Et bæredygtigt liv

Bæredygtige hverdagsvaner i 2017

Ved starten af et nyt år, er det oplagt at gøre lidt status over året, der er gået, og drømme lidt om det nye år forude. Mit projekt med at få en hjemmelavet garderobe, blive gældfri og leve en mere simpel og bæredygtig hverdag, startede for snart tre år siden med, at jeg skrev tre ting ned, som jeg gerne ville opnå i 2014.

For det første ville jeg gerne skære garderoben helt ind til benet, kun beholde det tøj som jeg rent faktisk brugte, og selv sy alt nyt tøj. For det andet ville jeg gerne lave madplaner for hele året, og derved både modvirke madspild og spare penge. Og for det tredje ville jeg holde helt op med at spise sukker, fordi jeg allerede dengang godt vidste at det var skidt for mig.

Og nu, godt tre år senere, holder jeg faktisk stadig alle tre vaner sådan næsten fuldt ud 🙂 Det kan godt glippe med madplanerne en enkelt uge, og mit sukkerstop har også været lidt svingende, men alt i alt så holder jeg det.

Jeg kan anbefale at skrive dine mål ned. Både for hele året, og for hver enkelt uge. Det er markant nemmere at ramme plet, hvis du ved hvad du sigter efter 🙂

Så nu vil jeg prøve at gentage successen fra 2014, og skrive mit mål for 2017 ned her:

Hele næste år vil jeg, hver uge, indføre en ny bæredygtig hverdagsvane i vores liv. Med bæredygtig tænker jeg både på bedre miljømæssige vaner fx at droppe køkkenrulle og skrubbesvampe, og finde bedre alternativer. Og på bæredygtighed i forhold til vores egen tid i hverdagen fx at eliminere den tid, som jeg bruger på at lede efter mine nøgler eller vanter, eller på at tjekke telefonen hele tiden.

Min drøm er, at jeg efter 2017 har en hverdag med mindre spild af både ressourcer og tid, og med et større overblik og overskud.

Vil du være med? Og hvis du skulle vælge bare én ny god vane i 2017, hvad skulle det så være?

14 kommentarer

 • Lene

  Jeg tror, at jeg er nødt til at være copycat og starte ud med at skære ned garderoben. Jeg bruger en skræmmende lille del af den, også selvom jeg har tyndet ud og tyndet ud det seneste år… og så vil jeg holde øje med, hvordan det går med dig og bæredygtigheden for at få inspiration. Der kunne jeg nemlig også skrue lidt op for nogle bedre vaner!

 • Marie Hastrup

  Hvis jeg kun skulle vælge én ny vane, så skal det være at mindst halvdelen af min transport til og fra arbejde skal foregå på cykel. Der er ca. 15 km hver vej igennem den smukkeste natur. Jeg har tidligere gjort det (så det er vel egentlig ikke en ny vane, men pyt), men stoppede fordi graviditet og vinterglatte veje ikke var en god kombi. Jeg ved, at cyklingen er godt for mig på mange måder:
  Jeg sparer penge på transport.
  Jeg tidsoptimerer ved at få frisk luft, motion, tid for mig selv og transport på en og samme tid.
  Jeg bliver gladere i min hverdag, bl.a. fordi jeg slipper for busturen.
  Jeg bruger turen til at slippe arbejdet, så jeg bedre kan være til stede, når jeg kommer hjem.

  Det er ren win/win, så det er bare op på jernhesten igen.

  Jeg glæder mig til at følge dine bæredygtige hverdagsvaner i 2017! Jeg lover ikke, at jeg vil få en ny god vane hver uge, men jeg vil gerne være med til at genoverveje hverdagen, så der bliver plads til mere af alt det gode.

  Så godt bæredygtigt nytår til dig og dine, og tak for inspiration!

  Kh Marie

 • Johanne

  Jeg glæder mig så meget til det – måske kan du også overveje et socialt bæredygtigt aspekt, især når du tænker så meget over hvad jeres penge skal bruges til – støtter de så de forhold du har lyst til at støtte?
  Det er en ting jeg tit glemmer i min hverdag, men som min kæreste fx er mega god til (han ved hvilken cykelhandler som har overenskomst)

 • Sofie

  Jeg vil gerne bruge så meget tid på familie og venner som muligt. Dette indebærer fx at jeg har valgt at arbejde 30 timer om ugen i en periode når jeg kommer tilbage fra barsel.
  Socialt bæredygtighed er et aspekt som jeg også tit glemmer. Jeg vil nok synes det er en anelse grænseoverskridende at spørge direkte hos en cykelhandler om de har overenskomst. Er der et sted på internettet hvor man kan tjekke sådan noget? Jeg har dog oftest brugt Buddha bike på Østerbro, som tager udsatte unge ind som lærlinge og iøvrigt kun sælger istandsatte brugte cykler. Super fedt koncept. Jeg har dog mest brugt dem da de ligger klods op af mit arbejde, men de er super søde og kompetente, så de kan varmt anbefales.

 • Moderne Husførelse

  Spændende med en ny vane hver uge, jeg håber vi får lov til at følge med. Jeg arbejder lige nu på en liste over 12 ting jeg gerne vil lave/ændre i 2017.
  I 2016 var vores helt store fokus at blive bedre til at sanke og det gav pote, med masser af lækker, gratis mad. I 2017 skal vi gerne fortsat blive bedre til at sanke, men fokus bliver nok fermentering.
  Fermentering giver bare så god mening, især for en som mig, der har dårligt immunforsvar og er laktoseintolerant.

 • Mette WK

  Jeg skal helt klart arbejde med at mindske madspild og på at være mere mådeholden med madbudgettet i 2017. Jeg bruger simpelthen en alt for stor andel af vores rådighedsbeløb på (dårlige) madløsninger og det er både usundt, dyrt og “u-bæredygtigt”. Men jeg tror jeg nøjes med én/få vaner af gangen, det er min erfaring at den slags holder bedst, især når det er en større én, man forsøger at tackle 😉

  Først og fremmest, så tænker jeg, at jeg vil hæve et fast beløb hver mandag til ugens indkøb og så bruge kontanter til mad og dankort til “andet” (medicin, frisør, diesel mv), så jeg har det adskilt på den måde, og dermed kan holde øje med udgifterne. Og så kunne jeg jo kigge herind ind i mellem, jeg synes du kommer med mange gode tanker om, hvordan I gør 🙂

  • Jane

   Sikke en god ide med at hæve et fast beløb hver uge, så er det garanteret nemmere at holde styr på forbruget…

 • Katrine

  Det lyder helt fantastisk – jeg glæder mig til at følge med på sidelinjen og lade mig inspirere.
  Den vane, jeg bedst kunne tænke mig at kigge efter i sømmene, er min sengetid. Jeg går ikke sent-sent i seng, men det bliver ofte lige sent nok ift., at to friske unger venter næste morgen:-) Så nytårsforsæt nr. et i år er at ligge i min seng kl. 22 uden telefon (!) hver dag.

 • Mo

  Hvor lyder det spændende! Jeg vil meget gerne hoppe med på den med en ny bæredygtig hverdagsvane. Jeg har selv tænkt jeg gerne ville prøve at skabe mindre skrald inspireret af zero-waste bevægelsen. Jeg tror jeg kan ændre en hel del vaner der 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.