DIY,  Købestop

Knits and other knots

En læser opfordrede mig til at skrive lidt mere om mit strikkeri. Det er et farligt sidespor at få mig til at gå ud af, for strik, og det at lave sit eget tøj, er een af mine seriøse kæpheste. Jeg ville virkelig ønske for alle, at de prøvede at frembringe blot en lille hue, eller sofapude af egen kraft, allerede fordi det vil give respekt for det arbejde, der ligger bag og måske mere glæde og stolthed over sine ting. Det tror jeg i sidste ende vil føre til, at man bliver en mere bevist og kritisk forbruger, hvilket er til gavn for både pengepung og miljø. Så hvis det stod til mig, så skulle alle lære at strikke og sy 🙂

Min egen strikke-mani startede, da storebror var minus fem uger gammel, og jeg gik fra at arbejde som advokatfuldmægtig (mange timer) og læse til advokateksamen (rigtig mange timer), til at gå på barsel og bare vente på at få mit liv vendt op og ned. Kombineret med, at jeg ikke var særligt mobil på grund af kraftige plukveer, var resultatet en meget rastløs mig. Så da min veninde tilbød at lære mig at strikke, slog jeg til, og jeg er ikke stoppet siden. Jeg nåede at strikke 2½ cardigan til storebror, før han kom til verden. Den første var ikke så køn, men nummer to blev ret fin, og vi endte med at den bruge en del til ham.

Jeg har aldrig vænnet mig til at strikke efter opskrift, så jeg gik hurtigt over til at strikke frit fra hovedet. Og efter et par års tilløb, begyndte jeg at skrive strikketankerne ned og sælge opskrifter. Det er min drøm en dag at samle opskrifterne i en lille bog, men det kræver mere tid end jeg har lyst til at smide efter projektet i denne tid, hvor fuldtidsjob og drengene løber med det meste af min tid 🙂 Pt. så udgiver jeg opskrifter, når jeg får en god ide, og har tid til at føre den fra første spæde design til endelige opskrift.

Da drengene var små, strikkede jeg ofte de samme projekter igen og igen, for at følge med deres vækst. Jeg har strikket utallige mængder af den klassiske babyvest, og nemme raglan-sweatre til at fylde i deres garderobe. Men efterhånden, som jeg blev hurtigere, begyndte jeg også at strikke til mig selv, og det har måske taget lidt overhånd nu, hvor jeg har markant mere hjemmestrik end jeg har en chance for at bruge. Jeg sælger dog løbende ud af overskuddet, så det ligger ikke bare og fylder op.

Mine ideer til nye designs opstår, når jeg selv mangler noget nyt i garderoben, og bærer tydeligvis præg af, at jeg foretrækker enkel strik, som rent faktisk kan bruges i hverdagen. Mit købestop gør, at jeg foretrækker at lave det tøj, som jeg mangler selv, hvis det overhovedet er muligt, og jeg har ikke købt en ny sweater eller cardigan siden engang før 2014. Det giver så meget mening for mig, at jeg kan lave det jeg ønsker mig, i lækre naturlige materialer, og til en markant bedre pris end hvad tilsvarende kvalitet koster i butikkerne. Man kan nemlig ikke sammenligne en hjemmestrikket sweater i uld og silke, med en alkryl sweater fra h&m. Basta 🙂

Er du bidt af strikkeriet? Eller vil du helst være fri 🙂

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

 

17 kommentarer

 • Christina

  Jeg elsker håndarbejde, både at lave, give og få ❤

  Jeg syer, strækker og hækler, og er lige pt særdeles vild med at upcycle, og det bærer den 3åriges garderobe tydeligt præg af.

