Økonomi

Mød fire-folket #6


Så er det blevet tid til endnu en omgang mød fire-folket her på kanalen. Denne gang giver jeg ordet til en yngre model af slagsen – velkommen til Christian.

Hvem er du?

Jeg hedder Christian Mitteldorf, og er en besat Warren Buffett-fanatiker på 27 år. Jeg bor sammen med min kæreste Brenda i Aarhus. Hun kommer fra Australien, og vi har været sammen i lidt over 1 år.

Mit daglige arbejde foregår som App-udvikler hos MobilePay, hvor jeg har været siden 2017. Min oprindelige uddannelse er Datatekniker, en 5-årig erhvervsuddannelse.

Hvor langt er du nået i din FIRE-rejse?

Ifølge min opgørelse fra Juni 2019, så er jeg omkring 5% af vejen, inklusiv pensioner, og kan gå på pension som 51-årig. Jeg skal opbygge en formue og portefølje på omkring 5 millioner kroner.

Jeg har alle ambitioner om at opnå FIRE-målet hurtigere end det, men samtidig tænker jeg, at jeg kan skære 20 år fra min officielle pensionsalder, og det er MEGET lang tid.

Penge har altid været et lidt følsomt emne for mig, og jeg har siden min studietid altid haft gæld. Ikke meget, men nok til, at det somme tider var en forhindring for de ting jeg gerne ville. Min kassekredit var ofte fyldt ud.

Efterhånden som jeg fik en højere indkomst, satte jeg mig et mål om at jeg først og fremmest ville være gældfri, og aldrig optage gæld igen. Det er også det første skridt til FIRE. Jeg fik samlet mine lån, og fik betalt alle ud i starten af 2019, undtagen mit billån.

Jeg synes, at det er vigtigt at inkludere sin partner i FIRE-planen, og der kommer uden tvivl til at være uenigheder. At tale med hende har også fået mine øjne op for andre ting—blandt andet at rejse, og at oplevelser er uvurderlige.

Hvad er dit bedste sparetrick?

Betal dig selv først. Hvis du nogensinde skal i gang, er du nødt til at spare op — og mit bedste råd er at sørge for, at du sparer op FØR du betaler dine udgifter. Sæt mindst 10% til side HVER måned før du bruger af dine resterende penge.

Hvis du betaler andre først (inklusiv husleje, TV, bil, mad, osv.) så risikerer du, at du ikke har nok tilbage til dig selv bagefter.

Hvad sparer du ikke på?

Vi er generelt meget opmærksomme på, hvad vi bruger vores penge på, og går som regel efter de billigste løsninger.

Min kæreste og jeg rejser meget, men ikke dyrt. Oplevelser gør mig lykkelig, og jeg vil se verden. Vi vil gerne rejse mens vi er unge. Derfor rejser vi meget nu, hvor vi kan nyde det, velvidende, at det vil udsætte den økonomiske uafhængighed.

På det seneste er mad også blevet lidt af en passion og vi nyder at gå på restauranter og få en masse madoplevelser. Der kan vi godt bruge en del, men vi er stadig opmærksomme på, at det ikke bliver for dyrt. Vi spiser sjældent ude, så det er primært på rejser det sker.

Hvad var din bedste investering?

At investere i mig selv, og lære en masse om, hvordan man skal investere i aktier. Jeg har lært meget af mine erfaringer og de ting, som jeg har læst om emnet. Min største helt på området er Warren Buffett, og jeg har derfor læst og hørt alt hvad han har skrevet og fortalt gennem tiden.

Taler vi om konkrete aktier, så er det svært at udpege én. Den bedste investering er ikke nødvendigvis den, der har givet det største afkast. Afkastet kan komme senere, og det kan stadig være en god investering. Men det bedste jeg har gjort er netop at have stort set hele min formue i aktiemarkedet hele tiden, da jeg ved, at det er dér jeg har de bedste afkast over meget lang tid.

Hvad er dit bedste investeringsråd?

Sæt dig grundigt ind i det du foretager dig. Hvis du ikke har modet, lysten eller evnen til at forstå de selskaber du investerer i, bør du enten finde nogle andre selskaber, eller placere din formue i én indeks-fond, fx. Vanguards S&P500 indeks.

