Købestop,  Minimalisme

Om at spare – og de ting jeg ikke sparer på…

foto (6)Som en slutspurt op til købet af vores hus, og som et forsøg på at se hvor meget, eller lidt, jeg egentlig har brug for, har jeg det sidste halve år både opretholdt en høj tilbagebetaling på SU-lånet, og samtidig sparet ekstra op til indskud til huset. Det har, forståeligt nok, sat en begrænsning for hvor mange kroner, der er tilbage hver måned, til “alt-det-andet”.

Så jeg sparer, hvor jeg kan. Jeg har ikke været til frisør i evigheder, jeg spiser kun sjældent ude, mit tøj er genbrug eller hjemmelavet, og det samme gælder drengenes. Vi har den allermindste tv-pakke, og holder en lang pause med at købe nyt ind til lejligheden.

Men der er også steder, hvor jeg ikke sparer.

Mad

Vi køber stort set kun økologisk, og store mængder grønt og frugt. Det kan fint lade sig gøre indenfor et rimeligt budget, fordi vi (næsten) aldrig smider mad ud, laver det meste fra bunden og bager alt lyst brød selv. Og medmindre vi holder fødselsdag, bliver der ikke købt sodavand, slik, småkager, kiks osv. Hvis man nøjes med at købe “rigtig mad” er det faktisk ikke så dyrt. Samtidig skal der stadig være plads til vores elskede italienske pizzaer og til sushi, så vi kunne sagtens spare mere.

Transport

Vores bil er velholdt og selvom den er købt brugt er den stadig i god stand, dvs. vi bruger minimalt på reparationer, og vi kan være sikre på, at den starter når vi skal bruge den. Jeg købte en ny cykel sidste år, og jeg kiggede ikke et øjeblik på prisen, det skulle bare være den bedste.

Oplevelser

Vi var på skiferie med drengene i marts. Til sommer står den på tour de Danmark, hvilket egentlig ikke er så dyrt, men det ville være klart billigere blot at blive hjemme. Men ferien bliver en fin blanding af (dyre) ture i forlystelsesparker og gratis ture på legepladsen med madpakker. Målet er en god balance mellem aktiviteter og lidt påtvungen kedsomhed (det skulle være så sundt har jeg hørt :)).

Velgørenhed

Siden jeg studerede, har jeg betalt et mindre beløb hver måned til mine to udvalgte “gode formål”, og det har aldrig været på tale at skære dette væk. Jeg gav gerne mere, men det bliver først når gælden er helt væk.

-o-

Min erfaring igennem den sidste tid med ekstra fart på opsparing og afbetaling af gæld har været, at jeg fint kan nøjes med meget færre “lommepenge” hver måned. Det bliver lidt en sport at finde flere besparelser, som kan gå til ekstra afbetalinger.

Og det er nemt at holde motivationen, når jeg husker, at da jeg startede mit gældfri-projekt for 2 år siden havde jeg udsigt til at have betalt SU-lånet af i 2022, og med den nuværende fart, er jeg færdig i starten af 2016. Og jeg kan helt ærligt sige, at ingen køb undervejs havde kunne give mig samme glæde, som tanken om snart at være i mål giver mig nu. Men man skal dog nok være lidt en tal-nørd for at opnå samme glæde. 🙂

7 kommentarer

 • Sabine

  Hejsa,

  Må jeg bare sige, at jeg har dyb respekt for dit projekt og det du gør.
  Jeg har virkelig været glad for at læse med på din blog – Jeg håber, at der kommer endnu mere 🙂

  Jeg går og ønsker at kunne gøre noget i retningen af dit projekt. Mest i forhold til at spare og finde ud af, hvor meget man reelt kan undvære og få betalt gæld/sparet op.

