Minimalisme

Når man brænder for en sag …

Jeg læste et opslag på LinkedIn, hvor en kvinde der længe har arbejdet for hjemløses rettigheder, skrev at hun har sagt sit job op. Formulering var, at nogen gange, så brænder man så meget for en sag, at man brænder ud. Jeg tænkte længe over formuleringen, for den rimede på noget, som jeg længe har følt.

Jeg har delt mine tanker om minimalisme, bevidst forbrug, klimakamp og livshacks på sociale medier siden 2014. Om hvordan denne måde at leve på, er bedre for os mennesker og bedre for planeten. Det har aldrig været en forretning, men ren og skær passion. Men på en måde er jeg endt i en blindgyde, hvor jeg prædiker (min version af) det gode liv, men glemmer at være tilstede i mit eget.

Det er som den berømte frø i det kogende vand. Pludselig føles det normalt at passe job i dagstimerne, og drive passionen alle de resterende timer, hvor børn og familie ikke fylder. Instagram-profil voksede til blog, facebook-gruppe, podcast og jævnlige ture rundt i medie-cirkuset, hvor jeg alligevel aldrig har formået at få journalisterne til at gribe bolden om, at det hele handler om klimakamp – ikke hvor mange penge jeg investerer.

Jeg får dagligt beskeder fra – primært kvinder – der har ændret deres liv lidt eller meget med inspiration fra mine skriverier – det gør mig lykkelig – men kan ikke længere skjule, at jeg er virkelig træt. Træt af at være tilgængelig 24/7. Træt af at dele mine tanker – og blive kopieret. Træt af, at det ikke er muligt at gøre passion til forretning. Vist nok bare træt.

Så denne gang spørger jeg dig om hjælp. Hvad ville du gøre i mine sko?

7 kommentarer

 • Eva

  Et menneske kan i længden ikke være idémand, igangsætter og det lange seje træk. Og især idémanden og igangsætteren har det svært med også at tage det lange seje træk.
  Er der ikke nogle i dine grupper, som du kan overlade ansvaret til?
  Nogle er i flertal for det lange seje træk
  Kræver sparring.
  Og jeg synes, at du klarer det fremragende.

 • Kirstine

  Kram! Du har også gang i meget, jeg forstår godt du er brugt. Og nu spørger du jo direkte hvad jeg ville gøre. Jeg ville nok følge det råd jeg læste en gang (i et dameblad?) om manglende sexlyst. At nogle gange skal man bare lade være til man ikke kan lade være mere. Jeg har taget det til mig i mit hobby-liv (og også mit bloggerliv der af samme grund nu kun er blog, ikke sociale medier, ikke samarbejder eller netværk eller ambitioner om at influere nogen til noget) at jeg gerne må lade helt være med at strikke eller dyrke tomater whatever. Indtil den dag det – måske – viser sig, jeg ikke kan undvære det. Så måske skal du skære til benet i en periode? Kun gøre det der er sjovt og droppe strategi og hvad der ellers kan få fritiden til at føles som job 2.0?

 • Matilde

  Jeg tænker på nogle spørgsmål dy sikkert har stillet dig selv, men ellers kan prøve
  Ønsker du det skal fortsætte med at være en hobby, eller vil du gerne kunne leve af at formidle din version af det gode liv?
  Hvilken af dine platforme giver dig mere energi end den tager?
  Hvordan er du nået til et sted hvor du føler du skal være tilgængelig for en hobby 24/7?

  Og så en tanke fordi du beder om råd… har dit fokus skiftet fra selv at fortælle om noget som optager og begejstrer dig, og en lyst til at skrive om det, uanset om der er 1, 10 eller 100 læsere, til at ønske at nå ud til så mange som muligt… Måske er der brug for at tage et lille kig på målet med arbejdet.

  Jeg ønsker for dig at du finder en form der passer.
  Vh Matilde

 • Anne Marie

  Jeg ville passe godt på mig, så der er energi tilbage til mig selv og min familie.
  Jeg ville tage en pause, komme tilbage til mig selv og mærke efter, så jeg vidste hvad der giver energi og hvad der dræner.
  Og så ville jeg nok tale med nogen, måske med forstand på at være selvstændig eller forholdet ml passion og forretning, der kunne hjælpe med at stille de rigtige spørgsmål.
  Alt dette er meget nemt at råde andre til – men meget sværere selv at udføre i praksis 😉
  Ønsker dig alt det bedste – følg nydelsen og begejstringen

 • Louise Thuren

  Kære Jane,

  Jeg nyder virkelig dine podcasts og bøger, men hvis du er træt og trænger til en pause, så er svaret jo lige der 🙂
  Jeg tror jeg ville holde et SoMe-stop og så introducere det som du savner igen når du savner det.

  Med hensyn til klimakamp, så tror jeg desværre, at budskabet drukner lidt, når der er flere budskaber i samme omgang.

  Mvh. Louise

 • Michael

  Skær fedtet væk og fokusér på det, der gør det glad:

  – Drop journalisterne, hvis de ikke vil tale klima som hovedhistorie (der er alligevel også masser andre, der gerne vil tale investering)
  – Skrot bloggen eller opsæt et flow der automatisk udgiver dine Instagram-posts på den, og så lad nærværende site være vejviser til IG – måske for evigt, måske indtil du har energien igen.

  Mængden af penge i minimalisme og købestop er forsvindende lille, sammenlignet med snart sagt alle andre interesseområder/hobbyer (og dette er altså ment med respekt, bare lige for ikke at åbne en flanke dér), for hvordan skal en bred skare af virksomheder liiige tjene store penge på en flok mennesker, der ikke løber hovedløst ind i den første, den bedste butik, så snart der er fødselsdag/black friday/etc? Du kommer selv ind på det i en af dine podcasts, hvor du nævner en blogger, der tidligere skrev om købestop (eller var det minimalisme, kan ikke lige huske det) som nu er en bolig- og indretningsblog. Det er der, der er penge at hente for virksomhederne – ikke i købestop. Og dermed der, der er penge at hente for bloggeren.

  Jo, bæredygtighed, genbrug, upcycling etc er i en klar uptrend for tiden, men der er laaaaaang vej endnu, før den gennemsnitlige dansker reelt hopper med på vognen bare i nærheden af det niveau, du repræsenterer. Det betyder – som jeg ser det – at mængden af foredrag, kurser etc stadig er meget begrænset, og at kun de færreste vil kunne leve af det – især i et lille land som Danmark.

  Ift at alle journalisterne helst vil snakke investering, så forstår jeg det egentlig godt – investering er the talk of the town for tiden. Vi har det seneste år ikke haft vores sædvanlige pengeslugere at bruge vores penge på, og kombinér det med negative renter for at have penge stående i banken, så skal der ske noget med alle de penge, så vi ikke oplever for meget loss aversion. Og så bevæger aktierne sig opad, det samme gør crypto-mønterne. Så snakker de om de nye ATH’er på bitcoin, Vestas, Apple og Tesla i bedste sendetid – og hr. og fru hakkebøf vil med på rejsen. Det skaber spændende overskrifter, og det har en selvforstærkende.

  Okay, en lang smøre – og måske er den lidt usammenhængende – men det korte af det lange er: Lev efter dine egne regler om at leve enkelt, og kun hold fast på det, der giver dig energi. Og send resten videre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.