Et bæredygtigt liv

Hverdagshacks – om nødkøreplaner og skidt-pyt

Endnu engang bliver Linda startskuddet til et indlæg her på bloggen. Det er ingen hemmelighed, at jeg er vild med hendes skriverier, og i en tid, hvor internettet af fyldt med mere eller mindre intetsigende blogs, så er det skønt at læse med hos hende, for hun har en masse kloge ting at sige (jeps, jeg er fan). Sidst skrev hun om “ugen der kæntrer”, og jeg tror, at de fleste af os kender til de uger, hvor intet går efter planen, alle i familien er syge/sure/travle og alle intentioner ramler. Vi har netop selv været igennem en uge med mindre overskud end sædvanligt, og det fik mig til at tænke på, hvad vores nødkøreplan, for sådan en uge, indebærer.

Her er mine hverdagshacks til ugen uden overskud:

 • Skær fra. Sørg for at skære ind til benet, når det gælder aktiviteter. Hvis alle voksne mennesker i husstanden er syge, så er det okay, at barnet ikke har legeaftaler/fodbold/svømning/dans den uge (nærmest tilrådeligt), medmindre man kan dele kørsel med andre voksne, som er i stand til at se lige 🙂
 • Aftensmad. Særligt i disse uger kommer resterne i fryseren til gavn. Selvom jeg er fan af at få ryddet ud løbende, så har vi altid en rest kødsovs eller lignende liggende, som kan blive til verdens nemmeste aftensmad. Men ellers er det ugen, hvor vi spiser rugbrød mere end den ene faste dag, havregrød (som drengene elsker) eller grøntsagssuppe a la væltet grøntsagsskuffe + fløde og bacon. Nemt og lækkert.
 • Panik-rugbrød i fryseren. Mere end én gang, har vi prøvet at stå sent om aftenen og opdage, at der ikke er mere rugbrød til madpakkerne næste dag. Jeps, vi mangler totalt en voksen med overblik herhjemme. Og der er det skønt at kunne tage brød frem fra fryseren, og spare panik-turen til butikken fem minutter i lukketid. Og i de familier, hvor der “kun” er een voksen på skansen, så åbner det for helt umulige logistik-problemer, så der er det endnu vigtigere.
 • Faste rutiner. Dette er et super-træls råd. Men det er nu engang nemmere at klare en uge, hvor der ikke bliver vasket tøj eller gjort rent, hvis skidtet bliver holdt nogenlunde i skak i de normale uger. Jeg har før skrevet om vores vaskerutiner, og vi har også forsøgt at indføre lignende rutiner for rengøring. Det lykkes (næææsten) hver uge. Og hverdagen er så meget nemmere at overskue, når den starter med rent tøj i skabene og et (nogenlunde) rent hus.
 • Forvetningsafstemning. De uger, hvor overskuddet er ikke-eksisterende, er det vigtigt, at alle i familien er enige om, at det er laveste fællesnævner der gælder den uge. Dvs. at der kan accepteres lidt mere skærmtid til ungerne, og “skidt-pyt” skal være lidt mere i fokus end normalt. Vi holder fast på tandbørstning, sengetider og generel almindelig opførsel, men ser lidt stort på de store pædagogiske badutspring lige i de dage. Skidt-pyt. Det er nu engang (og heldigvis) de færreste uger, der kører efter nødkøreplanen, så i længden går det nok alt sammen.

Iøvrigt, så er det i en nul-overskudsuge, at vores ønske om at leve med få ting virkelig giver mening. Det er markant nemmere at holde styr på i hjemmet, når vi jævnligt sørger for at give det unødvendige væk og have faste pladser til resten 🙂

Har du andre tips til, når overskuddet er i bund?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

7 kommentarer

 • Linda

  Jeg elsker det her indlæg! Ikke mindst at du linker til gamle indlæg, der bidrager yderligere til emnet.

  Jeg skal helt klart have lavet mig en panik-hylde i fryseren – det ville være oplagt også at fryse (egnede) pålægsrester, så man kan tage op til én aften eller én madpakke, for det går tit i fuck med madspildstankerne herhjemme, hvis vi har for mange “overligger-dage”, hvor vi spiser ude/har gæster i løbet af en uge, fordi det bryder min ellers ret stabile rytme med madlavning efterfulgt af rester.

  Hvor længe lader du rester leve i hhv køleskab og fryser? Så én i fb-gruppen, der skrev en uge; det lød lidt vildt, synes jeg?

  Og virkelig oprigtigt tak for rosen❤️

  Kh

  Linda

  • Jane

   Selv tak for at åbne snakken 🙂 Og jeg kender alt til madplaner, der går fløjten. Hemmeligheden er at være på forkant der også. Hvis jeg kan se, at en madplan skrider, så rykker jeg den/de retter der kan rykkes til ugen efter, dvs. lægger kød i fryseren, bruger det grønne til noget andet osv. Mht. rester, så har jeg en fire-dages regel for rester i køleskabet, og rester i fryseren overlever max tre måneder før de bliver spist. Der skal være flow i det 🙂 Kh Jane

 • Gitte

  Elsker sådan indlæg.
  Er der mon et link til dit indlæg om dette Linda?
  Vi har netop haft en måned-gisp med sygdom hos alle fem her i huset.
  Det hjælper SÅ meget med faste rutiner og mad i fryseren.
  Vi har altid en rest suppe, brød og pizzasnegle/pølsehorn på frys, det er en stor hjælp når overskuddet er i bund.

  Vi skal netop igang med vires mellemste søns værelse, er bliver kodeordet også enkelthed og verskuelighed. Orker ikke alle de hylder og opbevaringsløsninger, der ikke rigtig fungere.
  Hvordan indretter i børneværelser mest overskueligt ?

  • Jane

   Hej Gitte. Der er link i starten af indlægget. Jeg håber, at I er på benene igen. Og ja, rester fra fryseren kan virkelig redde dagen 🙂 Vi sørger for at der er få møbler (også) på børneværelset, og kun det legetøj, som de rent faktisk bruger – så vidt muligt. Særligt på børneværelset gælder det, at less is more. Det er så svært at få plads til leg, hvis der ligger dimser allevegne 🙂

 • Christina

  Vi har en hovsa-hylde i fryseren, der ligger rester fra aftensmaden i portioner, en leverpostej, en pakke smør 0,5 rugbrød og en pakke pølser, i en snæver vending kan vi lave pasta med pølser, manden kan snuppe en rest med som madpakke, og sønnen kan få to skriver rugbrød med smør og leverpostej med i børnehave, i en snæver vending er det ok for os.

  • Jane

   Hehe, jeg er vild med udtrykket hovsa-hylde. Det klinger bedre end “panik” 🙂 Og jeg tænker, at de fleste børnefamilier indimellem har prøvet at løbe tør for selv det helt basale 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.