Test

Drømme om selvforsyning på 229 kvm

Indlægget indeholder affiliate links. Det betyder, at jeg får en procentdel af salget, hvis du kan bruge anbefalingen og følger linket.

Jeg drømmer om forår, lunere vejr og små grønne skud, der spirer i min lille-bitte køkkenhave. Det kom virkelig bag på mig sidste år, hvor meget grønt vi reelt kunne bære fra haven, direkte ind i køkkenet og sætte på bordet. Og det var en særlig positiv overraskelse, hvor meget plastik-indpakket salat vi slap fra at købe, bare ved at lægge en minimal indsats og blot ved hjælp af en ganske lille smule jord, i mine fine højbede. Det gav mig lyst til at prøve at vride endnu mere mad ud af vores få kvadratmeter have. Så jeg vil prøve at udnytte pladsen bedre i år, og sørge for at så løbende, så vi ikke endnu engang pludselig står med mere salat end vi kan spise.

Og jeg vil også gerne kunne høste lidt tidligere i år, så jeg har store planer om at forspire lidt indenfor, før vi slipper planterne løs i det fri. Og det er planen, at haven skal udvides med et lille drivhus, så vi også kan høste tomater og agurk. Som sidste år, vil jeg igen fokusere på kun at så planter, som vi har en chance for at få brugt. Jeg ser ingen grund til at rykke madspildet til køkkenhaven ved at dyrke mad, der blot ryger direkte i komposten. Så vi skal have forskellige slags salat, spinat, radisser, krydderurter, jordbær og squash.

Med en lille have, er vi nødt til at tænke kreativt for at få plads til lidt køkkenhave, og som det kan ses på billedet ovenfor, så er højbedene placeret et sted, hvor der før blot var pyntesten og spildplads. Og rent tilfældigt, så står de på en sådan måde i forhold til huset, at der er sol på dem hele dagen. Højbedene er ca. 60 cm * 3 meter, og er lavet af min superseje storebror, og han har lovet, at de bliver endnu pænere med alderen 🙂

Jeg har været på biblioteket og låne bøger om permakultur og selvforsyning i små haver, og glæder mig til at blive lidt klogere på emnet, men hvis vi også skulle dyrke kartofler i vores have, så ville jeg være nødt til også at inddrage den lille græsplæne og som børnefamilie er det ikke en reel mulighed. Men måske vi skal prøve at dyrke lidt kartofler i krukker, bare for at prøve det lidt.

Egentlig drømmer jeg også om høns, bare 3-4 stykker til at spise vores madrester og give æg retur. Men der er kæresten ikke helt overbevist, så den ide er sat lidt på standby indtil videre.

Drømmer du grønne drømme?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

 

14 kommentarer

 • Rebekka Taaensen

  Pæne højbede.
  Husk, at mange grøntsager kan fryses/konserveres.
  Vi har haft stor succes med at skære kartofler til pomme fritter og derefter fryse dem. Spinat og revet squash er også frysbart.
  Tørrede tomater er også en skøn måde at gemme lidt af sommerens magi. Og endelig kan de fleste krydderurter hakkes og fryses ?

  • Jane

   Tak for tips 🙂 Vi er dog udfordret af, at vi kun har en lille to-skuffe-fryser, og minimalisten i mig kvier sig ved at anskaffe sig en fryser mere. Men særligt spinat og squash havde vi rigtigt svært ved at få spist det hele, så der må vi nok prøve at fryse det ned i år, og så må vi udnytte pladsen endnu bedre 🙂

 • Monika

  Kartofler er rigtig nemt at dyrke i bøtter. Så tager man dem man skal bruge og lader planten sætte flere kartofler. Så er man selvforsynet hele efteråret og dele af vinteren.

 • Kirstine

  Spændende, og hvor ser det grønt og frodigt ud! Jeg kan næsten forstå, at snegle ikke er det store problem ..? (hilsen haveelskeren, der aldrig har formået at dyrke et eneste salatblad!

  • Jane

   Ja, jeg glæder mig, at det ser sådan ud igen 🙂 Og vi havde også snegle, men formåede at holde det nede ved at fjerne dem morgen og aften.

 • Rebecca

  Jeg kan varmt anbefale bogen “Selvforsyning til husbehov”, hvis du ikke allerede kender den. Af Jens Juhl og Sølva et-eller-andet, mener jeg 🙂

 • Gitte H

  Du må overbevise kæresten om høns (men tjek lige om grundejerforeningen eller kommunen har regler for det). Vi har fem dværghøns i vores rækkehushave. Det er de nemmeste dyr, og naboerne synes det er hyggeligt og passer dem gerne, når vi ikke er hjemme. Og frisklagte æg med orange blommer smager fantastisk 🙂

 • Hella

  Mht snegle fungerer sneglekant OK og de bryder sig ikke om rucola så det er blandet ind i mit salatbed.
  Det jeg ville skrive var at mht drivhus gør god research på nettet en stor forskel for prisen

  • Jane

   Vi har ikke direkte en sneglekant på højbedene, og fik også snegle-besøg, men jeg fjernede dem morgen og aften, og holdt det fint nede 🙂 Og ja, absolut, jeg har ledt efter et brugt vægdrivhus længe, men har ikke haft held.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.