Økonomi

Om gæld og kæpheste…

Dem, der har læst med her på bloggen i noget tid, kender godt min holdning til gæld, herunder primært min egen, for andre må sådan set gøre lige hvad de vil. Naturligvis. Men jeg slår gerne et slag for, at det sjældent er vejen frem at stifte gæld – særligt til forbrug – som jo reelt blot er udtryk for, at man ikke vil vente på at spare op til det man ønsker sig.

Jeg har tidligere skrevet om kampen for at komme af med min su-gæld før tid, min uvilje mod at stifte en kæmpegæld i forbindelse med huskøbet, og min generelle uvilje mod at låne penge til forbrug, så min holdning til dette emne er nok ikke ukendt.

Forleden læste jeg et indlæg hos en blogger, som reklamerede for kviklån, og det fik mig til endnu engang at tænke på udfordringen med, at “svage sjæle” kan blive fristet af hurtige penge, hvis de ikke helt forstår eller kan overskue, hvad det er de siger ja til. Så jeg ville ønske, at det var lidt mere fokus på bagsiden ved de kortsigtede økonomiske valg. Det samme gælder køb på afbetaling. Der er ikke unormalt at se reklamer for telefoner købt på afbetalingen, hvor du har betalt telefonen flere gange før kontrakten er løbet til ende.

Forbrugerrådet TÆNK er kommet frem med en rapport, der viser at en stor del af de unge, føler sig presset til at bruge penge, som de ikke har. Og netop adgangen til kviklån giver visse unge en hurtig måde at få “råd” til det, som de tror, at deres venner har råd til. Så jeg vil gerne, på mit lillebitte hjørne af internettet, så et slag for at forbrugslån ikke er det smarte valg. Og helt ærligt, så er det lidt som at tisse i bukserne, for alle lån skal betales tilbage plus renter, og det kan hurtigt blive uoverskueligt.

Og egentlig, så er det at stifte gæld, som at stjæle fra dit fremtidige jeg. Og på nær det sjældne tilfælde, hvor der er en rig og syg, gammel onkel inde i billedet, så vil dit fremtidige jeg ofte være en lidt ældre, mere rynket version af dig selv, med stort set den samme sans for økonomi som du har nu. Hvis der ikke har råd til telefonen, sofaen, ferien nu, hvorfor skulle der så være råd til det senere? Det er lidt at røvrende sit fremtidige jeg, når man forventer, at denne betaler regningen for de forbrugsvalg, som man selv tager nu.

Jeg er stor fan af Dave Ramsey, som måske for danske forhold, er lidt ekstrem, men absolut ganske underholdende 🙂 Hans mantra er, at hvis du ikke kan betale kontant, så har du ikke råd. Det er ganske simpelt, men jo også lidt rigtigt.

Jeg er med på, at det kan være ønskværdigt at låne til et hus, da man ellers skulle vente utroligt mange år for at spare flere millioner op. Men alt andet – og ja – jeg mener alt andet som vi køber, burde vi kun købe hvis vi har råd – og med råd – så mener jeg råd til at betale med egne penge 🙂

Og hvis det betyder, at man må undvære en ny sofa eller telefon i en periode, og måske gå ud og købe en brugt én af slagsen, så vil det være en bedre løsning både for miljøet og for pengepungen.

Har du en holdning til forbrugslån eller gæld generelt, eller er det bare en naturlig del af livet for dig?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

 

 

15 kommentarer

 • Christina

  Jeg ville ønske at undervisning i madplaner budgetplanlægning, forsikringer mm og konsekvensen af lån og gæld var et opbligatorisk fag i udskolingen eller på ungdomsuddannelser

 • Gitte

  Jeg ELSKER din blog og er så glad for jeg fandt den. Vi er meget enige i forhold til økonomi og gæld.
  Jeg har siden jeg fandt din blog ryddet op og ud, sat ting til salg og køber stort set ikke nyt mere.
  Jeg har altid købt meget i genbrug og har gjort mange fine køb for få penge. Det meste i vores hjem er enten købt brugt eller arvet, jeg elsker ting med sjæl og affektionsværdi som min fars gamle legetøj, det står nu til pynt i stuen. Nye køb er virkelig velovervejet.
  Dig kan det være lidt svært at få teenageren i huset helt med på det med genbrugsbutikker. Vi arver meget brugt tøj af virkelig gode mærker til de to mindste og når de ikke passer det mere går det vidre til en veninde.

  • Jane

   Tak for dine søde ord – mon ikke teenageren kan se pointen med genbrug når det engang er hans/hendes egne penge det gælder 🙂

   • Gitte

    Jeg må til hendes ros sige, hun er meget velovervejet i sine køb og generelt i forhold til penge. Hun køber hellere lidt men godt og slider nærmest sit tøj op, men hun er ikke så vild med noget andre har gået i før hende, med mindre det er fra kusinen.
    Det respektere jeg ,men kan jo heldigvis altid vejlede.

 • Marie Hastrup

  Jeg er ENIG! Og det er vigtigt, at vi som borgere i samfundet bliver ved med at tale om dette, så budskabet bliver spredt – forbrugslån er dumme, og man skal holde sig væk.

