Et bæredygtigt liv,  Minimalisme

Om fravalg og tilvalg og om at nægte at have travlt

De sidste par måneder har jeg mærket et skrækkeligt ord gøre indtog i min hverdag. Ordet er, i mine øjne, det diametralt modsatte af den hverdag og det liv, som jeg ønsker at leve. Det er et ord, som jeg bruger minimalisme som et middel til at undgå. Ordet er “travlt“. Jeg har brugt ordet, når folk har spurgt mig om, hvordan jeg har det for tiden. Og når jeg siger, at jeg har det godt, men også synes, at jeg har travlt, så bliver jeg ofte mødt med svaret “ja, sådan er det jo“.

Og svaret er naturligvis godt ment, og formålet er nok at lade mig vide, at vi er på “samme side” i kampen mod en hverdag, hvor travlheden har overtaget. Og jeg vælger kujonvejen, og nikker og smiler samtykkende. Men helt ærligt, så er jeg ikke enig med, at “sådan er det bare”. Jeg tror på, at livet består af valg – tilvalg og fravalg. Hvis jeg har for travlt, så er det konsekvensen af, at jeg har påtaget mig for mange opgaver, hjemme eller på arbejde. Det er mine egne valg, der skaber min virkelighed. Og jeg kan også vælge at vælge anderledes 🙂

Jeg tror som udgangspunkt på, at det er ganske få ting vi som mennesker er tvunget til, og umådelig mange ting, som vi føler “at vi er nødt til”. Jeg havde engang en bekendt, som gerne ville arbejde mindre, og være mere sammen med sit barn, men som istedet valgte at købe og renovere et hus for millioner, shoppe på livet løs, og rejse en masse. Alligevel mente hun ikke, at der var råd til at gå ned i tid. Jeg har aldrig selv arbejdet på nedsat tid, men jeg skiftede fra det private til et job i det offentlige for at få arbejdstider, som I mine øjne, passede bedre med at være en børnefamilie. Det har absolut betydet noget for vores økonomi på den korte bane, men har til gengæld givet os nogle år med gode rammer for at både ungerne og os selv, og det valg står jeg gerne ved.

Jeg har også fravalgt shoppeture, tv/netflix, pligtbesøg og at fylde mit hjem med nips og dimser, som skal gøres rent. En hjem, der kun indeholder de ting vi enten holder af, eller rent faktisk bruger, gør det på en måde nemmere også at være ærlig i forhold til de ting, som jeg vælger at bruge min tid på. Og når jeg hører mig selv sige ordet travlt, så betyder det for mig, at jeg skal re-fokusere på, hvad der egentlig er vigtigt for mig, og skære resten fra. Det kræver en del fravalg, men det gør det også nemmere at sige helhjertet JA til de ting, som jeg vælger til.

Hvis jeg skal være helt ærligt, så går der for meget af min tid med sociale medier. Det kan godt være, at jeg ikke ser tv, men der forsvinder mindst en time eller to af min dag med telefonen i hånden, og det er på ingen måde bedre. Så der skal helt klart skæres ned. Og så skal arbejdet også fylde færre timer, end det har gjort i den sidste tid. Alt med måde 🙂

Hvad ville du vælge fra?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

 

 

10 kommentarer

 • DorteS

  Har fravalgt ferierejser for de kommende år. Vi har helt små børn, og både de og vi har mindst lige så stor glæde af en tur i sommerhus (oftest lånt af familie/venner) frem for en lang og dyr rejse sydpå. Faktisk får vi to ekstra feriedage foræret, fordi vi ikke skal flyve eller køre. Og vi slipper for feriemaver mv. – og har ofte bedsteforældre med, hvilket betyder mere tid til st være andet end forældre. Det valg giver mere plads økonomisk til andre ting. Feks nedsat arbejdstid og dermed en bedre hverdag (og mindre presserende trang til ferie).

