Minimalisme

Min garderobe #1

Når jeg har skrevet om købestop og genbrugsfund her på bloggen, er der flere der har opfordret til, at jeg gik lidt mere i detaljer om indholdet af min garderobe.

Trods min minimalistiske tilgang til mit tøj, så har for mig aldrig handlet om at have et særligt antal stykker tøj, men mere om, at jeg kun vil have tøj i mit skab, som er absolutte favoritter. Hvorfor skulle jeg gå i andet tøj end det som jeg allerbedst kan lide? Det betyder, at tøj, der ikke passer, er i dårlig kvalitet eller som ikke får mig til at føle mig, som den bedste udgave af mig selv, det ryger ud med hård hånd. Og med ud mener jeg selvfølgelig, at det sendes til genbrug eller gives til en veninde, som vil have det.

Over de sidste tre år er jeg blevet meget mere kritisk med, hvad jeg beholder. Grunden er, at jeg har opdaget, hvor nemt det er at erstatte tøj, der ikke helt virker, med perfekte alternativer, bare ved at kigge forbi mine yndlings genbrugsbutikker ind imellem. Helt ærligt, så har jeg også købt en del ting hjem fra genbrugen, som viste sig ikke at virke alligevel, og så ryger det bare tilbage igen 🙂

Jeg ved også, at jeg altid kan sy en ny top, hvis jeg skulle mangle noget at tage på – det giver en stor tryghed for mig.

På billedet ses størstedelen af mine toppe og kjoler. På de første to bøjler (fra venstre) er to ærmeløse toppe, der er købt som genbrug. Dem bruger jeg alene om sommeren, og under en sweater om vinteren.

De næste tre toppe er hjemmesyede efter mit yndlings hjemmelavede mønster. Dem bruger jeg også alene eller under en sweater alt efter årstiden. Jeg skifter løbende toppene ud når de bliver slidt op, og noget af det bedste, som jeg ved er at finde stof til at sy en ny af dem 🙂

Den næste grå bluse er syet på en workshop hos dygtige Nanna https://www.howtodofashion.dk/ efter et hjemmelavet mønster. Den er lidt mere kraftig i stoffet, og kan bruges alene både sommer og vinter.

Den sorte top ved siden af, er købt som genbrug. Den var lidt for udringet til at bruge på arbejde, så jeg satte et stykke blonde (fra restekassen) i udskæringen. Glimmertoppen ved siden af igen, er mit seneste genbrugskøb, og den eneste ændring, som jeg foretog ved den, var at fjerne skulderpuderne 🙂

På næste bøjle er den todelte silkekjole, som jeg købte til et bryllup i sommers, og en nederdel, som jeg købte forrige sommer og bruger meget om sommeren, og slet ikke om vinteren.

På næste bøjle er den sorte kjole, som jeg syede sidste år. Den bruger jeg med bare ben om sommeren, og med strømpebukser og en cardigan om vinteren. Jeg har brugt kjolen både til arbejde og til fester, og føler mig super godt tilpas i den.

På sidste bøjle er en denimskjorte, som jeg købte i sommers, den bruger jeg enten alene, eller under en sweater. Det var et af den slags køb, som overrasker. Jeg var meget i tvivl om den var noget for mig, men jeg har brugt den minimum een gang om ugen hele vinteren.

Fælles for alle toppene er, at de kan bruges både til jeans og nederdele, og hele året rundt. Det gør det nemt at føle, at jeg har rigeligt tøj i skabet, når jeg ikke deler det op i sommer- og vintertøj. Det eneste tøj, som jeg lægger væk om vinteren er mine to par shorts 🙂

-o-

Efter tre år med købestop, er stort set alt mit tøj hjemmelavet eller købt som genbrug. Få ting er tilbage fra før mit købestop, og er derfor købt fra nyt, og mit basistøj, strømper og undertøj, er også købt fra nyt.

Jeg føler lidt, at jeg gentager mig selv, men jeg mangler virkelig ingenting trods købestoppet, og kan slet ikke forestille mig at gå tilbage til de hovedløse tøjindkøb, som var normen for mig før. Det var dyrt, miljøsvineri og jeg følte aldrig, at jeg havde “noget at tage på”. Nu kan jeg vælge tøj på 30 sekunder om morgenen, hvilket har frigivet en masse tid og tankevirksomhed, som jeg tidligere brugte på at bekymre mig over, hvad jeg skulle have på.

