Hippie-hacks

#Hippie-hacks – stofservietter

Min stakkels familie har efterhånden lagt ryg til en del af mine forsøg på at bringe en mere bæredygtig levevis ind i vores hjem. Min seneste idé har været lidt sværere at overbevise min kæreste om, end de øvrige. Vores regel er, at jeg får 14 dage til at indføre den nye vane, og derefter evaluerer vi, hvordan vanen passer ind i vores hverdag.

Mit sidste projekt har været, at jeg har udskiftet køkkenrullen med stofservietter. Jeg købte en dug i genbrugen, og syede 16 stofservietter ud af den, ved at klippe dugen i firkanter, og sy et lille ombuk hele vejen rundt på hver serviet. Dugen kostede 15 kroner, så det er en ganske fin pris på cirka 1 krone stykket 🙂

Tanken er, at når stofservietterne kan genbruges utallige gange, så sparer vi en masse skrald, altså køkkenrullen, som i sagens natur kun kan bruges én gang. Det burde også spare lidt penge, hvis vi slet ikke køber køkkenruller.

Stofservietterne er placeret på spisebordet, og i de situationer, hvor vi normalt (og det er mange som børnefamilie) ville række ud efter køkkenrullen, så snupper vi blot en stofserviet i stedet for. Det sparer alt mellem 2 og 16 stykker køkkenrulle per måltid, alt efter antallet af gæster, og hvilken mad vi spiser den enkelte dag. Stofservietterne giver ikke ekstra vasketøj, da de ikke fylder særligt meget, og fint passer ind i den ugentlige 60 graders vask, som vi jo alligevel skal sætte igang.

Min kærestes anke går på, at det er besværligt at bruge stofservietterne (?) og at vi risikerer at løbe tør for servietter (?). Ikke verdens bedste argumenter, så denne gang har jeg ikke accepteret hans indvendinger imod den nye “vane”. Jeg er selv virkelig vild med at bruge stofservietter istedet for papir 🙂 Så indtil videre bliver stofservietterne på bordet – og jeg har gemt køkkenrullen for resten af familien 🙂

Kunne du undvære køkkenrullen?

God weekend derude 🙂

 

19 kommentarer

 • Heidi

  Hvor sjovt 🙂 jeg har “udsat” min familie for samme tiltag, og har mødt de samme argumenter fra min mand.

  Vi har indtil nu ikke oplevet at løbe tør. Og efter lidt tilvænning i løbet af sommerferien er stofservietterne bare en naturlig dag af hverdagen.

 • Stine

  Det er genialt, Jane! Jeg tænker ofte over forbruget af køkkenrulle. Jeg tvivler dog på, at jeg kan overbevise resten af familien om stofservietterne, men måske jeg skal afprøve det og insistere på de fjorten dages afprøvning 🙂
  God aften!
  Venligst, Stine

 • Tina

  Vi har ikke haft køkkenrulle her i familien i årevis. Og i hvert fald ikke i de 16 år vi har været børnefamilie. Vi bruger arvede hæklede servietter til mund og fingre, strikkede karklude til optørring og bomuldsklude til næsen. Og alle klude og håndklæder ryger sammen på 60 grader 1 gang om ugen.

 • Johanne

  Årh jeg ville ønske at vi kunne. Det tog min kæreste næsten halvt år at vænne sig til de nye karklude. Men ift at det nok faktisk er mig der bruger mest køkkenrulle er det et forsøg værd. Faktisk har jeg haft stoffet liggende længe til forsøget. Sy-tiden er bare udeblivet. Men ville så gerne væk fra engangs en dag, og synes også køkkenrulle er grimt

  • Jane

   Hehe, mon ikke han kan lokkes til en enkelt ny vane, det er da værd at prøve. Særligt, når du jo selv kan sy nogle fine servietter, seje dig!

 • Anne F.

  Vi har aldrig købt en køkkenrulle. Vi bruger en varm, våd klud på bordet til hvert måltid. Det kan din mand nemt lære 😉

  • Jane

   Det gjorde vi også, da børnene var små, men da de blev større kom køkkentullen snigende – spørg mig ikke hvorfor 🙂

 • Hope

  Det er ikke noget problem, dog vil jeg sige at det er godt du har valgt en farvet dug. Jeg arvede en 20 hvide stofservietter og de er absolut ikke hvide mere

  • Jane

   Ja, den havde jeg godt regnet ud – særligt fordi at jeg ikke vil være øm over servietter – de skal bare bruges, og så må mønsteret skjule pletterne lidt 🙂

 • Mette

  Da begge vores børn var små havde vi et lille lager af vaskeklude, og de blev brugt flittigt under måltider (det er jo imponerende som de små størrelser kan få mad ud over ALT :-D). Efter det er den tilgang faktisk gået i glemmebogen, – måske jeg skulle prøve det igen (jeg har i hvert fald stof nok…)
  Må vi høre hvordan forsøget endte..? 🙂

  • Jane

   Jeg kan virkelig anbefale at finde kludene frem igen. Vores gæster synes også at det er lidt hyggeligt (og garanteret underligt) med stofservietterne 🙂 Forsøget kører stadig 🙂

 • Angelique

  Hvad bruger i til eks oprydning efter madlavning? Oplever vi bruger meget køkkenrulle i oprydningen (aftørring af fedt på komfur, vask, safter på køkkenbord)?

  • Jane

   Vi bruger bare en karklud til at tørre bordet, og fingrene, hvis der skal fjernes madrester i vasken. Har intet behov for køkkenrulle…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.