Et bæredygtigt liv

Bæredygtige hverdagsvaner #5 – Gratis bevægelse i hverdagen

Jeg har længe haft lyst til at cykle til arbejde, men efter at vi flyttede på landet har jeg følt, at det var et helt uoverskueligt projekt. Men efter over et år med tog-pendling (og ja, ganske mange ekstra strikketimer), så fik jeg nok af at sidde i toget, og fandt cyklen frem. Den sidste uges tid har jeg cyklet hver vej de dage, hvor jeg skulle ind på kontoret, hvilket er næsten hver dag 🙂

Indrømmet, med over 20 km hver vej, så er det en stor del af min dag, som tilbringes på cyklen i denne tid, men som jeg ser det, så giver det gratis motion og jeg sparer penge på togkortet, så det er ren win-win. Når jeg er kommet i bedre form, så vil jeg kunne cykle vejen på den samme tid, som det tager mig at køre med toget, og så har jeg reelt ikke spildt noget tid, men vundet en masse gratis bevægelse i hverdagen.

Fremover vil jeg forsøge at cykle hver dag, men de dage hvor de regner meget (eller sner), vil jeg vælge toget. Skiftet ville give endnu bedre mening, hvis jeg kørte i bil, så ville jeg spare ekstra mange penge på benzin og slidtage på bilen, men indrømmet: Toget kører med eller uden mig, så skiftet har ingen miljømæssige konsekvenser.

Min kæreste er også begyndt at vælge cyklen fremfor bilen de fleste dage, hvilket sparer både på budgettet og på miljøet. Og vi øver os i at vælge cyklen til alle de ture, hvor det giver mening. Begge vores drenge kan sagtens cykle, men lillebrors hjul er stadig så små, at han er det svage led i forhold til at cykle længere ture. Men det er et spørgsmål om kort tid før han også fint kan følge med.

Ud over de økonomiske og miljømæssige fordele ved at vælge cyklen, så vil jeg tro, at der også er massive helbredsmæssige fordele ved at snige ekstra bevægelse ind i hverdagen på denne måde. Så det er faktisk win-win-win 🙂

Har du overvejet at skifte bil eller tog ud med cyklen, eller cykler du allerede?

 

8 kommentarer

 • Rosa

  For 3 år siden skiftede jeg bilen ud med en el-cykel. Jeg har 14 km hver vej og det er for langt for mig på almindelig cykel. Nu har jeg kørt 17.000 km på el-cyklen. Km jeg ellers ville have kørt i bil (offentlig transport er ikke velfungerende på min rute). Med el er vejret ikke så vigtigt. Det tager den samme tid uanset om det blæser og regner). Og den friske luft efter en arbejdsdag er guld værd. Det sparer både benzinpenge og miljø.

 • Anna Erlandsen

  Cyklede da jeg boede tæt på jobbet – nu pendler jeg 117 km hver vej…..desværre ikke en option med cyklen – men sejt du cykler 20 km hver vej

 • Katrine

  Jeg overvejer kraftigt at investere i en el-ladcykel. Med 3 børn på 7, 3 og 0 år er det reelt kun den store der kan cykle. Vi har et par kilometer til både skole og børnehave, så det ville være god motion, og perfekt her i barsel samt til at lære den store at gebærde sig i trafikken, så hun på sigt selv kan cykle. Når barslen er slut har jeg kun 10 km på arb, og da jeg normalt kører bil, ville vi kunne spare lidt på den konto. Desværre er det jo en lidt dyr investering.

 • Emilie

  Jeg har altid foretrukket cyklen (med mindre vejret har været virkelig, som i virkelig dårligt) og har hadet at være afhængig af bustider. Når det så er sagt, så har jeg aldrig skullet pendle 20 km, og det er sejt, du tager så lang en cykletur hver dag. Men det afhænger også meget af terræn, synes jeg. For 20 km på forholdsvis flad vej er jo noget andet end et bakket landskab som f.eks. Århus, hvor jeg kommer fra…

 • Marlene

  Hvor er du sej ? Jeg har ikke helt fået taget mig sammen endnu, men satser på at senest 1. marts er jeg cyklene til og fra arbejde.

 • Hella

  Cykler 20 hver vej. Nu er det jo opfordring til forbrug……men i stedet for ny cykel har jeg købt en el cykel, så går det selv i regn og blæst. Herudover er min rute valgt efter naturværdi så det er ren mentalhygiejne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.