  • Jane

   Fantastisk. Jeg elsker også selv at modtage hjemmelavede gaver. Igår fik jeg fx et glas hjemmelavet jordbærsyltetøj af min mor, og det går jeg og glæder mig til at tage hul på 🙂

 • Marie

  Jeg håber, jeg en dag får tålmodighed til at lære det! Indtil da nøjes jeg med småreparationer på købt tøj. Under min første graviditet ville jeg hækle og sy en barnevognskæde, men den blev aldrig færdig. Nu er der 3 uger til termin med lillebror og lillesøster og jeg tror, jeg når det denne gang 😉

 • Charlotte

  UH, jeg er ved at lære det med at strikke – det går langsomt, men fremad. Jeg har strikket en hue til Emilie, som jeg synes lev virkelig fin og nu har jeg kastet mig ud i en helt enkel sweater str. 2 år til Oliver – det går støt og roligt og fremad, men har ærligt talt ingen ide om hvad jeg gør når jeg kommer til ærmerne 😀
  Heldigvis har jeg en strikkende mor og svigermor så hjælpen er ikke langt væk 🙂

  Jeg begyndte at sy børnetøj da jeg var på barsel med Oliver – og blev bidt af det på nøjagtig samme måde som du beskriver. Jeg synes at det er mega fedt at kunne sy hele børnenes garderobe selv og samtidig har du ret i at det virkelig skubber til min bevidsthed omkring forbrug og ressourcer. Hvor Emilie før jævnligt fik en kæmpe pose tøj fra H&M er jeg nu meget omhyggelig med kun at sy nyt når hun rent faktisk mangler – og ikke bare fordi det hele er til vask. Jeg er også blevet meget mere kritisk i forhold til kvalitet og materialer, i første omgang på børnenes vegne, men er nu ved at være klar til at tage hul på min egen garderobe og mit eget forbrug også 🙂

  • Jane

   Spændende, at du er klar til at kaste dig over din egen garderobe også. Faktisk så har jeg tænkt, at det giver større udbytte at sy og strikke til mig selv, da jeg ikke skifter størrelser løbende, men (stort set) kan passe det samme tøj indtil det er slidt op (modsat drengene), så der er virkelg fuld valuta for den tid du ender med at bruge på at lave dit eget tøj 🙂

 • Kirstine

  Jeg elsker at strikke og har gjort det siden min mormor lærte mig et på en sommerferie, da jeg var barn. Ligesom dig har jeg efterhånden fået øjnene op for, hvor lækkert tøj man kan lave på den måde, samtidig med at man hygger sig. Jeg er dog aldrig blevet specielt hurtig på pindene, så jeg må nogle gange bremse min ideudvikling lidt, da jeg aldrig når at udføre alt det, jeg finder på. Derfor er det heller ikke helt så afslappende for mig at strikke, som andre nogle gange beskriver det – jeg sidder nærmest og stresser lidt …

  • Jane

   Jeg kan godt kende det lidt, jeg stresser også lidt over alle de ideer jeg får, og ikke har tid til at føre til ende. Men selve strikkeriet er virkelig afslappende for mig, og en vigtig del af mit mentale velbefindende (Læs: Grunden til at jeg ikke råber mere af mine børn end jeg allerede gør 🙂 )

 • Birgitte

  Jeg kan godt strikke, men er klart bedre til både at hækle og sy. Min mormor stikker desuden rigtig meget tøj til mine børn, så jeg har ikke rigtig behov for at øve mig, og så får jeg det simpelthen ikke gjort. Det er dejligt med sådan en mormor:)

  • Jane

   Hvor er du heldig! Vi har også en supersej (97-årig) mormor, som stadig strikker strømper til hele familien. Vi er så heldige, at vi stadig har hende – også af andre grunde end strømperne 🙂

