Økonomi

Økonomisk overskud bygges én krone af gangen

Faste læsere herinde ved, at jeg er kæmpefan af Mr. Money Mustache, også kaldet MMM,  og hans tilgang til, hvad der skal til for at leve et godt liv. Spoiler alert, det er ikke shoppeture og luksusbiler 🙂 MMM har klart inspireret min filosofi om at bruge mine penge der, hvor de giver allerstørst glæde. Hvilket for mig vil sige på oplevelser, rødvin og sushi, og knap så meget på dimser til hjemmet, nyt tøj eller to-go-kaffe i store mængder.

I et af MMMs gamle indlæg skriver han, at formuer skabes af mange små beløb. Jeg har før skrevet lidt om respekt for penge, og det er en filosofi, som jeg arbejder aktivt ud fra. I mine øjne, så handler det om at have respekt for selv små beløb, og den respekt smitter af på, og tiltrækker, større beløb. Det kan virke lidt langhåret, men reelt handler det blot om, at hvis du vænner dig til at have styr på de små beløb, er det nemmere at have styr på de større 🙂

Det kan være nemt at trække på skulderen af de små beløb i hverdagen. To-go-kaffen eller de ekstra ting til hjemmet, som ryger i kurven, når der kun skulle handles mad. Men små beløb bliver, som bekendt til store beløb i det lange løb, og det underminerer forsøg på at bygge økonomisk overskud, hvis der konstant fosser små beløb ud af din konto.

En måde at vise respekt for de små beløb er at finde de løse kontakter, der (garanteret) ligger rundt omkring i dit hjem. De skal findes og lægges i pungen, så de finder tilbage i rotation som en del af det månedlige budget. En anden måde, er at fokusere på de små besparelser, som i det store billede kan virke ligegyldige, men som løber op i store besparelser på den lange bane. Her tænker jeg naturligvis på at bekæmpe madspild – min store kæphest 🙂

Det kan også være svært at se pointen i at bruge tid på at sælge dine overskudsting, hvis de kun indbringer 50 kroner, men det vænner din hjerne til at se værdien også i mindre beløb, og du vil blive mindre tilbøjelig til at klatte pengene væk, hvis det har kostet dig tid at skrabe dem sammen.

Et andet eksempel, i den anden retning, er luksusfælden. Her er deltagerne helt mistet respekten for penge, og dermed også lidt for dem selv. Og når man mister en følelse af, hvad penge egentlig er værd, så tror jeg, at det er nemmere at lukke øjnene for, hvad man egentlig bruger pengene på, og man mister overblikket over, hvad det betyder at købe på afbetaling fremfor at købe brugt, hvis vaskemaskinen eller tvet skal skiftes ud.

Hvad tænker du?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

4 kommentarer

 • Pia

  Måske det bunder lidt i at det i vores samfund længe har handlet om at have det nyeste tøj, to (gerne store) biler i carporten ved det nybyggede hus? … lidt ligesom at det i gamle dage handlede om at være lettere buttede, fordi det betød velstand. Man vil ikke stå tilbage for de andre.
  Jeg synes at det er fedt, at det igen er blevet in at være bevist og økonomisk, og din blog er god inspiration til at blive bedre på det punkt. Tak fordi du deler ud :0)

  • Jane

   Ja, det gir fint mening. Det er bare ikke så smart, når der er for lånte fjer 🙂 Jeg håber også, at det bliver cool at have styr på sin økonomi 🙂

 • Linda

  Jeg har taget et bijob, som egentlig er et studiejob, for at skabe mulighed for opsparing. Det er virkelig også tankevækkende, fordi jeg for første gang siden min grønne ungdom, pludselig er timelønnet igen. Hold da op, hvor det sætter ting i perspektiv, når man kigger tilbage over den tid, man har brugt på en opgave, og holder det op imod, om dette eller hint forbrugsgode er indsatsen værd.

  • Jane

   Hvor er du sej. Fedt at tage teten på din egen økonomi på den måde! Det må virkelig være et godt barometer for, om man virkelig har brug for det, som man er ved at købe med de surt tjente penge! Jeg har samme følelse når jeg bruger tid på at sælge ud af mine ting, hvis det skal give mening, så skal de 50-100kr jeg tjener ikke spildes, ellers er min tid jo spildt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.