Økonomi

Hvordan jeg betalte 140.000 kroner af på 2 år (med mine “lommepenge”) #opfølgning

Tak for den fine modtagelse af mit indlæg om at betale SU-lånet hurtigt af. En af mine store drømme for denne blog er, at vi kan tale sammen om økonomi og lære af hinandens erfaringer. På den måde kan vi alle blive klogere. Hvis økonomi bliver ved med at være tabu, så ender vi med at stå alene med de svære beslutninger, som skal tages i voksenlivet. Både de mindre sjove, som hvordan man kommer af med en uoverskuelig gæld, og de sjovere, som hvordan man skal investere en større opsparing.

Jeg har efterspurgt, og fået et par spørgsmål i forbindelse med indlægget, som jeg gerne vil prøve at svare på her:

Hvordan er det muligt at betale godt 6000 kroner af hver måned, når dine “lommepenge” var på omkring 3000 kroner?

Godt spørgsmål. Selv for de mindst matematisk begavede af os, så er det tydeligt, at der mangler nogle penge. Rent praktisk, så gjorde jeg det, at jeg betalte alle ekstra penge ind på SU-lånet i det øjeblik de kom ind i mit liv. Rent praktisk, så fik jeg fx en bonus på godt 10.000 efter skat hvert år, som røg direkte ind på lånet. En sommer fik vi en vandskade i kælderen, hvor min del af erstatningen blev godt 10.000 kroner, som røg samme vej. Det samme gjorde jeg med feriepenge, fødselsdagspenge, diæter fra arbejde osv. Samlet set blev det penge nok, over de to år.

Hvordan kan du kalde 3000 kroner for lommepenge? Mange danskere har ikke “den slags” penge til sig selv hver måned.

Pas. Jeg har aldrig lagt skjul på, at vi har en fin økonomi, med to fuldstidsarbejdende akademiker-typer i hjemmet, og en vis mængde medvind i form af økonomisk sans og opbakning til uddannelse hjemmefra. Det er et privilege, som jeg ikke på nogen måde tager let på eller tager for givet. Jeg er velsignet med en kæreste med en dyr hobby, så fordelt mellem os, så har jeg “svært ved” at få brugt mine “lommepenge” hver måned og overskuddet går til investering. Han har nemmere ved at bruge sin del, og det er netop hele meningen med, at vi har afsat en mængde penge til fri leg. Det skal ikke blive for surt, at bo sammen med über-spareren, når jeg nu engang er så heldig, at min hobby ikke koster nogen penge. Men jeg håber, at alle kan bruge mine spareråd her på bloggen og i facebook-gruppen til noget, uanset den økonomiske situation.

Du må tjene mange penge siden du kan betale gælden af så hurtigt.

Absolut. Jeg deler ikke min nøjagtige løn her på bloggen, men særligt i de senere år har den ligget til den høje side. Både grundet brancheskift, men også fordi jeg har været i arbejde siden 2008, så sker der løbende lidt med lønnen. Rent praktisk, så har jeg fordoblet min løn siden mit første job. Men hvis man tænker over det, så er årsagen til mit SU-lån netop den lange uddannelse, som har medført lønnen. Så på en måde hænger det vel fint sammen. Og i bund og grund er det ligemeget, hvor meget – eller lidt – du tjener, det handler om at bruge mindre end der går ind. Og ja, det er nemmere med en høj løn, det er vi enige om.

I verdens bedste facebook-gruppe deler vi erfaringer med at leve for mindre end vi tjener, og der er folk med alle typer af indkomster, og det er tydeligt derfra, at det ikke nødvendigvis er mennesker med den største løn, der får mest lykke for pengene 🙂

Har du fortrudt noget, som du gav afkald på?

Det helt korte svar er: Nej. Men det hænger nok også sammen med min personlighed. Jeg får et kick ud af at få ressourcer, både penge, tid, mad, tøj, osv, til at strække så langt som muligt. Og jeg har ikke sagt nej til ting, som jeg efterfølgende har fortrudt. Tværtimod, så har jeg sparet tid, som jeg tidligere ville have brugt i Magasin, og store mængder energi, som jeg før brugte på at overveje mine næste tøjkøb. Jeg har aldrig været i nærheden af at være shopaholic, men det er alligevel ganske mange sparede timer over flere år, selv for en moderat shopper, når man totalt fjerner shoppetiden fra sit liv.

-0-

Mit største take away fra de to år er, at der sker noget magisk, når man opgiver jagten på “det næste nye”, og bare er tilfreds med de ting, som man allerede har. Der er meget ro at hente i den erkendelse, at du er god nok uden alle de ting, som reklamerne gerne vil sælge dig. Og så var det også i disse år, at jeg virkelig fik øjnene op for, at minimalisme (for mig) er svaret på en økonomi med plads og overskud. Det skriver også jeg meget mere om i min kommende bog 🙂

God dag derude.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.