Minimalisme

#DeclutteringApril Uge 3

foto(93)Dag 13. Igen måtte bogreolen stå for tur, og jeg fandt tre paperbacks mere, som jeg ved, at jeg ikke får læst igen. Da jeg i fredags var på vej ned til genbrugsbutikken (af to omgange) med fire store sække, mødte jeg én af de andre mødre fra gården, og hun adopterede en hel pose med bøger. Så havde hun sommerferielæsning i hus, og hun kan jo blot bære dem ned i genbrugsbutikken bagefter hvis hun vil, eller give dem videre til andre. Det er dejligt at vide, at de støvede bøger bliver læst igen.

Dag 14. Efter shoppeturen, som jeg skriver om her…

www.projecthandmade2014.wordpress.com/2015/04/11/shoppelisten-2015-2/

…trængte jeg til at få ryddet ud i mit basistøj, og der røg en masse (også mere end tre ting) til genbrug. Jeg ved ikke om nogen køber (meget) brugt undertøj, men måske kan det bruges til klude? Det virker ihvertfald forkert at smide tøj ud, men hvad gør I med jeres slidt tøj?

Dag 15. I en af de mange skabe fandt jeg en bunke gamle dameblade (købt på ferie og togture), fik dem skimmet igennem og sendt videre til genbrug. Generelt afholder jeg mig fra at læse dame- og modeblade, som ofte viser en glansbilledverden, som jeg ikke kan genkende mig selv i. Og købestoppet er kun nemmere, når jeg ikke hele tiden bliver mindet om nye tendenser. Reelt kan de 30-40 kroner du giver for bladet bliver meget dyrere, hvis det også skaber kunstige behov for tøj, ting og dimser.

Dag 16. Vi prøver at formindske vores forbrug af køkkenrulle, hvilket i en børnefamilie kan være lidt af en udfordring. Men da vi fik vores store dreng, begyndte vi at have en våd klud liggende på bordet ved hvert måltid, og dermed brugte vi markant mindre køkkenrulle/vådservietter. Idag gik jeg bunken af klude igennem og kasserede de grimmeste. I forhold til hvor meget papirspild de har sparet igennem tiden, så er det okay at nogle af dem pensioneres nu 🙂

Dag 17. Jeg kasserede en grøn bluse, som egentlig var fin stadigvæk og som også passede mig, men farven gjorde intet godt for mig. Reglen må stadig være at tøjet skal give glæde, ellers skal det gives videre. Købestoppet til trods, så vil jeg ikke spare for enhver pris. Og så fandt jeg 6 babyskeer, som er røget til genbrug. Vi har nemlig ikke nogle babyer mere. Hurra.

Dag 18. Jeg fik givet en sød veninde en pose fyldt med stof fra det bugnende lager. Da drengene var babyer syede jeg en del til dem. Sengetøj, en sengerand, bløde bukser og jerseybluser. Men efterhånden som de er blevet store syer jeg meget mere til mig selv, og det kræver en anden type stof. Så jeg sorterede stoffet igennem og fandt en del, som jeg ikke kan forestille mig at få brugt indenfor en overskuelig fremtid. Nu ligger det hos min veninde (som venter sig) og der er meget større chance for at det rent faktisk bliver brugt.

Endnu en oprydningsuge er gået uden at jeg havde svært ved at finde de tre ting. Og jeg har en følelse af, kun at have kradset i overfladen af rodet. Og for hver ting jeg får sendt videre eller sælger, føler jeg mig lettere til mode og får mere energi til at få afsluttet gamle projekter og begyndt på nye.

I dag var vi en tur forbi grunden, hvor vores kommende hus er ved at blive bygget. De har nu rejst væggene på stue-etagen og vi kunne endelig fortælle vores drenge, at vi skal flytte. Vi har ventet til vi kunne vise dem noget, der lignede et hus, ellers kan det for en fem-årig godt være et noget abstrakt koncept at “skulle flytte”. Den mindste på snart tre forstår vist ikke noget, men de kunne dog godt begge to forstå  det, da vi fortalte dem at der bliver plads til en trampolin i haven 🙂

Hav en dejlig søndag aften derude.