Gør du det, vil du allerede sikre dig et bedre afkast end 50% af verdens investorer. Samtidig skal du undgå fristelserne ved spekulation (= kortsigtet køb og salg). Det fører ikke til noget godt.

Har du mod på at gøre det selv, så skal du opsøge viden fra andre som ved noget om det, men du skal ALTID tage dine egne beslutninger.

Mit bedste råd uanset hvad, vil være at læse bogen ‘The Intelligent Investor’ af Benjamin Graham, og naturligvis følge mig på min blog 🙂

Kan alle gå FIRE-vejen?

Det mener jeg.

Jeg er klar over, at det vil være sværere for nogle, men i bund og grund kan alle gå igennem de trin, som det kræver at få en bedre økonomi. Vi har alle de samme muligheder i livet — det handler kun om de valg man tager.

Nogle situationer er vi naturligvis ikke herre over, f.eks. sygdom, men de efterfølgende valg er vores.

Det kan godt være, at det ikke er alle, der kan (eller vil) opnå FIRE, men jeg tror fundamentalt, at alle kan få gavn af at ændre deres livsstil og tænke over nogle af de trin, som man forbinder med FIRE. For eksempel at blive gældsfrie, eller fokusere mere på opsparing. Det kan være livsændrende bare at sætte sig ned med sin familie og sammen finde ud af, hvad man ønsker, hvorfor, og hvordan det kan opnås.

Hvad betyder det gode liv for dig?

Det betyder, at jeg har frihed til at bruge min tid på det, som jeg kan lide. Jeg går ikke meget op i RE-delen (retire early), da det ikke er mit ønske. Jeg elsker mit job, og vil blive ved med at arbejde selvom jeg en dag ikke har brug for det.

For mig handler det simpelthen om, at jeg ikke ønsker at være afhængig af min lønindkomst og mit job. Det giver tryghed og ro at vide, at jeg kan klare mig selv, og gøre de ting jeg vil.

Jeg ønsker aldrig at ende i en situation hvor jeg er nødt til at have et job for at overleve—værst af alt, hvis det er et job jeg ikke kan lide. Mit arbejde skal lige så meget være noget jeg er passioneret omkring, som jeg kan påvirke og opbygge.

Ligeledes har jeg ingen interesse i luksuriøse ting, store biler, huse, dyre mærkevarer og den slags, som man ofte ser som mål. Materielle ting siger mig ingenting. At jeg får flere penge mellem hænderne kommer ikke til at ændre på, hvad jeg ønsker og hvad jeg gør.

Hvordan ser dit liv ud om 5 år?

Ikke meget anderledes, end at porteføljen og min egenkapital er vokset eksplosivt 🙂

Jeg har mange personlige planer, og store udfordringer i det næste års tid. Samtidig håber jeg, at mine side-projekter har en god fremtid.

Jeg vil formentlig være gift og have ihvertfald ét barn til den tid, og det vil uden tvivl påvirke rejsen betydeligt. Desuden mener jeg ikke, at man kan tænke 5 år ud i fremtiden med sikkerhed. Med min måde at investere og tænke på, tænker jeg enten 1 år eller 30 år ud i fremtiden.

Hvad er dit råd til en FIRE-nybegynder, som gerne vil i gang?

Gør det helt klart med dig selv om det er noget du ønsker at opnå, og hvorfor. Find evt. en mentor eller én du ser op til og som du kan spørge til råds.

Det vigtigste man kan gøre, når vi taler opsparing og investering er, at begynde *nu*. Hvis du ønsker at gå efter FIRE så skal du finde ud af hvordan. Begynd i dag at gennemgå dine udgifter, budget og tænk over dine leveomkostninger.

Du skal forstå, at du er nødt til at ofre noget og gå på kompromis med mange ting. Men det er intet problem, hvis du har motivationen og disciplinen.

-0-

Tak til Christian for at dele din historie. Hvis du vil læse mere om Christian deler han artikler og historier på hans blog mitteldorf.dk.

God aften derude.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram, via bloglovin eller i verdens bedste facebook-gruppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.