  Jeg får bare tit tanken, om jeg kommer til at savne at bruge penge 🙂 Har du nogensinde følelsen eller tanken, at det er for surt det hele, at du fjerner noget glæde ved livet og hverdagen, fordi det går ud på fravalg og tilbageholdenhed? Ved ikke om du forstår, hvad jeg mener? Jeg har bare tit den tanke, at det er øv, hvis jeg ikke kan købe dit og dat (som jo egentlig er fuldstændig lige meget), gå ud og spise, købe sodavand os slik osv. osv.

  Hvad er din tank omkring det? Altså savn og manglende mulighed for at købe.

  Et andet spørgsmål, hvis du vil svare på det. Hvor meget tænker du, at man/du kan holde “lommepenge” beløbet på pr. uge/pr. måned? Her tænker jeg når alle faste udgifter er klaret, penge til madbudget er trukket fra osv. Så “lommepenge ” til “fornøjelser”?

  Jeg håber, at høre fra dig.

  God aften 🙂

  • projecthandmade2014

   Hej Sabine, tusind tak for dine søde ord og for dine spørgsmål. Jeg forstår virkelig hvad du mener, og jeg er meget overrasket over, hvor nemt det har været at skære ind til benet, og over hvordan det næsten har været en lettelse, at “tillade” mig selv at stå af ræset. Jeg sparer virkelig meget tid ved ikke konstant at være på udkik efter det næste stykke tøj eller den næste dims, som man “bare må eje”. Jeg var virkelig ikke den store shopper før, så det er ikke sikkert, at alle vil få den samme følelse, men jeg får meget mere sjov og glæde ud af begrænsningens kunst. Når jeg udtænker og strikker en ny bluse, syer tøj eller finder lige netop det jeg mangler i en genbrugsbutik, giver det mig mere glæde end noget køb kunne gøre. Jeg tror, at vi alle kunne have glæde af en købepause, om ikke andet så blot i en måned, for at genopdage glæden ved det vi allerede har. Jeps, det er dybe tanker sådan en onsdag aften 🙂

   Rent praktisk, så har jeg ca. 1500kr. hver måned til mad på arbejde, gaver, tøj, tandlæge osv. Det er garanteret meget lidt for nogle, og meget for andre – der er vi meget forskellige. Det var vigtigt for mig at sætte beløbet så lavt, at det blev hårdt, for at teste min egen grænse.

   Jeg vil meget gerne høre om din erfaring med hvad der er “nok” for dig.

   God aften 🙂

 • Sabine

  Hej igen,

  Tusind tak for dit svar.

  Hvad er ”nok” for mig, ved jeg ikke, da det er helt nyt for mig at tænke på denne måde.

  Men én ting, som jeg ved må være ”NOK NU”, er den ansvarsløse måde at bruge penge på og overforbrug.

  Jeg bor sammen med min kæreste – og har ingen børn endnu. Det betyder, at jeg har sådan set kun ”mig selv” at tænke på mht. økonomi og forbrug.

  Jeg har egentlig et rådighedsbeløb, som er ganske fint, og alligevel ender jeg hver måned i minus  Når jeg så skal tænke over, hvor pengene er blevet af, må jeg erkende, at det er gået til ligegyldige ting; tøj, makeup, take-away mad og drikke, osv.

  Jeg føler slet ikke at jeg har respekt for mine penge, og det gør mig ked af det, fordi de forsvinder ud i det blå og giver mig en værdi eller glæder for den sags skyld.

  Den verden vi lever i, frister, danner nye behov konstant, konkurrerer (hvem har det flotteste tøj, den største hus, den fedeste ferie osv.), og man kan tit føle, at man ikke kan følge med.

  Jeg kan gå og tænke på en eller anden ting, som jeg bare ikke kan leve uden  når den så er indkøbt (eks. nye sko), så opstår et nyt behov lige så snart jeg træder ud af butikken og går forbi nabobutikken. Ved ikke om du forstår, hvad jeg mener? Jeg føler bare det er skruen uden ende det forbrug. Og hvorfor skal lykke gøres op i materielle goder status eller indkøb?