Jeg har sagt det før, men jeg kan virkelig anbefale en kortere periode med købestop, for at tvinge sig selv til at bruge det tøj, der er i skabet, og finde ud af, hvad der egentlig mangler, før man køber nyt igen.

Har du erfaringer med købestop?

 

 

 

6 kommentarer

 • Therese

  Hei Jane, @thestokkan fra IG her! 😉 Takk for titten i skapet ditt! Det veldig inspirerende å se, siden jeg nylig (fra januar 2017) satte i gang med min egen (modifiserte) kjøpestopp og decluttering! Jeg har nå lest gjennom en god del av dine gamle innlegg, og det er så gøy å se at du har gått gjennom mye av det samme som jeg går gjennom nå! Jeg ble helt hektet på podcasten til theMinimalists, og har sett filmen deres. Det gav meg inspirasjon til å sende 10 (!) store esker med ting til genbruk umiddelbart, i tillegg til flere plastposer med klær. Og to stappfulle Ikea-poser med hobbysaker, stoff og garn til SFO (de ble så glade!). Og jeg fortsetter stadig med ryddingen, det er så deilig å frigjøre plass både i huset og i hodet! Vi skal både flytte og reise til USA ett år (yay!), så det passer perfekt å kvitte seg med masse ting. Jeg har også lenge hatt lyst til å starte blogg (jeg går og “blogger” i hodet mitt jevnlig), og etter å ha lest din blogg har jeg enda mer lyst. Takk igjen for masse inspirasjon, både her og på IG!

  • Jane

   Hejsa, sjovt at “se” dig herinde også. Jeg kan virkelig anbefale at skrive en blog – om ikke andet – så for din egen skyld. Det er rart at kunne “tænke højt” og holde sig selv fast i den forandring, som man ønsker at foretage. Jeg fandt også the minimalists hjemmeside, og fik en stor del af min inspiration til købestop og oprydning derigennem. Jeg følger gerne med, hvis du skulle få lyst til at skrive om din egen rejse.

 • Malin

  Tak for indlægget – det var lige det jeg efterlyste! 🙂 Jeg kan så godt følge dig i det du skriver. Jeg har selv været storslem til at impulskøbe tøj og jeg har haft skab og skuffer fyldt af fejlkøb. Rå mængder tøj men intet at tage på. Det sidste halvandet år, vil jeg tro, er jeg også ‘hold op’. Jeg køber næsten alt mit tøj brugt og selv om jeg køber det brugt, tænker jeg over, om det er noget, jeg har brug for. For mig, giver det meget god mening og så er det ikke så slemt, hvis man kommer til at gøre et fejlkøb. Jeg håber på at snart få lidt mere gang i symaskinen igen også, vil gerne sy et par bluse til i sommer – er stadig vild med din blå bluse med fugle (mener stoffet er fra Stof2000)!! Kh Malin

  • Jane

   Enig, ved at købe brugt, så sparer man co2, og man skaber ikke en efterspørgsel efter mere (billigt, konventionelt tøj), men tværtimod holdes det brugte tøj ude af lossepladsen. Jeg kan virkelig anbefales at finde symaskinen frem. De kortærmede toppe er så nemme at sy, og det er dem jeg bruger allermest 🙂

 • Ida

  Jeg køber hverken brugt tøj eller holder shoppestop eller syer tøj selv, men jeg bliver alligevel inspireret af din blog. Jeg er begyndt at tænke meget mere over mine køb og laver næsten ikke fejlkøb længere. Jeg har opdaget, at jeg har brugt shopping som en form for underholdning eller trøst og det dur ikke.

  • Jane

   Tak for dine søde ord. Og helt enig, shopping er en dyr form for underholdning, men jeg tror ikke du er den eneste, der er faldet i den fælde! De fleste køb giver bare et kortvarigt rus, og derefter ingen mærkbar fremgang i lykke, så det er nok smart at finde den dybere årsag til at du søger distraktionen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.