15 kommentarer

 • Mette M

  Det må være dejligt at kunne dele Jeres kommende hus med børnene – og ja, trampolin, det kan børn forstå :-)) Der bliver brugt mange timer i vores hver sommer 🙂
  Du er virkelig effektiv med oprydningen – flot 🙂
  Jeg leder også efter et sted at gøre af det tøj som jeg synes er for slidt/hullet til genbrug… du må gerne dele hvis du finder et – jeg vil gøre det samme
  God aften
  Mange hilsner,
  Mette

  • projecthandmade2014

   Hej Mette. Ja, det er en stor glæde endelig at kunne fortælle dem om huset, og dejligt at de (den store) tager så godt imod nyheden. Hvis du læser nedenfor hvad Signe skriver, så giver det åbenbart fint mening at sende også det slidte tøj til genbrug eller til H&M, hvor det også bliver genbrugt. Hav en god dag.

 • Pernille

  Sejt, jeg har også gang i et lignende projekt. Jeg er en samler og det er efterhånden ved at blive lidt for meget af det gode. Mht til et sted at aflevere det slidte og lidt for brugte tøj, så ved jeg at H&M har en ordning, hvor man kan aflevere det og vist få lidt rabat den anden vej. Det bliver genbrugt på en eller anden måde.

  • projecthandmade2014

   Hej Pernille, rart at høre at jeg ikke er den eneste midt i et oprydningsprojekt 🙂 Det må være svært som samler at skille sig af med ting, så seje dig også 🙂 Og tak for tippet med H&M!

 • Signe

  Tak for et fint indlæg.
  Jeg kaster alt vores gamle tøj i Røde Kors containeren.
  De sorter det. Det der er for slidt og hullet sælger de videre til genbrug, dvs virksomheder der river det i stykker og genbruger det nyt stof o.lign…
  Tænker at så gør det gavn også når det er slidt hul på …..
  Jeg ved ikke om de andre også gør det?

 • Signe

  Undskylder den manglende korrekturlæsning.
  Det fibrene fra det slidte tøj, der ikke kan sælges eller bruges ude i verdenen, genanvendes til nyt…
  Røde kors får vist en kilo pris for det….

 • Bente

  Åh det er sådan en god følelse at få ryddet op i krogene. Jeg har brugt en 30 Day declutter Challenge som jeg fandt på nettet. Nu er det vidst tid til at komme igang med den igen. Der er kaos i garderobeskabene. Alt vintertøj og støvler skal også vaskes/pudses og sættes væk til næste gang.

 • Libbie

  13. Jeg KAN ikke skille mig af med bøger! Og tager gerne imod flere til reolen. Det må være en sygdom ligesom jeg har det med stof..

  14. Jeg har fået fortalt at man bruger gammelt tøj og sko indeni støjmure…..!? Ved ikke om det passer men idéen er da go….

  15. Jeg er også stoppet for 2 år siden med at læse og købe dameblade. Får mit behov rigelig stillet på ig og div blogs. Bladene er jo også vanvittig dyre!

  16. Sådan en klud har vi også ALTID indenfor rækkevidde. Faktisk hedder den en “moster Gitte” klud *ha ha* fordi moster Gitte altid render rundt og desinficerer klistrede børnehænder 🙂

  • projecthandmade2014

   Jeg kender godt problemet med bøgerne, sådan har jeg også altid haft det. Men jeg forsøger at lave en samling af bøgernes superstars, så jeg kun har mine absolutte favoritter stående 🙂
   Hehe, så er jeg den nye “moster Gitte” – det er heller ikke den værste titel af have 🙂 Hav en dejlig aften.

 • Trine Lykke

  Kan se at masser allerede har skrevet at du kan aflevere dit hullede tøj, i H&M. De giver 10 % rabat på dit næste køb – dejligt hvis du aflevere hullede trusser og kan købe nye med rabat.

  De bruger fibrene til at lave fyld, blandt andet til bilsæder og den slags.

  De fleste genbrugspladser har også en spand til “stofgenbrug” hvor du måde kan komme stofresterne fra syprojekter, garnrester som ikke kan genbruges og andet i.

  • projecthandmade2014

   Det er rigtigt rart, at det er muligt at komme af med alle former for stof, når nu man ved hvor omstændigt og miljømæssigt skadende det er at fremstille. Mine mindste stofrester giver jeg til en veninde, som laver suttesnore og patchwork tæpper, og hun bruger det til allermindste stump. Men gammelt sengetøj og gammelt undertøj er det fint at have et alternativt sted til 🙂

 • fossdal

  Det er altså et fantastisk projekt du har gang i. Jeg har besluttet at jeg også vil forsøge. Jeg skal dog lige løbe mig varm, og lægge en plan, så 1. Maj lyder startskudet hjemme hos mig. Tusind tak for inspirationen.

  • projecthandmade2014

   Mange tak. Så glæder jeg mig til at følge dig i maj måned – det kan altså virkelig anbefales at være igang med oprydningen over en længere periode, det tvinger til mere grundighed 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.