Et bæredygtigt liv

Bæredygtige hverdagshacks

Jeg tror, at vi er mange, som ønsker at leve et mere bæredygtigt liv, men som også lever et liv, hvor vi jonglerer forskellige grader af fuldtidsjob og/eller børn. Det kan føles som om, at medierne fokuserer på de personer (kvinder), som har taget skridtet “fuldt ud” og bliver hjemmegående, fuldtids hus- og børnepassere, som en modreaktion til en hverdag, hvor tempoet er skruet i vejret, og det samme er forventningerne til, hvordan man er en god mor eller god grøn borger.

Jeg har selv med fascination læst med hos Smilerynker og Neohippie, som begge i stor grad har kastet sig ind i kampen for det gode, bæredygtige familieliv. Men jeg kan ikke genkende mig selv i billedet af den hjemmegående (hus-)mor, og jeg har haft brug for at tro på, at det gode liv også kan finde i den gyldne mellemvej. Der, hvor der både er plads til et spændende job, nærvær med mine børn og fokus på også at dyrke det bæredygtige liv.

For mig har løsningen været at finde gode rutiner i vores hverdag, som sparer os en masse tid og energi. Det handler om små hacks såsom at lave madplaner (det vidste I godt, at jeg ville nævne), kun have de ting, som enten er til gavn eller glæde – og også gerne begge dele – i mit hjem, og at sætte system i de praktiske ting, som bare skal gøres fx rengøring, madindkøb og aflevering/afhentning af børn. Jeg er også glad for lister, som hjælper mig, når jeg har lidt mange ting, der skal gøres. Ved at skrive tingene ned, så slipper jeg for at bruge energi på at huske dem, ganske logisk og smart, ikke 🙂

Derudover:

DIY’er jeg mit eget tøj

Jeg sparer ret mange penge ved selv at sy/strikke mit eget tøj, og supplerer med genbrug i de kategorier, hvor DIY ikke er vejen frem (for mig), fx sko og jeans. På denne måde sparer jeg mange lørdag, som kunne være blevet brugt på at ose rundt i storcentre, og som nu kan bruges til at hygge med drengene i stedet for. Og den tid, som jeg bruger på fx at strikke en ny sweater føles som den reneste luksus-afslapning for mig, hvilket shopping virkelig ikke er.

Upcycler rester

Jeg er religiøs omkring, at vi ikke skal smide mad ud. Resterne fra den ene dags kartoffelmos, bliver til kartoffelfrikadeller dagen efter. En rest kødsovs puttes i wraps med grønsager og en supperest bliver til en forret næste dag. Med lidt fantasi er det muligt at bruge alle resterne, hvilket sparer både tid og penge.

Finder faste pladser

En fast plads til mine nøgler, hue og vanter, løbesko, strikkepinde osv. sikrer, at jeg ikke skal bruge tid på at lede efter mine ting, men hurtigt kan finde dem, og komme videre i min dag.

Lægger ting på plads med det samme

Apropos faste pladser, så slipper man for at rydde op, hvis man bare konstant lægger ting på plads med det samme. Og ja, det er et træls råd, og nej, vi gør det heller ikke hele tiden, men når det virker, så sparer vi oceaner af tid.

Nu er det din tur, vil du dele dine hverdagshacks?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

8 kommentarer

 • Anne Kathrine

  Noget af det der fungerer rigtigt godt for mig, er at jeg har en aftale med mig selv om at jeg kun må købe snacks, hvis de er økologiske. Så hvis jeg er i supermarkedet og er sliksulten, må jeg kun købe de økologiske ting. Det har den konsekvens, at jeg ret tit lader være, fordi det er dyrere end guldbarren på tilbud, og når jeg gør det, får jeg ren nydelse hele vejen igennem og bliver meget gladere for det.

  Det virker også godt for mig at finde ro i lydbøger. Hvis jeg skal slappe af, er det meget dejligere at koble af med ægte inspiration til sjælen, i stedet for åndsløse timer på Facebook/Instagram/YouTube. Ikke at der ikke er masser af god inspiration – det er der – men jeg tror på at det mest bæredygtige valg for mig er at blive god til ikke hele tiden at søge quickfixes, men i stedet tage mig tid.

  Det aller bedste jeg gør, er dog at være stolt af de valg jeg træffer – uanset hvad det er for valg. For på den måde holder den her livsstil i det lange løb. Jeg ser ikke mig selv som minimalist, zero waster, økolog eller andre mærkater – jeg er bare Anne Kathrine, der tilfældigvis lever et levedygtigt bæredygtigt liv, og har gjort det (med forskellige fokusområder) så længe jeg kan huske.

 • Arkitekten

  Ej, mand. Hvor er det bare dejligt med en inspirerende blog, hvor det ikke kun handler om at være hjemme med sine børn. Ikke, at der er noget forkert i at være det. Men jeg har bare savnet en blog(ger), der er glad for sit arbejde (og ikke arbejder som blogger) og har fokus på minimalisme samtidig. Det er dejligt. Nyder at læse med!

  • Jane

   Jeg har to kasser. Een til strømpepinde og een til rundpinde. Jeg tror, at jeg vil vise mit krea-gøjl frem snart – synes selv, at jeg har lavet en fin løsning på opbevaringen 🙂

 • Pia

  Er helt enig i at der må være en gylden middelvej for os der gerne vil leve et “almindeligt” og bæredygtigt liv. Jeg tænker, at mange bække små…. Vi spiser heller ikke 100 % økologisk, men den andel vi gør, gør både os og landbrugsjorden lidt renere – det er da stadig bedre end ingenting, ik ;0)

  • Jane

   Enig. Men det er et svært emne, for hvad er det “almindelige” liv. Men jeg vil gerne være forkæmper for, at der findes en måde at leve grønt og bæredygtigt på, og stadig være tilstede i det almindelige samfund, med legeaftaler, skærmtid til drengene, ferier og tid til at dyrke mit arbejde, selvom jeg også er sådan en mor-type. Og jeg tror nemlig på, at hvis vi alle gør, hvad vi kan i vores egen hverdag, og samtidig kæmper for, at den grønnere vej kommer på den politiske dagsorden, så er vi nået et stort skridt i den rigtige retning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.