Mellemregninger – om minimalisme og det bæredygtige liv …
Når jeg taler om minimalisme, så sætter jeg ofte lighedstegn mellem en minimalistisk livsstil og et bæredygtigt liv. Og møder undren. Og det er klart – for jeg har opdaget, at jeg glemmer at medtage alle mine mellemregninger, og så kan jeg godt forstå, at folk bliver forvirrede. Ren minimalisme handler jo blot om at fjerne det overflødige fra dit liv, så der bliver mere plads til de ting, som betyder noget. Som iøvrigt sjældent er ting 🙂
Men ren minimalisme har ikke en regel om, hvordan man skiller sig af med tingene på den mest miljøvenlige måde eller om, at man nogen gange vælger at have lidt flere ting end nødvendigt for hverdagen, fordi når der kommer gæster er det rart at have mere end bestik til to personer 🙂 Og de søde fyre fra the minimalist flyver verden rundt og har (ligner det) konstant en to-go kaffekop i hånden.
Jeg lever (og prædiker), hvad jeg ville kalde, en form for bæredygtig minimalisme, hvor jeg både fokuserer på, at mit miljømæssige aftryk er så lille som muligt – men hvor det er også vigtigt, at min hverdag og mit liv er bæredygtigt for mit sind – sjælen for de spirituelle. Ved at leve med færre ting, så sparer vi tid, penge og energi i hverdagen, hvilket gør at vi som børnefamilie med to fuldtidsarbejdende forældre, stadig har overskud til hinanden og os selv. Det gør, at vores hverdag er mere end overlevelse og der er tid til at reflektere over vores livvalg, også undervejs …
-0-
Jeg hørte engang et foredrag, hvor spørgsmålet: “Hvor mange her kan forestille sig at leve i dit nuværende tempo – i de næste 10 år?” – førte til nul oprakte hænder i salen. Det er lidt påfaldende. Definitionen på et bæredygtigt (hverdags-)liv må være, at vi kan fortsætte det – resten af livet. Bæredygtighed må være mere end lige nu og her. Så hvis hverdagen føles som et maraton, hvor målstregen konstant flyttes længere frem, så er det jo ikke holdbart. Vi har brug for ro til at gendanne vores energi-depoter, ro til at tænke og mærke om vi er på vej i den rigtige retning.
Det samme gælder kloden (sagde klimatossen), hvor alle målinger viser, at vi konstant bruger flere ressourcer end der kan nå at blive gendannet. Hvilket går direkte imod en af definitionerne på bæredygtighed, nemlig at: “sikre eller indebære holdbare positive resultater (i en bestemt henseende) uden at ødelægge det foreliggende grundlag”. Vi er jo netop ved at ødelægge det foreliggende grundlag – både kloden – vores eneste kendte habitat, som den dyrerace vi nu engang er, selvom vi gerne ville anse os som hævet over naturen. Og for menneskesjælen, som – viser de nuværende stress-epidemier – ikke kan tåle det tempo, som samfundet kører i lige nu. Og nej, det er ikke samfundets skyld – samfundet er nemlig dig og mig – så hvad har vi tænkt os at gøre?
-0-
Husk, at du kan følge mig på instagram, via bloglovin eller i verdens bedste facebook-gruppe.