  Når det er sagt, så vil jeg nævne en af mine store kæpheste i den forbindelse, nemlig fattigdom.
  Det er dyrt at være fattig i Danmark (og sikkert også alle andre steder), fordi man ikke kan spare på storkøb, eller på at betale elregningen en gang om året i stedet for på månedsbasis, eller på at købe kontant i stedet for på afbetaling, osv.
  Hvis man ikke har et økonomisk råderum i hverdagen, kan man ikke spare op. Hvis det så blot betød, at man ikke kunne få den nyeste telefon hele tiden, eller at man måtte købe sit tøj eller sin bil brugt, så ville det måske være fint nok. Men det betyder jo også, at man ikke kan spare op til det, jeg vil kalde nødvendigheder. Et eksempel, jeg har tænkt meget over på det seneste, er briller børn. Det kan man ikke vælge, om man vil købe eller ej, man kan ikke købe dem brugt, og man kan ikke udskyde købet, hvis brillerne pludselig går i stykker. Barnet SKAL have briller, og det kan ikke vente en uge eller en måned. Og så kan man jo godt føle sig tvunget til at tage et forbrugslån, hvorfor man så heller ikke har råd til at spare op til det næste par briller … og så er vi inde i denne her onde cirkel, der kan være så svær at komme ud af.
  (Og ja, jeg ved godt, at der findes tilskud mv. til børnebriller, som hjælper godt til. Og det er DEJLIGT! Tak velfærds-Danmark! Men vores datter har ex. fået nye briller fire gange på et år af nød, fordi de gamle gik i stykker, og så mange par kan man ikke få tilskud til – og det er måske fair nok. Jeg føler mig meget heldig, fordi vi rent faktisk har råd til at spare op til nye briller, men jeg har virkelig ondt af dem, der ikke har.)

  Jeg kender ikke løsningen på dette problem, og jeg mener helt bestemt, at man skal passe på med lån (og især de dyre forbrugslån), men vi har som samfund et problem her, som jeg tænker meget over for tiden.

  Tak igen for et godt indlæg!
  Kh Marie

  • Jane

   Tusind tak for input. Jeg havde i mine tanker omkring indlægget, selv overvejet at nævne tandlæge, som et eksempel hvor jeg godt kan se, at det for nogen kan være svært at betale en pludselig stor regning – men briller-eksemplet er også godt. Vi har selv (som du ved :)) levet seks år på to gange SU, hvilket absolut krævede at der blev holdt øje med udgifterne. Og særlig køb af vinterfrakke, nye møbler og gadgets måtte vente til der kom en rigtig løn i hus. Så jeg kender godt til, at det er svært at få sparet op til store udgifter. Men også her vil jeg holde fast i, at et lån bare vil gøre problemet større, for hvad så med næste måned og næste måned, man presser jo bare sig selv helt op i et hjørne. Men løsningen på at fjerne fattigdom i Danmark, og andre lande, den har jeg desværre ikke i baghånden. God aften til dig og dine. KH Jane

 • Ida

  Jeg er desværre ikke helt så fornuftig men vil gerne være det – bla derfor jeg følger din blog. Jeg lever meget i nuet og bliver tit grebet af en “carpe diem” følelse hvis jeg får lyst til et eller andet.

  • Jane

   Det er heldigvis ikke en konkurrence, men jeg er da glad for at du følger bloggen og måske kan bruge mine tanker til noget 🙂

 • Malin

  Det er efter hånden længe siden jeg læste dette indlæg, men eftersom jeg læste det på telefonen, fik jeg ikke skrevet den kommentar. Jeg vil bare sige, jeg er så enormt enig i det du skriver. Nu har jeg selv store børn og jeg oplever på tæt hold, den pres det er blandt de unge i forhold til dyrt tøj og fede gadgets. Hvordan mange af de unge får råd til det de har, det er virkelig en gåde. Min ældste søn er lige kommet hjem fra en studietur i USA hvor en af klassekammeraterne kom hjem med et par sko til 10.000 kroner. 10.000!! For et par sko! Jeg synes jo de snyder sig selv, for hold da op alle de sjove oplevelser man kunne have fået for de penge.
  Det med kviklån er virkelig en dårlig løsning og selv om jeg vil tro, mine børn er for fornuftige til at hoppe på det, så er der alligevel en lille bekymring for at det bliver lokket til det. Når de er over 18 år, er der intet man som forælder kan gøre, udover at forklare konsekvenserne for dem. At man som blogger rent faktisk gør reklame for det, virker dybt useriøst.
  Det var bare det, jeg ville sige 🙂

  • Jane

   Jeg er helt enig, og glæder mig ikke til at mine egne drenge skal være en del af det ræs, indtil nu har de ingen holdning til tøj og sko, heldigvis 🙂

 • Hope

  Jeg har fuldt med et stykke tid og tænkt over dette et stykke tid. Vi har ingen gæld, bor til leje, men kommer snart til at have brug for en bil i forbindelse med min mands nye arbejde. Så vil du mene man skal spare op til en bil?

  • Jane

   Hejsa. Ja, jeg er stor fan af at spare op og betale alt kontant, den eneste undtagelse er boliger, da de færreste ellers ville nå at spare flere millioner sammen. Men begge de biler, som vi har købt i vores tid har vi købt kontant, og jeg har ingen planer om at købe mere bil i fremtiden, end hvad jeg kan købe kontant. Min tanke er, at man må købe den bil, som man har råd til – men jeg ved godt, at det ikke ligefrem er den udbredte holdning 🙂 God aften 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.