  Jeg kunne virkelig godt tænke mig at slippe for ”ræset”, som du også skriver. Føler bare, at jeg mister noget :-/ men helt ærlig; jeg ville ønske jeg kunne se mig selv i øjnene, stå ved mig selv, og respektere mig selv. Jeg kan tit blive bange for ikke at være god nok, hvis jeg ikke købe det, som alle andre gør. Men helt ærlig; hvem skal lige have lov at styr det?

  Puha, jeg har mange tanker, og det kan være svært at forklare, men jeg vil lave købestop på alt de næste mange måneder, og måske for første gang i meget lang tid forsøge at få lidt ro i hovedet. 1500,00 burde virkelig være nok pr. måned. Der er jo betalt mad og faste udgifter, så 1500,00 til fornøjelser, tandlæge, gaver osv.

  Jeg nyder at følge med på din blog og høre om dine erfaringer, det er meget motiverende. Nu vil jeg selv gøre forsøgt, og ikke blive ved med at finde undskyldninger for først liiiiiige at starte om en måned, for jeg skal jo liiiiiiiige nå at indkøb det og det og det og det, for ellers kan jeg jo NÆSTEN ikke overleve    COME ON SABINE  Jeg burde kunne klare mig 3 måneder uden nyt tøj og sko 

  • DorteS

   Hej Sabine! Jeg tror, det er en god ide med et konkret mål til at starte motivationen. Ønsker du dig en rejse? Eller måske at blive gældfri? Det kan også være, at du bare gerne vil shoppe til jul med god samvittighed over, at pengene er på kontoen. Men det store mål tror jeg kan få dig igang på en god måde, så du kommer ud over, at du skal “lide afsavn” og spare, men i stedet fokuserer på, at det her bliver godt for dig.
   Kan i øvrigt anbefale bogen Nøjsom, som netop handler om, at man sagtens kan leve for mindre uden afsavn. Forfatternes pointe er meget lig Project Handmades – nemlig at prioriteringer er vejen frem. Hvis du bliver lykkelig af at gå i nyindkøbte sko, så skal du fortsætte med det – men måske kan du til gengæld undvære den daglige take away frokost ved at tænke dig lidt om? Det kan også være omvendt – eller noget helt fjerde. Det er det hovedløse forbrug, du skal til livs. Så kan du nemlig i stedet bruge penge på det, der gør dig glad!!
   For Project Handmade er det gældfrihed og det kommende hus. For mig er det tanken om, at jeg måske kan gå ned i tid og dermed have mere tid med sin søn (og tid til at være kreativ). Og samtidig kan jeg måske være lidt mindre ond ved vores fælles klode, der i den grad lider under vores brug-og-køb-mere-kultur.
   God fornøjelse 🙂

   • projecthandmade2014

    Hej Dorthe. Jeg er helt enig, det gælder nemlig om at finde ud af hvad ens motivation er, og hvor pengene vil give dig den største glæde, og så give den gas på det punkt. Og jeg er også vild med Nøjsom – overvejer snart at lave en anbefaling/anmeldelse af bogen, for den har virkelig nogle gode pointer! God aften 🙂

  • projecthandmade2014

   Det er netop skruen uden ende, hvis du blot lader reklamer/modeblade/de sociale medier/venindernes forbrug osv. styre hvad du mangler. Jeg kan virkelig anbefale en shoppe-pause, hvor du simpelthen bare bruger det du har. 1) Du giver dig selv en pause fra “ræset”, 2) Du indser (forhåbelig) at du har meget godt tøj som du er glad for 3) men også at du har meget tøj, som du ikke ville bruge selvom det var det eneste rene tøj du havde tilbage (til genbrug med det :)) 4) når pausen er slut, vil du (ihvertfald for en tid) føle en modvilje mod at købe nyt, og gøre dig umage for at købe noget du rent faktisk mangler. Hvis 1500kr. om måneden vil være lidt nok, til at det bliver lidt hårdt, så tror jeg netop at du vil få glæde af det. Det skal helst være lidt hårdt 🙂 Del endelig din erfaring med mig. God aften!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.