Et bæredygtigt liv

Om at sanke (også kaldet jagten på gratis mad)

Selvom vi har boet på “landet” i snart tre år, så er det først for nyligt, at jeg har åbnet øjnene for den overflod af gratis mad, som vokser i vores “hood”. Det startede med mine daglige cykelture til at og fra mit nye job, hvor jeg efter lidt detours endelig fandt en rute, der går bagom hovedvejen og ad mark- og skovstier. På disse cykelture opdagede jeg det ene brombærkrat efter det andet, nøddebuske, vilde jordbær og kirsebærtræer.

Et af mine fokuspunkter på min vej til økonomisk uafhængig er at sænke de månedlige udgifter , så der er flere penge til overs til at investere, så jeg leder altid efter nye måder at sænke madbudgettet. Også gerne af den mere kreative slags 🙂 Så jeg øjnene straks en mulighed for at spare på budgettet til frugt og grønt, og samtidig spise bæredygtigt, da råvarerne både ville være økologiske og yderst lokale 🙂

Grundet den ekstremt varme sommer, så har sæsonen rykket sig lidt, så allerede nu bugner træer og buske af brombær og mirabeller. Så idag brugte lillebror og jeg et par timer på at smage os igennem de forskellige mirabelletræer i gåafstand fra vores hus, for at finde dem, som vi bedst kunne lide. Og vi gjorde et ihærdigt forsøg på at plukke brombær nok til at lave et glas syltetøj. Vi havde stor success med mirabellerne, men brombærbuskene gav en noget sølle høst. Dels var dem vi fandt lidt ramt af tørken, så bærene var ret små og dels havde der garanteret også været nogle før os og plukke løs, hvilket naturligvis er helt fair. Først til mølle, og alt det der.

Så nu er planen både at spise mirabellerne friske, men også at finde en opskrift på syltetøj a la den kommentar en læser gav på bloggen forleden, for det lød virkelig lækkert 🙂 Hvis du selv vil på jagt på gratis mad (det kaldes også at “sanke”), så kan du finde steder tæt på dig selv her. Jeg har spottet et par steder med vilde æbler, som jeg glæder mig til at se nærmere på til efteråret.

Sanker du også gratis mad, så må du meget gerne dele dine erfaringer. Både gode og dårlige.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

12 kommentarer

 • Hella

  Lidt inspiration…måske…
  Hyldeblomstsirup holder sig fint. Lækker til saft, på jordbær og på pandekager
  Marmelade af gule mirabeller er fantastisk, meget som abrikos. Har bare brugt mirabeller og sukker. Skyllede de skoldede glas i lys rom.
  Røde mirabeller er også fantastiske
  Det er hyben sæson…hvis du har tålmodighed Jeg blander med æble
  Bruger mine mange æbler bla til chutney og Æblesmør, det sidste er MEGET godt på pandekager.
  Jeg bruger for at få pektin at koge kvarte æbler med kernehus og det hele med marmelade og tage dem fra bagefter

 • Tina

  Man kan mene hvad man vil om hende, men hun er en klog dame, der forstår sig på mad og råvarer. Hendes bøger har fulgt mig de sidste 20 år med børn og gør det stadig. Når alt andet glipper slår hendes opskrifter aldrig fejl. GOd fornøjelse.
  /Tina

  • Jane

   Jeg har ingen holdning til hende, andet end at hun virker som klog på mad 🙂 Bogen er nu bestilt, tak for tip 🙂

 • Lone

  Hej Jane. Brugte det meste af min lørdag på at plukke, rense og derefter lave hybenmarmelade. Et kæmpe arbejde, men det er hele besværet værd. Foruden de gratis hyben, brugte jeg to øko citroner og 1/2 kg øko rørsukker. Fik 10 glas næsten gratis. Glassene har jeg enten selv samlet eller fået af min mor.
  Har lige været på Ærø, hvor vi boede på B & B, hvor jeg gratis kunne plukke en masse blommer. Ærgrer mig nu over, at jeg ikke plukkede flere. Gav seks glas næsten gratis marmelade.
  Laver altid selv hyldeblomst saft og nogle gange også hyldebærsaft.
  Elsker at gå ud i naturen og finde gratis frugt 🙂
  Mange hilsner Lone

  • Jane

   Hej Lone. Det lyder som tid godt givet ud, og nærmest gratis mad er bare så dejligt 🙂 Jeg har først nu opdaget, hvor meget man kan samle ganske gratis, og glæder mig til at gå mere på “jagt” 🙂

 • Gitte H

  Jeg har appen “byhøst” på min telefon, hvor jeg på et kort kan se, hvor andre har plottet steder ind, hvor man kan sanke. Jeg plukker bl.a. ramsløg, hyldeblomster og brombær.

   • Trine

    Prøv osse appen Vild Mad 🙂 Byhøst er rigtig god idet man får lokationer, men der har været nogle udfordringer med appen på det sidste. Byhøst er udviklet at frivillige og derfor kan ikke alle fejl rettes lige med det samme. Jeg noterer blot de gode steder i Google Maps. Så kan jeg nemt finde tilbage til stedet igen.

 • Line

  Kender du den gamle sankeregle om at du kun må fylde en hat? Det synes jeg er så sjovt og fint, for så er der også noget til den næste der kommer.

  • Jane

   Ja, og det er en rigtig god regel. Hvis alle bare tager hvad de kan bruge lige den dag, så er der også noget at hente for de næste, der kommer forbi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.