Minimalisme,  Økonomi

3 tips til at købe genbrug

En af de største positive overraskelser ved mit købestop, udover markant flere penge på kontoen og tanken om ikke at skabe efterspørgsel efter, at der skabes nyt tøj i en verden, hvor der er rigeligt til at klæde menneskeheden på i mange årtier, har været at opdage glæden ved genbrug.

Før mit projekt købestop købte jeg allerede en del genbrugstøj og -ting til vores store dreng, der dengang var baby. Særligt når det gælder babytøj, giver det ekstra god mening at købe genbrug, da mange får købt alt for meget tøj til de små, som de så vokser ud af, næsten før de får det på.

Men da jeg takkede nej tak til fast fashion, overforbrug og den konstante jagt på et shoppefix, men endnu ikke var i stand til at sy eller strikke alt mit tøj, så var det helt oplagt at lade turen i genbrugsbutikken blive en mere fast del af min hverdag. Og jeg har virkelig lavet mange fejlkøb igennem årene, men fordelen ved genbrug er dels, at det er rørende billigt, og dels, at jeg bare kunne levere tøjet tilbage til den samme butik, så andre kunne få glæde af det.

Efter flere år som genbrugsshopper er jeg ved at være så rutineret, at jeg er blevet god til (næsten) kun at købe det som jeg mangler og til at mærke om det er et potentielt stykke yndlingstøj, som jeg har fået fingre i.

Fokus på materiale

Når jeg går rundt i butikken, er jeg særligt opmærksom på det materiale, som tøjet er lavet af, og jeg går altid udenom det værste fast fashion, som udover at være dårligt for miljø og mennesker, også tit er lavet af dårligt stof, som hurtigt bliver grimt. Mærk på tøjet og hold det frem i lyset. Selvom det er brugt, må det ikke kunne ses, og jo bedre materiale du køber, jo bedre er det at have på, og jo længere kan det holde sig pænt.

Tænk i kategorier

Før jeg bevæger mig ind i en genbrugsbutik, så har jeg en ide om, hvad jeg leder efter. Jeg går ikke ind “bare for at kigge”, hovedløst forbrug bliver ikke smartere bare fordi det er genbrugstøj, der bliver købt for meget af. Min liste består af kategorier, fremfor et konkret stykke tøj. Eksempelvis, så manglede jeg “fint tøj” til en konference, hvilket giver lidt videre rammer for søgningen end, hvis jeg ledte efter en råhvid silkeskjorte.

Vær en årstid foran

Jeg prøver at være lidt på forhånd med at planlægge næste sæson før den rammer. Lige nu har vi det ene ben i efteråret (vel, hele sommeren har været efterårsagtig), og jeg er allerede ved at planlægge efterårsgarderoben. Let face it, jeg mangler ikke sweatre, men jeg har alligevel planer om at strikke et par stykker. Derudover, så har jeg opdaget, at jeg mangler hverdagssko og varmere cykeltøj, så det holder jeg øje med.

Bonustip

Ingen regler uden undtagelser, og nogle af de bedste genbrugsfund, som jeg har gjort, har ikke været planlagt eller særlig godt timet. Min all time yndlings-sommerkjole fandt jeg i slutningen af sommeren, og min elskede læderjakke anede jeg slet ikke, at jeg ikke kunne leve uden før jeg fandt den 🙂 Og blusen på billedet var også et “bonusfund”, som bare måtte med hjem.

Vil du dele dit all time bedste genbrugsfund?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

2 kommentarer

  • Hope

    Det siger sig selv at man skal huske at prøve tøjet på. Og så at bare fordi at man normalt bruger en str 38, kan tøj i str 34 og 42 godt passe?
    Har desværre ikke selv haft særlig stor held andet end til sønnen

  • Line

    Jeg har haft held med at finde nogle vildt labre klassiske uldfrakker fra 60’erne. Jeg måtte dog sande at én af dem ikke sad perfekt på mig, så den blev min veninde den lykkelige ejer af. Kuppet denne sommer er et par luftige bukser i gullige nuancer, som høster roser alle steder jeg går ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.