Opskrift på rugbrød
I sommers kom jeg endelig igang med selv at bage rugbrød, efter at have cirklet omkring projektet længe. Jeg arvede en surdej og en opskrift af søde naboer, og har nu gennemtestet og tilpasset opskriften, så den passer perfekt til os. Jeg tror faktisk, at vi sparer lidt penge ved at bage vores eget brød, og jeg er helt sikker på, at det giver ekstra livkvalitet for os at spise lækkert hjemmebagt rugbrød. 🙂
Rugbrødet skal laves over flere omgange, men hvis man får det passet ind i sin normale hverdag, så kræver det ikke mere end max 10 minutters ekstra arbejdstid, med rengøring og det hele 🙂
Ingredienser – første omgang
5 dl vand
surdej (Spørg dig omkring, jeg tror at de fleste kender nogen som har en surdej, der kan deles.)
350 gram rugmel
150 gram hvedemel
salt
Alle ingredienser skal røres sammen. Dejen skal hvile i skålen 4-5 timer.
Ingredienser – anden omgang
250 gram rugkerner
150 gram kerner, gerne en blanding af solsikke- eller græskarkerner eller sesamfrø (brug det du har)
2 dl vand
Alle ingredienserne røres sammen med den første dej. Nu skal dejen hvile i skålen 6-7 timer.
Dejen hældes i en brødform (HUSK at tage to skefulde dej fra til surdej. Surdejen kan opbevares i lukket beholder i køleskabets 3-4 uger).
Rugbrødet bages i 1.5 time på 180 grader. Bagningen startes i en kold ovn. Brødet skal have 15 minutters eftervarme, når ovnen er slukket.
Når brødet er helt kølet af, opbevares det ved stuetemperatur i en tætlukket frostpose. Det kan fint holde 4-5 dage. Hvis der er bliver rester til overs, skærer jeg det til tern og lægger det (i samme frostpose) i fryseren og bruger det til rugbrødscroutoner.
TIP
For at passe bagningen ind i vores hverdag, hvilket kan være lidt svært grundet de lange hævetider, så lægger vi første dej sammen samtidig med aftensmaden. Anden omgang ingredienser tilføjes lige før sengetid, og så indstiller vi ovnen til at starte klokke 4.30 om natten, og så er rugbrødet færdigt til at tage ud af ovnen klokke 6.15, hvor jeg står op 🙂
5 kommentarer
Katrine
Det ser lækkert ud??? Hvor meget surfej bruger du i første fase? To skefulde?
Jane
Jeg bruger hele surdejen fra sidste bagning, det vil sige de to skefulde (det er grydeske-størrelse), så det er vigtigt at huske at tage surdej fra hver gang 🙂
Katrine
Super, tak – vil klart forsøge mig med dit rugbrød:-)
Cecilia
Hej min elskede veninde! Du ved hvordan jeg har kæmpet med opskrifter fra Meyer og mange andre. Nu har jeg så fået prøvet din opskrift. Og nøj hvor er den nem og super go!! Jeg har osse fået styr på min surdej (at holde den i live) Åh, det er skønt. Nu vil jeg bage din opskrift igen. Og hvis den bliver lige så god, så bliver den skrevet ned og hængt op på køleskabet!! Mange tak!!
Pingback: