19 In Hippie-hacks

#Hippie-hacks – stofservietter

Min stakkels familie har efterhånden lagt ryg til en del af mine forsøg på at bringe en mere bæredygtig levevis ind i vores hjem. Min seneste idé har været lidt sværere at overbevise min kæreste om, end de øvrige. Vores regel er, at jeg får 14 dage til at indføre den nye vane, og derefter evaluerer vi, hvordan vanen passer ind i vores hverdag.

Mit sidste projekt har været, at jeg har udskiftet køkkenrullen med stofservietter. Jeg købte en dug i genbrugen, og syede 16 stofservietter ud af den, ved at klippe dugen i firkanter, og sy et lille ombuk hele vejen rundt på hver serviet. Dugen kostede 15 kroner, så det er en ganske fin pris på cirka 1 krone stykket 🙂

Tanken er, at når stofservietterne kan genbruges utallige gange, så sparer vi en masse skrald, altså køkkenrullen, som i sagens natur kun kan bruges én gang. Det burde også spare lidt penge, hvis vi slet ikke køber køkkenruller.

Stofservietterne er placeret på spisebordet, og i de situationer, hvor vi normalt (og det er mange som børnefamilie) ville række ud efter køkkenrullen, så snupper vi blot en stofserviet i stedet for. Det sparer alt mellem 2 og 16 stykker køkkenrulle per måltid, alt efter antallet af gæster, og hvilken mad vi spiser den enkelte dag. Stofservietterne giver ikke ekstra vasketøj, da de ikke fylder særligt meget, og fint passer ind i den ugentlige 60 graders vask, som vi jo alligevel skal sætte igang.

Min kærestes anke går på, at det er besværligt at bruge stofservietterne (?) og at vi risikerer at løbe tør for servietter (?). Ikke verdens bedste argumenter, så denne gang har jeg ikke accepteret hans indvendinger imod den nye “vane”. Jeg er selv virkelig vild med at bruge stofservietter istedet for papir 🙂 Så indtil videre bliver stofservietterne på bordet – og jeg har gemt køkkenrullen for resten af familien 🙂

Kunne du undvære køkkenrullen?

God weekend derude 🙂

 

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Heidi
  18. august 2017 at 19:21

  Hvor sjovt 🙂 jeg har “udsat” min familie for samme tiltag, og har mødt de samme argumenter fra min mand.

  Vi har indtil nu ikke oplevet at løbe tør. Og efter lidt tilvænning i løbet af sommerferien er stofservietterne bare en naturlig dag af hverdagen.

  • Reply
   Jane
   18. august 2017 at 20:43

   Hehe, godt det ikke kun er mig, der er “ond” 🙂 – Mon ikke begge mænd vænner sig til tanken 🙂

 • Reply
  Stine
  18. august 2017 at 19:27

  Det er genialt, Jane! Jeg tænker ofte over forbruget af køkkenrulle. Jeg tvivler dog på, at jeg kan overbevise resten af familien om stofservietterne, men måske jeg skal afprøve det og insistere på de fjorten dages afprøvning 🙂
  God aften!
  Venligst, Stine

  • Reply
   Jane
   18. august 2017 at 20:43

   Prøv nu bare – det kan jo være at det bliver en god vane – og hvis ikke, så ved du det 🙂 God aften 🙂

 • Reply
  Tina
  18. august 2017 at 20:14

  Vi har ikke haft køkkenrulle her i familien i årevis. Og i hvert fald ikke i de 16 år vi har været børnefamilie. Vi bruger arvede hæklede servietter til mund og fingre, strikkede karklude til optørring og bomuldsklude til næsen. Og alle klude og håndklæder ryger sammen på 60 grader 1 gang om ugen.

  • Reply
   Jane
   18. august 2017 at 20:44

   Sådan, så er I jo allerede proff. Sejt 🙂

 • Reply
  Johanne
  19. august 2017 at 4:24

  Årh jeg ville ønske at vi kunne. Det tog min kæreste næsten halvt år at vænne sig til de nye karklude. Men ift at det nok faktisk er mig der bruger mest køkkenrulle er det et forsøg værd. Faktisk har jeg haft stoffet liggende længe til forsøget. Sy-tiden er bare udeblivet. Men ville så gerne væk fra engangs en dag, og synes også køkkenrulle er grimt

  • Reply
   Jane
   21. august 2017 at 19:20

   Hehe, mon ikke han kan lokkes til en enkelt ny vane, det er da værd at prøve. Særligt, når du jo selv kan sy nogle fine servietter, seje dig!

 • Reply
  Anne F.
  19. august 2017 at 11:34

  Vi har aldrig købt en køkkenrulle. Vi bruger en varm, våd klud på bordet til hvert måltid. Det kan din mand nemt lære 😉

  • Reply
   Jane
   21. august 2017 at 19:19

   Det gjorde vi også, da børnene var små, men da de blev større kom køkkentullen snigende – spørg mig ikke hvorfor 🙂

 • Reply
  Pia
  20. august 2017 at 6:11

  Sikke en god ide! Han vænner sig nok til det ;0)

  • Reply
   Jane
   21. august 2017 at 19:20

   Mon ikke – han gider nok ikke lede efter køkkenrullen 🙂

 • Reply
  Hope
  21. august 2017 at 15:58

  Det er ikke noget problem, dog vil jeg sige at det er godt du har valgt en farvet dug. Jeg arvede en 20 hvide stofservietter og de er absolut ikke hvide mere

  • Reply
   Jane
   21. august 2017 at 19:21

   Ja, den havde jeg godt regnet ud – særligt fordi at jeg ikke vil være øm over servietter – de skal bare bruges, og så må mønsteret skjule pletterne lidt 🙂

   • Reply
    Hope
    22. august 2017 at 17:51

    Har heldigvis fået 2 duge af min mor, jeg planlægger at lave om til flere stofservietter?

 • Reply
  Mette
  1. september 2017 at 7:51

  Da begge vores børn var små havde vi et lille lager af vaskeklude, og de blev brugt flittigt under måltider (det er jo imponerende som de små størrelser kan få mad ud over ALT :-D). Efter det er den tilgang faktisk gået i glemmebogen, – måske jeg skulle prøve det igen (jeg har i hvert fald stof nok…)
  Må vi høre hvordan forsøget endte..? 🙂

  • Reply
   Jane
   6. september 2017 at 17:15

   Jeg kan virkelig anbefale at finde kludene frem igen. Vores gæster synes også at det er lidt hyggeligt (og garanteret underligt) med stofservietterne 🙂 Forsøget kører stadig 🙂

 • Reply
  Angelique
  1. januar 2019 at 23:18

  Hvad bruger i til eks oprydning efter madlavning? Oplever vi bruger meget køkkenrulle i oprydningen (aftørring af fedt på komfur, vask, safter på køkkenbord)?

  • Reply
   Jane
   13. januar 2019 at 21:35

   Vi bruger bare en karklud til at tørre bordet, og fingrene, hvis der skal fjernes madrester i vasken. Har intet behov for køkkenrulle…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.