Købestop,  Minimalisme

Vejen mod at blive gældfri

foto (4)For godt et år siden begyndte jeg at følge en blog, der hedder Zenhabits.net som behandler minimalisme fra mange forskellige synsvinkler. En af artiklerne der fangede min interesse, handlede om forfatterens vej mod at blive gældfri. Tanken fangede mig virkelig. Ikke fordi jeg har haft de store problemer med tyngende gældsbyrder, men fordi tanken om at nå at prøve at være helt fri for gæld før vi fandt et hus, og potentielt gældsatte os for de næste 30 år, var tiltalende.

Nu hvor huskøbet, og dermed gælden, er en realitet, har det ikke fjernet mit drive mod at få betalt mit SU-lån af så hurtigt som muligt. Mit købestop, som jeg skriver om her på bloggen, er delvist motiveret af at spare penge, som i stedet kan bruges til at betale gælden af hurtigere af.

Jo mere jeg har læst om nedbringelse af gæld, jo mere inspireret er jeg blevet, og måske også lidt stædig. For godt et år siden besluttede jeg mig for at fordoble min indbetaling til SU-lånet, og hver gang jeg har modtaget ekstra penge fx tilbage i skat, ekstra tillæg på arbejde eller lignende, har jeg lavet ekstra indbetalinger på lånet. Resultatet er, at jeg nu godt et år senere, har skåret 6 år af afbetalingsperioden, og hvis jeg holder planen, er lånet betalt af om mindre end et år. Det føles fedt. Og vigtigst, så føles det federe end noget som jeg kunne have købt for de ekstra penge. Det føles lidt som at snyde sin hjerne, men hvis jeg blot fjerner de ekstra penge fra min konto så snart de lander der, så føltes de aldrig rigtigt som mine.

Som et resultat af mit oprydningsprojekt i april måned har jeg sat en del ting salg på trendsales og den blå avis, hvilket allerede har givet over 1000 kroner ekstra. For ting jeg ikke brugte. Det er da lidt smart.

Som jeg har skrevet om før, så handler købestoppet ikke om afsavn. Vi har lige været på en skøn skiferie med drengene, vi køber mad af god kvalitet og de ting vi mangler til drengene. Men jeg har undgået utallige tøj-fejlkøb, dårlige take away, madspild og ophobning af hobby-ting, der ikke bliver brugt.

Når SU-lånet er væk om et års tid vil jeg have fået mig en ny udfordring, nemlig det banklån der følger med huskøbet. Så mit købestop må nok forlænges lidt, hvis jeg skal have en chance for at følge med der 🙂

Hvis jeg kun kiggede på fornuftige ting som rente udgifter, så ville jeg ikke have så travlt med at betale SU-lånet af. Det har en lav rente i forhold til det kommende banklån, MEN der er utroligt motiverende at se tallet blive mindre, og det ville psykologisk være markant sværere for mig at spare op. Så det er ikke altid fornuften der vinder.

I forhold til mit købestop på garn, så har jeg været så heldig at få et gavekort på garn til en islandsk sweater af mine kæreste og et gavekort til Garnudsalg.dk af mine forældre til min fødselsdag. Heldige mig, der nu må købe garn. Så nu bruger jeg tid på at planlægge mine fremtidige projekter, så jeg er sikker på at garnet bliver brugt, og ikke bare lægges til modning på lageret 🙂

6 kommentarer

 • Mette M

  Jeg har haft en lignende oplevelse med at nedbringe gæld – bla et billån – og jeg bliver også helt bidt af at se tallene falde, måned for måned 😀 Om en lille måneds tid starter håndværkerne på at udskifte vores utætte tag og det sker for penge som vi har stående i banken. Det har taget os ca 3 år at spare sammen, og det har vi kunnet gøre fordi vi for ca 2,5 år siden var fri af gæld (undtagen huset ;).
  Nu hvor vi kan skimte målet – nyt tag uden mere gæld, er vi virkelig glade og stolte.
  Så ja, jeg er også enormt inspireret af at nedbringe gæld. Især er jeg glad for den frihed, som ingen gæld kan give (det er en anden og meget længere historie 🙂