 • Katrine

  Jeg elsker dine blogindlæg, de giver så meget inspiration! Selv startede jeg med at strikke, da jeg havde anskaffet mig en ny kæreste. Han er køkkenchef og enormt aktiv på sit arbejde – og enormt, tja, inaktiv herhjemme, medmindre vi har planer sammen. Hans yndlingsbeskæftigelse er at sidde i sin sofa med en dyne over sig, en kaffekop i hånden og en serie på fjernsynet. Jeg derimod har aldrig været god til at sidde stille. Noget skulle gøres, hvis vi skulle have en chance som par. Man er nødt til at gå på kompromis og mit blev at strikke karklude i ret. Det var lige da bølgen med mikroplast var højest. Og jeg er jo uddannet biolog, så man skulle da være et skarn hvis ikke man hoppede på bølgen ? Så kunne jeg hygge mig med det, føle at jeg producerede noget og han kunne føle at vi hyggede os sammen et par aftener om ugen, med noget han virkelig elsker at lave. Rastløsheden forsvandt langsomt. Men det blev et projekt. Fra karklud til savlesmæk til djævlehue til babyvest til babytrøje. Der var rigeligt små at forkæle blandt familie og venner. Jeg begyndte at researche på garn. Jeg begyndte at freestyle opskrifter. Og nu har jeg et garnlager der er en dronning værdig, en kæreste som går passioneret op i projekterne og støtter økonomisk og en hel garderobe til baby i maven. Jeg er lige begyndt at sy. Det giver stor tilfredsstillelse at kunne bruge bæredygtige materialer og så kan min hjerne komme i spil – det er min redning her efter fire uger på graviditetsorlov! Dine opskrifter fik mig i gang med de mere komplicerede strikkerier – hurra! ?? Og dine tanker om købestop, bæredygtige tiltag i hverdagen osv. er en stor inspiration?

  • Jane

   Tusind tak for dine søde ord. Jeg føler mig virkelig heldig, at så mange gider følge med herinde i min skæve tanker om forbrug, miljø og genbrug, og også tager sig tid til at kommentere 🙂 Jeg kan virkelig nikke genkendende til det at bruge strikken som en måde at finde ro – jeg er også rastløs og skal helst føle at jeg “gør noget” og der har strikkeriet været helt fantastisk til at give mig en følelse af formål og fremdrift, særligt i de år, hvor drengene var små og eneste formål med dagen var huslige projekter – og at holde barnet i live 🙂 Og nu giver strikningen min ro i en travl hverdag, og en overflod af varme sweatre, så det giver virkelig mening 🙂 God aften til dig!

 • Mia

  Jeg elsker at strikke og har kunnet strikke siden jeg var en lille pige. Min mormor lærte mig det, og jeg mindes hvor hyggeligt det var at sidde der med pindene i hånden mens hun havde al den tid i verden der skulle til, for at hjælpe mig videre. Desværre nåede jeg aldrig at lære at læse en opskrift, og derfor gik jeg i stå, da jeg blev træt af at strikke tørklæder og karklude. Og så var det faktisk dine opskrifter der hjalp mig videre – tak for det <3 Det kan nogle gange føles som om, man skal kunne et hemmeligt kodesprog for at vide, hvordan hænderne skal gøre det, der står i en strikkeopskrift. Men sådan er det ikke med dine opskrifter. Så nu er jeg rigtig kommet i gang og føler efterhånden også, at jeg kan være med.
  Hvis du fortsat udvikler opskrifter (det tænker jeg, at du nok gør 🙂 ) så kunne jeg godt ønske mig nogle flere opskrifter, der ikke er strikket i dobbelt tråd. Det bliver nogle meget varme trøjer 🙂 Og måske flere opskrifter, der går over str. 7 år.
  Jeg synes det er en supergod idé at skrive mere om strikkeri – det er jo til stor inspiration for os, der følger med 🙂

  • Jane

   Fantastisk med en mormor, der har lært dig at strikke. Jeg lærte det af en veninde, men min mormor lærte mig (tålmodigt) forskellen på ret og vrang 🙂 Og skønt, at du kunne bruge mine opskrifter – mit mål er netop at de skal gøre det nemt at strikke sit eget tøj, så det er dejligt at høre. Jeg har fået flere ønsker om designs i enkelttråd, og er gået i tænkeboks 🙂 God aften 🙂

 • Ann

  Weee ? Det var mig, som ønskede at høre mere om dit strik – så fedt at du skrev om det! Jeg bor og arbejder i Norge og her er der virkelig mange kvinder der strikker. Jeg blev så fascineret af det når jeg var på kurser og konferencer og halvdelen sad med deres strikketøj. Og så var det min søde mor som lærte mig at strikke.
  Så fine designs du har på ravelry – har lagt dig til som favorit ?

  • Jane

   Tak for skubbet Ann. Jeg kommer nok til at skrive mere om strik her på bloggen. Det er sjovt, jeg har egentlig bare anset det at strikke, som noget jeg gjorde, men ikke talte om, men det kan godt komme til at ændre sig nu 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.