Købestop,  Minimalisme

Nytårstanker for 2014 – set i bagspejlet

foto5aI starten af 2014 gjorde jeg mig nogle tanker om, hvad jeg gerne ville have, at året bragte. Jeg skrev nogle stikord ned, for at holde mine tanker fast.

 1. Nul-forbrug (ikke verdens mest ordrette begreb, men nu engang det der faldt mig ind). Garderoben skal skæres ind til benet. Ryd ud, giv væk og sælg. Alt nyt tøj skal laves af mig selv. Det er tilladt at erstatte basistøj.
 2. Madplaner hver eneste uge. Minimalt madspild.
 3. Brug pengene rigtigt. Brug flere penge på det, der gør familien gladere, og slet intet på det, der ikke gør en forskel for os.
 4. Sukkerstop. Det er ikke godt for dig. Bare stop.
 5. Løb hver anden dag. Kom af med topmaven.

Generelt synes jeg selv, at jeg er kommet godt i mål med mine planer for 2014. Jeg har holdt mit modificerede købestop hele året, og har startet blog og instagram-profil for at dele mine kreative udfoldelser og for at holde mig selv fast på mit projekt. Og som en positiv bivirkning har jeg betalt over 50.000 ekstra af på mit SU-lån med penge jeg (formodentlig) har sparet på tøj.

Jeg har lavet madplaner, der dækkede næsten hver eneste dag, så der har ikke været mange ups-vi-har-glemt-at-forholde-os-til-aftensmad-ture til pizzamanden. Og jeg har stort set undgået at smide mad ud. Rester er kommet i fryseren og er indgået i aftensmaden en anden dag. De sparede penge er gået til fredags-sushi til stor glæde for hele familien, og så har vi omlagt til ca. 60 procent økologisk mad, uden at det er blevet dyrere end før madplanerne var en del af hverdagen.

Vi har også arbejdet med prioriteringen af vores forbrug. Vi vælger fx at holde skiferie, da vi rigtigt gerne vil give drengene mulighed for at lære at stå på ski tidligt, men holder “bare” sommerferie i dejlige Danmark, så længe drengene er små.

Jeg har holdt mit sukkerstop det meste af året. I sommerferien faldt jeg i, og spiste masser af is med drengene, hvilket førte til mavekneb, ”gravid”-mave og et sukkerforbrug, der eskalerede indtil jeg bogstaveligt talt var lige ved at brække mig. Det var åbenbart det der skulle til, for siden midten af oktober har jeg ikke rørt sukker og dette omfatter også jul og nytår, så jeg fornemmer en mere blivende tendens denne gang.

MEN det sidste punkt har jeg ikke kunne overholde. Jeg har løbet mere end normalt i 2014, men slet ikke tæt på hver anden dag. Punktum.

I disse første dage af 2015 er jeg ved at lægge sidste hånd på mine stikord for det kommende år. Jeg kan virkelig anbefale at ”tænke på papir”, det gør dine ønsker mere håndgribelige og dermed også nemmere at få til at ske 🙂

4 kommentarer

 • Trine Lykke

  Så fedt at læse, og jeg synes virkelig du er sej.
  Jeg elsker dine tanker omkring økonomisk prioritering, det er noget jeg selv arbejder rigtig meget med.
  Jeg ville slet ikke kunne leve med et shoppestop som du har gjort (og da slet ikke nu hvor jeg ved at tøj til mig selv ikke kan laves af mig selv – prøver stadig!)
  Men jeg har tænkt rigtig meget over hvad jeg synes er okay at bruge på tøj og “mig-ting”, for der er helt sikkert en grænse.
  Nu har jeg fuldt mit forbrug nøje i en del år, og jeg ved at jeg forbruger MEGET mindre nu, end jeg gjorde for 5-6 år siden. Det er bare ikke et rigtigt måslestok, for den gang købte jeg i et væk.

  Nå, men jeg synes helt klart at en af de bedre måder at gøre det på er, som I også har gjort, at fokusere på noget I rigtig gerne vil sammen, som familie. Vi vil gerne betale gæld ud, så vi ikke stresser over det i hverdagen, og jeg har besluttet at alt det vi skal til at sælge (rydder ud) skal gå halvt til gæld og halvt til sommerferie–lommepenge, så vi ikke skal tænke så meget over det når vi skal afsted. – Og det skal i hvert fald ikke gå til nye ting!

  Vi skal “bare” til Bornholm på sommerferie, sammen med mine forældre. Måske sidste ferie hvor både ungerne og os selv skal tilbringe en uge sammen med dem. Det er ren nostalgi, for det er samme feriedestination som det var hele min barndom.
  – Pigerne skal faktisk til loppemarked (ellers mest den store på 4 år) og sælge gammelt legetøj og tøj. Vi har aftalt at pengene skal bruges til at komme i vandland når vi skal på sommerferie. Det synes hun er vildt sjovt. Vi var jo nok kommet i vandland alligevel, men jeg kan godt lide at vi allerde nu, snakker med hende om at penge ikke kun er til ting, men også til oplevelser…

  Det blev langt, men du satte lige gang i “noget” 🙂

  • projecthandmade2014

   Tusind tak for dine søde ord og for at du deler dine tanker. Jeg bliver jo også inspireret den anden vej 🙂 Jeg går med de samme tanker om at gældsnedbringelse kombineret med lavere faste udgifter skaber en større frihed i hverdagen,og det er mere værd end alle materielle ting (for mig). Er I kommet igang med at sælge overskudsting? Iøvrigt en super ide med at lade børnene sælge gammelt legetøj på loppemarked, så kan de også se at de frigjorte “midler” kan bruges på oplevelser istedet for. Det er en god lektie at have med sig videre 🙂

   Hav en dejlig aften.

   Kh jane

 • Heidi Mikalsen Nymann

  Jeg er super impornert av at du får det til, og du inspirerer. Jeg vet selv ikke helt hvordan jeg starter, har rett ig slett for mange ting. Kan ikke sy så det med å lage tøy selv er ikke noe jeg kan men begrense mengden av tingene jeg har er jo noe jeg kan. Men ikke alltid overskuelig å selge ting da.

  Tenkte å kanskje holde en bytte-dag, dvs invitere en del folk som har for mye tøy de ikke bruker og så bytter vi.

  • projecthandmade2014

   Hej Heidi

   Det er en super god ide med tøjbytte-aftener, det gad jeg gerne være med til, måske jeg selv skulle arrangere en. Det er en god måde at sørge for at tøjet, der samler støv i skabet kommer videre til en der kan bruge det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.