjældent – det er bare indkøbs “rusen” som taler.
  Vi har netop købt en brugt parasol og en brugt sofa. Begge i en kvalitet vi ville have fundet i en butik og til ca halv pris. Det synes jeg er et scoop 🙂

  • Bente

   Jeg er ikke så god til at besøge genbrugsbutikker, men jeg køber gerne brugt tøj af veninder eller på trendsales. Legetøj til børnene kan også sagtens være brugt. Jeg er blevet meget bevidst om at købe kvalitet og så forsøger jeg at samle mine tøjindkøb til når der er udsalg, skriver en liste over det jeg vil gå efter, og holder den faktisk. Køber lidt men godt:-)

  • projecthandmade2014

   Tak for din hilsen. Og jeg følger netop spændt med i dine indlæg om hvordan det vi køber egentlig er produceret, det er nemlig en meget relevant vinkel.
   Og jeg mærker også at en periode med købestop skærper ens kritiske sans, så man netop slipper købe-rusen som du skriver, men giver sig selv tid til at søge efter andre alternativer fx brugt, redesignet og hvis det skal købes fra nyt, helst fra et mærke med en bæredygtig profil. Jeg er lidt spændt på hvordan mine shoppevaner for tøj bliver når mit købestops-projekt er slut.

 • DorteS

  Jeg har i den grad bremset op for mit forbrug, men synes, det kan være svært at nå forbi genbrugsbutikkerne i dagligdagen. For det kræver mere tid at finde det rigtige, gode tøj, end “bare” at gå i centret eller i H&M en lørdag formiddag. Derimod elsker jeg reshopperkøb til sønnike, – og jeg har fundet mange ting til hjemmet i genbrugsen efterhånden.
  Kan til gengæld til kreakøb virkelig anbefale grupper på Facebook, hvor folk sælger garn og stof!! Nøj, hvor er der mange fine ting der – og det er jo nærmest det samme som genbrug 🙂 forleden købte jeg over et kilo højlandsuld for kun 300 kr inkl Porto!! Et par enkelte af nøglerne havde jeg nok ikke købt, da farverne er lidt specielle, men jeg skal nok få dem brugt. Ellers kan jeg jo bare sælge dem videre…..

  • projecthandmade2014

   Tak for din hilsen. Jeg er helt enig mht. genbrugsshopningen, det kræver nemlig lidt tålmodighed og at man i hverdagen “lige går forbi”, eller bliver det for besværligt. Jeg har det faktisk omvendt, at det meste til mig selv køber jeg som genbrug (eller syer det selv) og størstedelen til drengene er købt fra nyt, fordi de vokser så hurtigt, at jeg ikke kan følge med 🙂
   Godt kup med højlandsgarnet, vildt god pris 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.