Minimalisme

Børn og minimalisme

Jeg får tit spørgsmål til, hvordan jeg afvejer mit ønske om at leve minimalistisk, med det at have børn. Og helt ærligt, så blev mine tidligere små-minimalistiske tendenser kraftigt forstærket, da vi fik lillebror og dermed gik ind i et år med to børn under tre, ingen tid til os selv og alt for mange ting på alt for lidt plads. Det var netop i 2012, at jeg faldt over The Minimalists og Zenhabits, og fik sat nærmere ord på min ønske om at have “mindre rod”.

Så drengene har aldrig kendt til andet, end en mor, der rydder op og rydder ud 🙂 Og som jeg skrev om tidligere denne uge, så smitter det positivt af på vores hverdag og dermed også på drengene, når vi formår at holde huset ryddet op og kalenderen overskuelig.

Særlig et sted har det vist sig, at mindre er mere, og det er i forhold til drengenes legetøj. Det er sjovt nok de mest simple (og billige) anskaffelser, som har givet ultimativt mest legetid for drengene. På listen over legetøjshits i huset er:

 • En kasse med plus-plussere, som storebror fik gratis af den familie, som vi købte den første køjeseng af. De kan samle og skille de små brikker af i timevis, og mange af vores gæster bliver også lidt fanget af byggeriet.
 • En kasse med beyblades, der er en slags snurretoppe, som det handler om at få til at holde sig igang længst tid. Alle er købt på den blå avis.
 • Et puslespil på 200 brikker med et billede af hele verden, som efterhånden må være blevet samlet mere end 100 gange. Det kostede den nette sum af 25 kroner i een af mine yndlingsgenbrugsbikse i vores gamle hood. Drengene har mildest talt et højt energiniveau, men heldigvis kan puslespil fange dem, og give os lidt ro.
 • En kasse med en samling Gormitier og to gormiti-borge, købt på den blå avis i sommers. Gormitier er nogle små trolde-lignende figurer, som sætter særligt lillebrors fantasi i fuld fart.
 • Og et spil UNO, som vi købte for 5-6 år siden og som har været med på alle rejser siden. Spillet er efterhånden dobbelt tykkelse af slid, men det virker stadig fint 🙂

Drengene har naturligvis også fået deres del af blip-blop-legetøj og skrækkelige plastikdimser i gaver gennem årene, men de holder sjældent fokus på det længere tid end det tager at pakke gaven op. Derefter forsvinder interessen hurtigt, og de vender tilbage til det legetøj, som de allerede har og er glade for.

Jeg kan også mærke, at det er nemmere for drengene at falde i leg på deres værelser, når værelset er holdt nogenlunde ryddet og sorteret, og det er nemmere for dem at finde deres ting. Og nej – vi kører absolut ikke den kliniske hvide stil på børneværelserne og der er intet matchende farvetemaer – men vi prøver at sørge for, at der er plads til deres leg ved at fjerne det legetøj, som de ikke har leget med længe.

Vi inddrager dem selvfølgelig i oprydningen, og selv lillebror har lært at mærke efter, hvad han gerne vil beholde stående fremme og hvad han er ligeglad med, og som kan lægges væk. Sidst vi ryddede op på hans værelse foreslog han selv, at vi kunne tage en kasse dyr med til hans børnehave og give til de små på stuen, og han var stolt da han afleverede dem dernede. Jeg tror det er en gave at give sine børn evnen til at skille sig af med ting, som ikke længere har værdi for dem, og allerhelst give dem videre til nogen der kan få glæde af dem. Så ender de måske ikke med en kælder og et loftsrum fyldt med ligegyldige ting 🙂

God aften derude.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

5 kommentarer

 • Gitte

  Det lyder som her i huset. Jeg oplever også at minimalismen smitter på resten af familien ?
  Den ældste bor meget sirligt og med få gode ting. Hun er 13 og har ikke længere legetøj på værelset, hun forærede før sommerferien hele hendes samling SF LEGO Friends til lillebrors børnehave. Det er et kæmpe hit der og det bliver leget med hver dag. Her samlede det bare støv ?
  Den midterste har aldrigværet særlig interesseret i legetøj og ønsker sig nogle helt spicifikke ting og oplevelser.
  Hans værelse er klinisk ryddet, da han har brug for overskuelighed.
  Lillebror er også begyndt at rydde ud , men har stadig en samler gemt i sig ?
  Han er dig selv begyndt, at komme med ting han gerne vil sende videre.
  Her er det også de samme ting der altid vendes tilbage til: LEGO, Beyblade , Uno og puslespil.

 • Ida

  Begge mine børn er samlere og kommer hver dag hjem med sten, dimser og tegninger som alt sammen skal være på deres værelse i små bunker. Og de opdager, hvis der mangler den mindste ting. Jeg elsker orden men det er virkelig svært at være minimalistisk på børneværelserne her.

  • Jane

   Børn er selvfølgelig også forskellige – og er de samlere skal de have lov til at være det – men så kan du stadig hjælpe dem til at holde orden i deres samlinger 🙂 Det er ikke et mål, at det skal være minimalistisk på børneværelset – det er det heller ikke herhjemme – men jeg tror at det er vigtigt at lære dem at give slip på ting, som ikke længere er elsket/har et formål.

 • Søs

  Tak for et rigtig godt indlæg. Jeg prøver at overbevise familien om at det vil være godt at rydde lidt ud ind i mellem ? det er ikke helt lykkedes endnu

 • Louise

  Min datter er meget fysisk aktiv og vil helst lege med legetøj som involverer bevægelse. Det er meget modsat hvordan jeg selv var som barn så det har krævet lidt af mig at tænke anderledes når det kommer til legetøj da småt dimseri ikke siger hende noget. Jeg købte f.eks. alt legemad man kunne få til hendes legekøkken, men hun har ikke leget med særlig meget af det – hendes cykel, dukkevogn og løbehjul har derimod været kæmpe hits! Så her har der været trial and error..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.