  • projecthandmade2014

   Præcis, man (jeg) bliver også helt fanget af projektet, og vil bare have at det går endnu stærkere 🙂 Og det er en fin målestok – jeg kan hele tiden spørge mig selv om denne nye ….. – vil gøre mig lige så glad som en ekstra afbetaling på lånet. Og svaret er oftest nej.
   Og hvor er det fedt for jer – og et meget konkret resultat, at I kan betale taget kontant – så investerer I også pengene i huset som gerne i længden skulle kunne betale sig. Du må meget gerne uddybe det med friheden, nu er jeg helt nysgerrig 🙂

   • Mette M

    Historien om friheden handler om, at vi for ca 2 år siden kunne se at vores på daværende tidspunkt knap et-årige datter ikke skulle passes udenfor hjemmet. Jeg fik et års orlov uden løn fra mit job, og vi skar ned på en del ting – også ting som vi egentlig havde behov for, men udskød – vi købte meget brugt tøj til børnene osv. Maden holder vi dog i god kvalitet 🙂 Det føltes ret fedt at opleve at vi kunne leve for ret få penge, og samtidig var belønningen at være der for min datter. Vi fortsatte med at spare op til taget (som vi vidste skulle skiftes indenfor 3-4 år), og det hele ville have været svært, hvis ikke vi nogle år forinden havde høvlet ned på bil lånet og andre mindre lån. Det var heldigt, fordi vores tag i efteråret blev utæt, efter den dejlige og meget tørre sommer sidste år. Med kun en indtægt ville det blive svært at låne i banken – og vi var også villige til at give opsparingen en ekstra skalle – for det er svært at sælge et hus med utæt tag… En kort overgang følte vi os stavnsbundne til huset, men da vi efterhånden kunne se at vi nærmere os målet (jeg kan være en meget skrap kassemester ;-), hjalp det på stemningen 🙂
    Jeg kan sagtens leve for meget få penge i en periode, men jeg synes ikke det er sjovt i længden at leve så stramt.
    Det var svært for mig pludselig ikke at have en indtægt… men den må jeg bare æde 🙂 I efteråret sagde jeg op og går stadig hjemme og vi ved endnu ikke hvornår vores datter er klar til at blive passet ude, og heller ikke hvordan hendes skoletid kommer til at forløbe. Det står i hvert fald klart, at jeg nok ikke får et heltidsjob de næste mange år. Og det er mærkeligt, – men jeg foretager mig det vigtigste jeg nogensinde har lavet i mit liv. At jeg lever af min mands indtjening har jeg nu forenet mig med – Det er jo vores fælles projekt at få vores børn så godt afsted i livet som overhovedet muligt.
    Hele oplevelsen har sat tanker igang om at blive helt gældfri – men med kun én indtægt, ligger den nogle år ude i fremtiden….
    Det var historien i store træk – jeg synes der er mange nuancer af det her med forbrug, penge – og hvad der gør at man føler sig “rig”. Jeg føler mig enormt priviligeret på mange områder og ret begrænset på andre, i den situation vi står i lige nu.

    • projecthandmade2014

     Tusind tak fordi du deler din historie. Det er meget inspirerende at se, at det jo faktisk er rigtigt at hvis gældsbyrden er lav, så er friheden der også til at gøre det der er rigtigt for jeres familie. Uden at gå på kompromis med god mad eller et tag (uden huller) over jeres hoveder. Jeg kunne også have svært ved at leve af min kærestes løn, men hvis det nu var det helt rigtigt for vores familie, så må rødstrømpen pakkes lidt væk 🙂
     Og jeg kan sagtens tro, at man kan leve for meget mindre end hvad man forestiller sig. Det handler om mindset, og om prioritering 🙂
     Igen tak fordi du delte, og hav en dejlig weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.