Minimalisme

Minimalism in the kitchen

FullSizeRender (11)

Billedet her må tage præmien for det kedeligste billede jeg nogensinde har postet her på bloggen. Men somme tider må æstetikken vige for virkeligheden, og sådan ser vores fryser nu engang ud. Og ja, det er al vores fryseplads, der står ikke en kummefryser gemt et sted. Med al min snak om mindre madspild og fokus på at gemme ALLE rester, så kunne man måske tro, at vi havde opgraderet på fryser-fronten. Men  i det nye hus, som det også var i den gamle lejlighed, har vi bare to frost-skuffer indbygget i køleskabet, og særligt det nye køleskab har været lidt nærig med pladsen til fryseren, så vi er faktisk gået ned i plads.

Men som det kan ses på billedet, så er vi også blevet bedre til at pakke tingene godt sammen. Og nej, det er ikke med vilje, at øko-skiltet er placeret så direkte i synsfeltet, det er et af livets små tilfældigheder. Og det er heller ikke alle vores frost-grønsager, der er økologiske, vi handler primært i Netto, så vi er afgrænset af, hvad de mener er tilstrækkeligt økologi. Igen, vores hverdag skal hænge sammen, og det gør den bedst, når der handles stort ind én gang om ugen, og det samme sted.

Men faktum er, at der ikke er meget fryseplads at gøre godt med til rester og frostvarer, men her kommer minimalisme-tankegangen igen til hjælp. Mit fokus er følgende:

 1. Jeg lægger ikke mad i fryseren, som jeg ikke ville spise allerede i dag, hvis jeg havde plads i maven. Belært af erfaring, så hjælper det ikke at lægge kedeligt brød eller en rest af mad, der ikke smager godt, i fryseren. Det er bare udskudt udsmidning. Jeg lægger kun mad i fryseren, som jeg ved, at vi vil have lyst til at spise senere.
 2. Vi køber ikke stort ind for at få mængde-rabat. Vi har ikke plads til at købe fem poser frostgrønsager, selvom det måske er et godt tilbud. Til gengæld har vi konstant et lager af vores basis frostvarer liggende, og det er der fint plads til.
 3. Jeg sørger for jævnligt at lægge en restedag ind i madplanen, så der holdes et flow i fryserens indhold, og den ikke bliver for fyldt. Flere små rester og en salat udgør et kongemåltid, hvor drengene kan få lov til at vælge mellem flere retter 🙂
 4. Hvis fryseren alligevel er blevet godt fyldt op, som på billedet, så holder vi tømme-fryser-uge, hvor fokus for madplanen bliver at få tømt ud i fryseren.
 5. Madspild og en overfyldt fryser skal bekæmpes allerede ved madlavningen. Jeg kender efterhånden de mængder mad, der skal til at mætte alle fire i vores familie, så jeg sørger for at ramme så tæt derpå som muligt. Selv små rester ryger i fryseren til senere, men så fylder de i det mindste ikke så meget 🙂
 6. Lad kreativiteten råde. Små rester wokgrønsager kan kommes i en tærte, røres i frikadellefarsen eller være fyld på en pizza. En rest kartoffelmos kan laves til kartoffelfrikadeller eller røres med i en brøddej. Og biksemad med spejlæg er en gammel reste-klassiker, men kartofler og kød kan fint suppleres med squash, gulerødder eller andre rodfrugter, der er ved at blive kedelige i grønsagskuffen. Mulighederne er uendelige, man skal bare lige vænne sig til at se dem.

Har du andre gode tips til minimalisme i køkkenet?

Her går resten af aftenen med at komme igennem bunken med strik, der skal monteres. Jeg er alt for god til at starte nye projekt før jeg har afsluttet de gamle. Det er ikke særligt zen af mig 🙂

 

 

5 kommentarer

  • projecthandmade2014

   Nej, der er ikke meget plads, men det tvinger os bare til at være kreative. Basis frostvarer er blot ærter, grønne bønner og edamame bønner. Og så rester af alle slags 🙂 Vi køber ikke stort ind på tilbud, men køber bare det vi mangler, når vi mangler det.

 • Solveig

  Kan desværre ikke se billedet, men kan levende forestille mig, hvor småt det er… Har nemlig haft så lidt plads men er nu den stolte ejer af et afrimningsfrit fryseskab med 4,5 skuffer, som bruges til lidt af hvert. Rester naturligvis, men også tilbud, frugt(mos) og is.

 • Louise

  Jeg kan heller ikke se billedet.

  Jeg drømmer faktisk om det modsatte – to store fryseskabe i kælderen på vores kommende hus. Jeg vil nemlig gerne dyrke en masse frugt og grønt selv og være selvforsynende på en stor del af det i løbet af vinteren. Så lige på det punkt er jeg nok ikke så minimalistisk 😉

  • Jane

   Det giver også så fin mening. Pt har vi 1 kg brombær liggende fra vores sankeri i sommers, og det ville da være dejligt at kunne gemme mere, men hvis jeg kender mig selv, så ville jeg få svært ved at få det brugt i løbet af vinteren alligevel 🙂 Men mine forældre gemmer lækre ting fra haven i deres store kummefryser, og det gjorde jeg nok også, hvis jeg havde stor have og mere plads. Hver ting til sin tid 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.