  • Jane

   Helt enig. Vi har holdt sommerferie i Danmark lige indtil i år, hvor de er 5 og 7. Indtil nu har vi bare nydt at være i det (kolde) danske sommerland 🙂 Og helt enig, mon ikke en mere rolig hverdag giver mindre behov for at stikke af i ferien 🙂

 • Kirstine

  Tak for et godt og relevant indlæg! Jeg er selv lige starter på nyt (deltids)job efter barsel, hvilket betyder stram økonomi men også tid til min søn, tid til at trække vejret og tid til at have travlt med det jeg godt gider have travlt med. Og så er jeg ved at få fniller over den måde ordet ‘travle’ er blevet hæftet op ‘børnefamilier’ i pressen/reklamer/det politiske liv. Det bliver sagt så automatisk at det nærmest ikke betyder noget.

  • Jane

   Nemlig, det er blevet så normalt at sige, at vi næsten ikke tænker over det mere. Jeg vil gerne have debatten lidt frem i lyset – uden at jeg selv har fundet de vise sten 🙂

 • Pia

  Jeg kan helt klart genkende det med at nikke genkendende, og fastholde hinanden i at det bare er sådan – det er lidt skræmmende… :0|
  Jeg har bevidst valgt Netflix og større tv-pakker fra, fordi jeg tog mig selv i at miste alt for meget tid til ligegyldig” tv, og jeg har ikke savnet det et sekund. Hvis der er behov for et alternativ til de få kanaler vi har, så støver vi en gammel DVD af, eller finder en genudsendelse på DR.dk :0)

  • Jane

   Ja, det er lidt skræmmende. Enig, jeg føler virkelig også at jeg sparer meget tid ved at droppe tv’et – før så jeg mange timer hver aften – de er blevet frigjort 🙂

 • Helle S.

  Jeg arbejder på nedsat tid 30 timer/uge, og det har jeg gjort siden 1994, så jeg har altid været hjemme om eftermiddagen med mine drenge. Den store er nu 23 år, og han er meget glad for jeg har været hjemme, så han ikke har skullet så meget i SFO/klub, men kunne tage kammerater med hjem osv. Den lille er nu 13, og jeg har ingen planer om at gå op i tid, da jeg nyder mine eftermiddage og at have tid. Jeg er så også så heldig at arbejde som skolesekretær, så jeg oveni har meget ferie, det nyder jeg virkelig! Jeg er alenemor, men jeg synes vi har hvad vi skal bruge, kan da rejse på ferien en gang om året. Jeg er også begyndt at tænke meget over hvad jeg køber og hvorfor, efter jeg er begyndt at læse med hos dig 🙂

  • Jane

   Det lyder dejligt med nedsat tid, og det lyder som om, at det har været et godt valg for jer. Jeg har ingen ambitioner om at gå ned i tid, men jeg ville gerne være bedre til at prioritere mine arbejdsopgaver, og så allervigtigst, lægge arbejdet fra mig, når jeg er sammen med drengene 🙂

 • Katrine

  Skønt indlæg og debat. Jeg arbejder også med at skære fra og til i mit liv pt. Jeg har bl.a. valgt tv, ipad og facebook/snapchat helt fra. Jeg har min computer med adgang til dr.tv/filmstriben/youtube og læser blogs på computeren, og det fungerer godt for mig. Og jeg har aldrig savnet fx facebook et sekund. Det er dejligt befriende bare at være i nuet med mine kære fremfor også på de sociale medier. Det giver mening for mig. Tilgengæld har jeg valgt mit store læsebehov til og har fast abonnement på to aviser og fire magasiner + bogklub og biblioteksbesøg.
  Kh Katrine

  • Jane

   Det lyder så dejligt at vælge læsningen til – altså læsning af bøger og aviser – som alt andet lige må give mere ro og fokus end al den hoppen rundt på forskellige sociale medier, som jeg selv kan være slem til. Måske jeg skulle droppe facebook – jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst læste noget brugbart derinde 🙂 God aften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.