Et bæredygtigt liv

Vi kan ikke forbruge os til et bæredygtigt liv …

Forstå mig ret. Jeg er vild med det fokus, som klima og bæredygtighed har fået i det sidste års tid. Virksomheder står på tæerne af hinanden for at vise, at de er de grønneste og vinde forbrugernes gunst. Problemet er jo blot, at det eneste reelle bæredygtige forbrug, er det forbrug du ikke har. Du kan ikke købe dig til et grønnere liv. Dankortet skal tilbage i lommen, og vi skal vænne os til en helt anden måde at leve på. Og det er der ikke mange penge i, så den fortælling har trange kår.

Med bloggen forsøger jeg at stjæle markedsandele fra de konventionelle virksomheder og over til de lokale, grønne, små iværksættere. Så når du ser produkter omtalt herinde, så er de alle udvalgt med den vinkel og med det formål. Men jeg vil til enhver tid opfordre alle til at 1) bruge det du allerede har 2) undvære 3) låne 4) købe brugt og kun som allersidste udvej 5) købe nyt, men køb bæredygtigt og købe kvalitet.

Mennesker har en indgroet modvilje mod at ændre vaner. Det kræver en stor mængde energi at gøre noget anderledes, end man har vænnet sig til at gøre, og fra naturens side er vi oplært til at spare på energien. Så vi vælger helst det vante og det trygge alternativ. Men i stedet for at tale om hvordan vi gør vores biler og fly mere miljøvenlige, så lad os tale om, hvordan vi flyver og kører markant mindre, vælger det nære, rolige liv, og lader rejser være en sjælden luksus og ikke en selvfølge.

Og fremfor at diskutere hvilke sugerør, der er mest bæredygtige, bambus, metal eller porcelæn, så lad os helt droppe sugerør. Lur mig om man ikke godt kan overleve at drikke direkte af glasset. Og lad os se lidt ærligt på mange af de engangsting vi omgiver os med i hverdagen, to-go-papkopper, vådservietter og take away bokse – de fleste af dem findes der fine genanvendelige løsninger på, det er bare for besværligt at ændre vanen, så vi lader være, og køber så de komposterbare varianter og føler os dygtige. Men sandheden er, at de fleste produkter der sælges som komposterbare, reelt ikke opløses, og de fleste af dem smides i almindelige skraldespande, i plastikposer, og så bliver de blot til almindeligt skrald.

En overgang til et bæredygtig liv og en bæredygtig økonomi vil kræve markante ændringer i den måde vi lever og tænker. Vi skal have gang i cirkulære- og serviceøkonomi, permakultur, fuldt stop for at producere produkter, som ikke kan genanvendes – og generelt bare markant mindre forbrug – og mere liv. Det lyder jo ikke så slemt 🙂

God aften derude – fra den sure gamle hippie.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

6 kommentarer

 • Rebecca

  Hørt! Tak, det er simpelthen så vigtigt et perspektiv at holde fast i, nu hvor omstillingen (forhåbentlig) bliver mainstream!

 • Michelle Garnier

  Jeg er så enig! Og synes netop at bæredygtighed er blot en god undskyldning for at blive ved med at forbruge. Ligemeget hvad man vil er den helt rigtig vej at lade være med at forbruge som vi har gjort indtil videre! Det er blot ingen penge i det og hele verden er bygget på at købe og smide ting. Der trænges til en dyb forandring på verdensplan som intet har med bæredygtighed men om hvordan planeten overlever mennesheden.

 • Chp

  Hej Jane. Super fint perspektiv!
  Må vi høre hvor meget dig og din familie forbruger/hvad jeres leveomkostninger er på et år?

  Venlig hilsen
  En ny læser

  • Jane

   Hejsa. Vores udgifter minus ferier er cirka 26K pr måned, fordi vi stadig betaler af på realkredit på huset. Det er med alt, for to voksne og to børn. Kh Jane

 • Camilla Lykke

  Jeg er selvfølgelig helt enig i, at vejen frem for klimaet (og økonomien) er at undgå forbrug. Jeg kan bare ikke undgå at bemærke den dobbeltmoral der ligger i at du skriver det, og jeg jeg tænker at du også mener det, men samtidig er din levevej denne blog og du tjener penge på de reklamer du lægger op. Vel at mærke reklamer der trods alt opfordrer til forbrug. Hvis du virkelig mener det du skriver skulle du så ikke “walk the talk”? og undergå enhver reklame om mere forbrug?

  • Jane

   Hej Camilla. Jeg har skrevet lidt mere om mit forsøg på at stjæle markedsandele tilbage til grønne virksomheder her: https://projecthandmade.dk/2018/03/17/om-reklamer-paa-bloggen-og-om-meta-blogging/ – og iøvrigt så er bloggen ikke min levevej. Jeg tjener pt. cirka 100 kroner om måneden på affiliate-reklamer, så det ville være et meget lille liv. Jeg arbejder fuldtid som jurist – bloggen er blot min hobby, som jeg forsøger at få til selv at tjene ind til det, som hostingen koster om året 🙂 Hav en dejlig dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.