Økonomi

Penge og parforhold

Sidste år listede jeg mine egne privilegier op, i et forsøg på at skabe debat om, hvordan vi kan undgå at være blinde overfor den usynlige medvind, som vi har med os, hver især. Efterfølgende har jeg tænkt lidt over, hvordan det kan påvirke din økonomi at være i det samme parforhold i rigtigt mange år. Eller ikke være. Skiftende parforhold, dine og mine børn, det faktum at man i perioder kun er én person til at dække de faste udgifter. Det skaber en økonomisk kompleksitet, som kan risikere at spænde ben for alle fortsæt om at styrke sin privatøkonomi.

Men jeg fik en tanke – hvad kommer egentlig først. Er det nemmere at få en stærk økonomi, når man lever i parforholdet. Eller giver en stærkere økonomi bedre chancer for, at parforholdet overlever? Pas. Det er min fornemmelse, at et forhold hvor man er enige om hvordan pengene skal bruges, og hvor der i en vis grad er penge nok, i det mindste vil have en ting mindre at blive uvenner over. Samtidig, når man som jeg tror på, at den måde du bruger dine penge på, siger noget om hvilke værdier, der er vigtige for dig i livet. Så vil en uenighed om, hvordan familiens penge skal bruges, måske vise en uenighed om hvordan livet skal leves. Og så er der virkelig noget at skændes om.

Igår skrev jeg om pengehistorier, og jeg tror også, at et parforhold, hvor I har meget forskellige pengehistorier med hjemmefra, vil have det svært, medmindre I er meget gode til at tale åbent om prioriterer. Men hvis I bliver gode til at tale om penge, og dermed prioriterer, så vil det også være nemmere at blive enige om andre svære emner, som børneopdragelse, svigerforældre og fordeling af huslige opgaver.

Hvad tænker du? Er det en stærk økonomi, der skaber et stærkt parforhold eller en stærkt parforhold, der skaber en stærk økonomi? Eller er der ingen sammenhæng?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

En kommentar

 • Maria // FamilieFinanser

  Hej Jane.
  Jeg vil mene at begge dele kan understøtte hinanden; en god økonomi er som du siger, fordrende for parforholdet, på samme måde som et godt parforhold, kan styrke den fælles økonomi.
  Omvendt er de ikke afhængige af hinanden; parforholdet kan køre på skinner, selvom økonomien ikke gør det, og økonomien kan lige ledes være problemfri, selvom forholdet måtte være problemfyldt.
  For katten, det er priviligeret at have både et stærkt parforhold og en stærk økonomi – hvis man kun kunne vælge én af delene, så ville jeg dog helst være rig på kærlighed.
  Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.