18 In Et bæredygtigt liv

Bæredygtige hverdagsvaner #3 – DIY: Hjemmelavede skrubbesvampe uden plastik

Jeg har længe ledt efter en erstatning til plastik-skrubbesvampe uden held. Og hvad gør en strikker så…hun laver dem bare selv. Basta. Min tanke var, at det ikke skulle være en plastikløsning, så jeg købte Sisal snor http://www.harald-nyborg.dk/p4672/natursnor-sisal-140m, der er lavet af naturmaterialer. Jeg har ingen ide om, hvordan snoren er produceret, og der kan sagtens gemme sig andre miljømæssige uhensigtsmæssigheder der, men om ikke andet, så udledes der ikke mikroplast ud af disse, når jeg vasker dem.

Fremgangsmåde: Jeg slog 14 masker op på pind 5, og strikkede frem og tilbage 16 gange, indtil der var otte riller, og lukkede maskerne af. Jeg vil ikke lyve for jer, det er skrækkeligt at strikke i Sisal snor. Det stikker og er helt vildt ufleksibelt. Men jeg skulle kun bruge to skrubbesvampe i alt, da jeg maksimalt bruger een per badeværelse per uge, og så selvfølgelig genbruger dem  🙂 Jeg har også strikket en enkelt backup, og så er resten af snoren lagt til side, indtil at jeg har slidt svampene op.

Jeg har brugt de hjemmestrikkede (:)) skrubbesvampe et par uger nu, og de er supergode til den grovere rengøring på badeværelset, så de er fuldt godkendte.

Er der nogen af jer derude, som har gang i en form for grønne nytårsforsæt?

 

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Malin
  16. januar 2017 at 19:54

  Genial idé! Jeg tænker om man ikke kan lave en skrubbesvampe til kroppen på lignende måde – måske ikke lige af Sisalsnor. Har du prøvet det og i så fald, hvilket slags garn/snor brugte du? Det må gerne være lidt mere ‘skrubbe-aggressivt’ end bomuldsgarn.

  • Reply
   Jane
   16. januar 2017 at 20:01

   Du kan helt klart lave en skrubbehandske til kroppen af det samme garn, det føles meget som det materiale, som hamphandsker strikkes af. Så det er bare om at komme igang 🙂

 • Reply
  Marianne
  17. januar 2017 at 11:35

  Har du prøvet at bruge dem i køkkenet til opvask og lignende? Jeg har prøvet dem fra Suztain, men det er altså ikke ret gode… Måske jeg hellere må prøve din hjemmelavede version 🙂

  • Reply
   Jane
   30. januar 2017 at 19:05

   Ja, det kan de også sagtens bruges til. Jeg har også prøvet dem fra Suztain – jeg fik dem i julegave 🙂 – og jeg er heller ikke vild med dem. De virker ikke rigtigt, og de skrumper ret hurtigt i vask.

 • Reply
  Liv
  17. januar 2017 at 15:45

  De er super seje, det kunne jeg godt finde på at efterligne 😉

  • Reply
   Jane
   30. januar 2017 at 19:01

   Det skal du da helt sikkert 🙂

 • Reply
  Marianne Luna
  17. januar 2017 at 20:25

  Sikke en god idé!

  • Reply
   Jane
   30. januar 2017 at 18:59

   🙂

 • Reply
  Anne Kathrine
  18. januar 2017 at 12:41

  Supergod idé! Jeg har også længe søgt et godt alternativ til skuresvampen, men nu ser det da ud til at jagten er slut. Tak for at du deler ideen 🙂

  Kort før jul flyttede min mand og jeg ind i et lille gårdhus, og med den har vi fået en lille smule have. Så en af de nye vaner i det nye år er blevet en kompostspand og markant mere effektiv affaldsortering 🙂

  • Reply
   Jane
   30. januar 2017 at 18:59

   Selv tak. Og dejligt med mulighed for at have en kompostbunke – det er et af mine næste projekter 🙂

 • Reply
  Moderne Husførelse
  20. januar 2017 at 12:50

  Genialt! Tror du de kan bruges som køkkensvampe også? Og tror du jeg gider lave 8-9 af dem eller er de alt for frygtelige at strikke?

  • Reply
   Jane
   30. januar 2017 at 18:55

   Ja, det tror jeg godt – og nej – det tror jeg virkelig ikke, at du gider 🙂 Men måske, hvis du strikker dem over en længere periode 🙂

 • Reply
  Lea
  20. januar 2017 at 19:21

  Fedt indlæg…Jeg hækler selv skuresvampe i bio-nedbrydeligt jutesnor. Når svampen er slidt op, så kan den komme direkte på komposten.

  • Reply
   Jane
   30. januar 2017 at 18:54

   Fedt! Sikke en god ide!

  • Reply
   Vibeke Andersen
   28. september 2017 at 6:46

   Jeg har fundet nutscene twirly twine hos Urban garden (mixede farver) 3 ruller a’ 15 m – hvor meget garn har du ca. brugt pr. svamp ? Kan det købes i alm. butik ?

   • Reply
    Jane
    28. september 2017 at 18:32

    Hejsa. Jeg købte sisalgarn i en helt normalt jem og fix. Købte den mindste rulle, og kan efter tre svampe, slet ikke se, at der er taget af den.

 • Reply
  mette
  24. februar 2017 at 19:05

  Jeg strikker dem også. Det er blevet til en del over en længere periode nu. Jeg bruger dem også til at skrubbe jorden af kartofler og gulerødder.

  • Reply
   Jane
   27. februar 2017 at 10:47

   Fedt, at de har flere funktioner 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.