Minimalisme

Om favoritter og om at være en krea-minimalist

Når man læser om minimalisme og decluttering, så støder man ofte ind i personer, som tæller sin garderobe og på den måde holder øje med antallet af stykker tøj – lidt som at tælle kalorier på en slankekur. Og jeg tror egentligt, at det kan være en fin hjælp til at starte en proces fra et stopfyldt klædeskab til et skab, der kun indeholder det nødvendige 🙂

Jeg tror, at tanken om at tælle tøjet stammer fra Project333, som var een af de første bloggere, der skrev om minimalisme anvendt til at skabe en mindre og mere anvendelig garderobe. Og jeg ved, at metoden har hjulpet rigtigt mange. Jeg har før skrevet om min egen tilgang til projektet få-mindre-ligegyldigt-tøj-i-skabet, og om hvordan jeg er nået frem til der, hvor jeg er idag.

Nu, efter flere års proces, indeholder mit skab kun tøj, som jeg elsker at have på. Væk er de (for) høje hæle, de ti sorte nederdele (hvoraf ingen sad pænt), de for stramme jeans (til når jeg tabte mig), blå skjorter  (som burde være et musthave til et kontorjob, men får mig til at ligne en bankansat på 55) og alt det tøj, som jeg beholdt til hvad-nu-hvis.

På hylder og bøjler er nu en blanding af genbrugsfund og hjemmesyet eller -strikket tøj, og jeg elsker det hele. Jeg laver ikke de store udrydninger i tøjet mere, allerede fordi der ikke er så meget tilbage, men også fordi jeg sørger for løbende at sende de ting videre, som ikke virker mere.

Der er en række fordele ved den måde, som jeg har indrettet mig på:

 • Jeg sparer virkelig mange penge, allerede fordi jeg ikke shopper som underholdning mere, men derimod går målrettet ud og køber det som jeg mangler. Først undersøger jeg, om jeg kan låne mig frem (jeg låner også gerne ud), ellers køber jeg genbrug, og som sidste udvej køber jeg nyt.
 • Tøjvasken er markant mere overskuelig, når jeg ikke har så meget tøj. Jeg har før skrevet om vores vaske-rutiner, og det er min erfaring, at jo mindre tøj vi alle fire har, jo nemmere er det at få ordnet ugens vasketøj.
 • Det er nemmere at tage sig sammen til at reparere tøj, der er revnet eller haft tabt en knap, når det er yndlingstøjet. Jeg har lyst til at forlænge tøjets levetid, og tage mig godt af det, når det er mine favoritjeans eller min elskede læderjakke. Det er generelt nemmere at passe på sine ting, når man ikke har en overflod af dem. Det kan jeg også se gælder for drengene og deres legetøj, så det er måske en mere universel regel.

Iøvrigt, så er det min plan at få syet et par nye toppe. Symaskinen har stået lidt stille det sidste halve år, fordi jeg har klaret mig fint med det tøj, som jeg allerede har. Men to af mine silketoppe er blevet for slidte til, at jeg vil være dem bekendt mere, så jeg skal ud een af dagene og købe stof til to nye. Jeg har lidt kik på dette og dette stof, men nu må vi se, hvad jeg finder. Min strategi for indkøb af stof og garn er, at jeg kun køber nyt til aktuelle projekter og ikke “til lager”. Det er min måde at kombinere minimalisme med et veludviklet krea-gen 🙂

Apropos krea, så har jeg udgivet en ny strikkeopskrift i denne uge, og er ved at lægge sidste hånd på to strikkeopskrifter mere, denne gang til voksne 🙂

God aften derude.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

10 kommentarer

  • Jane

   Jeg køber 70cm, og klipper blot stoffet ud ved at bruge en gammel top som “mønster”. Hele processen tager max en time, og er så afslappende for mig – helt modsat hvad en time i Magasin ville være 🙂

 • Trine

  Skøn læsning! Jeg har været i gang med at minimere garderobe og shopping i flere år, men du har inspireret mig til (at tilføje) en ny tilgang. Jeg opdagede nemlig, at jeg stadig havde ret meget tøj, og de store dele var hyggetøj/”mellemtøj”, altså alt det, der ikke er favoritter, men godt nok til at trisse rundt i. Jeg lavede en liste over mit yndlingstøj og pakkede alt det, der ikke var på listen ned i nogle skuffer væk fra det andet tøj. Nu tager jeg så en periode, hvor jeg ser, hvad jeg henter frem fra skufferne og altså savner, og hvad jeg ikke længere bruger og er glad for. De første ting er allerede røget til genbrug, og det føles så godt 🙂

  • Jane

   Tak 🙂 Det lyder som en rigtig god strategi. Det er min erfaring, at mange beholder tøj, som er slidt eller bare ikke favoritter mere, som “hjemme/hyggetøj”, men jeg vil anbefale at købe noget særligt tøj til denne kategori, for hvorfor skulle man ikke se godt ud/føles sig godt tilpas derhjemme også. Jeg skifter ikke selv tøj, når jeg kommer hjem. Mit arbejdstøj er nøje udvalgt, så det er fint (nok) til arbejde, og ligeså behageligt som en pyjamas. Sådan er vi nogen, der er til den magelige side 🙂 God aften 🙂

 • Søs

  Jeg er også igang med en størrer proces med at rydde ud i tøjet. Og ungernes tøj ikke mindst. Håber virkelig det kan hjælpe på at vi ikke altid drukner i vasketøj. 😉

  Sikke en flot opskrift du har udgivet! glæder mig til at se det du arbejder på nu

  • Jane

   Det er min erfaring, at det hjælper på tøjvask-bjerget. Nok mest fordi, at hvis det er favoritterne, der gemmer sig i vasketøjskurven, så skal jeg nok sørge for at få vasket i bund hver eneste uge 🙂 Og tak – jeg skal nok vise frem løbende 🙂

 • Sandra

  Efter vi har boet i en mikroskopisk beboelsesvogn i fbm vores vandskade har min tilgang til både ting og tøj virkelig forandret sig. Så der er (og stadig blir) ryddet ud, ryddet op og givet videre. Hver ting/del der skal fra kælder op i huset blir vendt, drejet og vurderet om det gir mening at beholde eller om den skal videre… Den sjælefred færre ting gir kom helt bag på mig. Total dejligt.

  • Jane

   Ja, det er netop sjælefreden, som også er min motivation, og at min hverdag bliver så meget nemmere, når der er mindre ting og rod i mit hus 🙂 Jeg håber, at I er kommet godt på plads i huset igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.