Et bæredygtigt liv

En grønnere hverdag – de lavthængende frugter

Når det kommer til skiftet til et grønnere liv, så bliver der ofte fokuseret på de store linjer. På at blive veganer, droppe solferien og sælge bilen. Men jeg er tilhænger af de små skift i hverdagen, da det nu engang er hverdage, der er flest af. Ligesom en bedre privatøkonomi skabes med små, konstante skift i hverdagen, så skabes det grønnere, bæredygtige liv også et enkelt skridt ad gangen. Og hvorfor ikke starte med de nemme skift, de lavthængende frugter, så kan vi få skabt et momentum og så derefter belejre Christiansborg med krav om et grønt paradigmeskifte for samfundet som helhed.

Vi har selv gjort følgende:

 • Skåret ned på kødet. Kødsovsen består nu af lige dele kød og spidskål, og drengene har slet ikke opdaget det 🙂 Generelt  bruger vi mere og mere kødet som en form for krydderi eller drys på suppen, salaten eller pastaretten. Til gengæld har det grønne fået hovedrollen i måltidet 🙂
 • Medbringer mad og drikkevarer på de fleste ture ud af huset. Det er typisk vand i sådan en her, og kaffe i denne.
 • Bruger ikke bilen til småture. Ved alle ture, som med rimelighed kan foretages på gåben eller cykel, får bilen lov til at blive stående. Fra torsdag bor begge voksne i rimelig cykelafstand fra arbejdet, så bilen vil primært blive brugt til familiebesøg i weekenden, ferie og de dage, hvor en cykel bare ikke giver mening.
 • Har (som de fleste andre efterhånden) udskiftet plastikposen med en stofpose, a la denne.
 • Tjekker ved næsten alle nyanskaffelser, om vi kan finde brugte alternativer. Senest har vi købt en bærbar pc, vinterdæk til bilen og en sovesofa brugt – alt til en brøldel af prisen – og stort set med den fulde levetid tilbage. Det slår det bedste tilbud der kan findes i butikkerne, og man sparer både ressourcer, emballage og fragt.
 • Har anskaffet en menstruationskop, hvilket gør den tid på måneden SÅ meget nemmere (for mig altså – resten af familien er pænt ligeglade).
 • Har skiftet alle rengøringsmidler fra de kradse traditionelle slags til versioner, der er bedre for miljøet (og for vores indeklima). Og vi bruger enkelte midler til flere ting, som jeg skrev om her, så vi slipper for at have et skab fyldt med kemikalier.

Det sjove er, at næsten alle tiltagene, der er nævnt ovenfor, sparer både miljøet og pengepungen. Så de har absolut en dobbeltfunktion for os, både fordi det føles rigtigt at tænke bæredygtighed ind i hverdagen, men også fordi de penge vi sparer, kan gå til afbetaling af lån og investeringer, hvilket skaber mere frihed i længden. Win/win.

Hvis du mangler flere tips til en grønnere hverdag, så kan jeg anbefale at købe bladet Sustain Yearly, der er skrevet af redaktionen bag Sustain Daily, som også er et besøg værd 🙂

God aften derude.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

2 kommentarer

 • Anette

  De små skridt betyder meget, jeg handler ofte med en kurv jeg har med hjemmefra, men ikke altid.
  kødsovs og andre gryderetter som er minimum 50% grønt er et hit, selv syntes jeg de smager bedre.

  • Jane

   Præcis. Det lyder lidt hyggeligt at handle med en kurv, bedre end mulepose 🙂 Og ja, det smager da så meget bedre, og føles bedre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.