Minimalisme

Om at rydde op og rydde ud

foto (99)

Den kommende flytning har skabt ny motivation til mit oprydnings-/minimalisme projekt som startede under min barsel i 2012. Der fandt jeg bloggen www.theminimalists.com, hvor to amerikanere skriver om deres vej mod et mere minimalistisk liv. Inspireret af dem og bloggen www.theproject333.com (hvor tilgangen til minimalisme går via klædeskabet) gik jeg systematisk igennem skuffer, skabe og kælder og fik ryddet op, givet videre og smidt ud.

Selve processen kan godt være lidt hård. Det kræver nogle ekstra timers indsats og særligt vigtigt er opfølgningen. Det er min erfaring, at hvis man blot rydder op, men ikke får taget sig tid til at sende tingene videre, til donation eller til skraldespanden. Så går der ikke længe før de samme ting roder rundt igen, og der er kommet mere til.

I processen i 2012 tog jeg et rum i lejligheden af gangen.  Jeg tømte alle flader, skuffer og skabe og forholdt mig til tingene enkeltvis. Og jeg lagde intet tilbage, som ikke skulle have fast plads i netop denne skuffe, kasse eller hylde. De ting der ikke blev brugt længere og hellere ikke havde sentimental værdi blev enten solgt, givet væk eller smidt ud.

Jeg, og formodentlig også andre, har en tendens til at gemme ting til hvad-nu-hvis. Hvad-nu-hvis jeg igen kan passe dette tøj. Hvad-nu-hvis jeg får brug for disse gamle urtepotteskjulere eller tomme (!) skotøjsæsker. Hvad-nu-hvis jeg får brug for den gamle stationære pc-skærm, som ikke har været brugt i 10 år.

Sandheden er, at hvad-nu-hvis sjældent sker, og at det vil være forholdsvis nemt at genanskaffe det gamle tøj/de brugte urtepotteskjulere/tomme skotøjsæsker/pc-skærme for så lidt som 50 kr. Spørgsmålet er så, om det var pladsen, rodet og tiden man brugte på at holde styr på alle de ekstra ting, værd.

foto11

Siden 2012 er lejligheden, og særligt vores kælderrum, igen blevet fyldt op med overskudsting, men nu er det tid til endnu en oprydningsrunde. Mit mål er, at vi kun tager ting med til det nye hus der har et formål eller en reel værdi for os.

6 kommentarer

 • Karin Ea

  Det er virkelig et godt mål – det er lykkes mig at flytte med de samme kasser to gange uden at åbne dem (!!) inden den sidste flytning fik jeg dem tømt og det meste endte med at blive smidt ud. Jeg kunne virkelig også godt bruge en tur mere!
  Mvh
  Karin

  • projecthandmade2014

   Præcis det samme har jeg også prøvet. Og vi har ting stående i vores loftsrum som vi ikke har rørt de sidste 6 år, størstedelen kan bare sendes til genbrug og smides ud. Så nu bruger jeg flytningen som anledning til at få gjort det.

 • Astrid/Die HausFrau

  Det lyder simpelthen så fantastisk befriende. Jeg kan dog ikke ikke prale af at være lige så systematisk som dig. Jeg tænker, at jeg har fordelen af at bo småt, så hvis jeg ikke smider ud en gang i mellem, så ender vi med ikke at kunne være her. Men måske skulle en mere gennemgribende oprydning være en del af et nytårsfortsæt om at blive mere fri. 🙂

  • projecthandmade2014

   Det er netop så befriende og frigiver en masse energi rent mentalt at rydde op og ud. Vi bor også småt, så lejligheden er der godt styr på, men desværre er loftsrum og kælderrum så fyldt op i stedet. Hvor er det iøvrigt et godt nytårsfortsæt 🙂

 • Bodil

  Hatten af for dit ‘Projekt købestop’ – og dejligt at finde en blog som ikke er proppet med ‘ting-jeg-absolut-må-eje-i-den “nye”-sæson’. I virkeligheden er det ikke svært at købe mindre, for de fleste af os har alt for meget.
  Kh Bodil
  P.P. Påklædning i dag: jeans fra loppemarked, 12 år gamle støvler(!), viscosekjole i virklig god kvalitet, (har haft den i årevis) og cardigan fra genbrug.

  • projecthandmade2014

   Tak 🙂 Helt enig, de fleste kunne klare sig med langt mindre. Her er dagens påklædning hjemmestrikket sweater, jeans jeg har genfundet fra kælderen og mormors hjemmestrikkede uldsokker (det er søndag:)).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.