Et bæredygtigt liv

Gør-tingene-med-det-samme-princippet – om gode hverdagsvaner

Jeg læste en interessant artikel forleden hos Leo Babauta, der skriver på den anbefalelsesværdige blog www.zenhabits.com. I artiklen skriver han om Clean-as-you-go-princippet, som i al sin enkelthed går ud på at  rydde op efter sig selv løbende. Fremfor at lade det hele rode til, og så bruge en masse samlet tid på rydde op igen.

Leo skriver også om hvordan princippet kan udbredes til livet generelt. I forhold til e-mail anbefaler han, at man rydder op i indboksen løbende. Og i forhold til helse og økonomi, at man holder begge dele på ret kurs, med små indsatser hver dag.

Jeg er ret vild med ideen, og den minder lidt om husmor-runden, som jeg tidligere har skrevet om her  – et indlæg fra 2015, som også indeholder en masse ambitioner om at skabe gode vaner. Det gik vist ikke så godt 🙂

Jeg vil gerne blive bedre til at handle løbende og derved holde to-do-listen til et minimum, så hjernen ikke bliver fyldt op med tanker om uløste opgaver og løse ender. Ved at frigøre hjernen fra alt for meget tankerod, vil der være mere plads til kreativitet og til at tænke frit. Det er min erfaring, at når jeg får løst en større opgave, som jeg har udskudt alt for længe, så giver det et boost af ny energi, og hvem kan ikke bruge mere energi i hverdagen.

Men fremfor at indføre en daglige “oprydningsrunde”, så vil jeg prøve at få gjort tingene løbende, gerne med det samme, og ikke vente til sidst på dagen. Det vil sige, at skoene der ligger og flyder i entreen, som jeg er gået forbi de første ti gange, og har tænkt at de stod i vejen. De skal da bare flyttes første gang. Det samme gælder det telefonopkald som konstant bliver udskudt, aftalen der skal på plads, madplanen der skal skrives osvosv. Lyder det urealistisk. Måske. Men vil du være med?

Jeg vil prøve at følge princippet de næste tre dage. Hvorfor netop tre?

Fordi en dag er for lidt og en uge er for længe 🙂 Og ikke noget med at skrive lange to-do-lister, bare tag fat på den, som du allerede har skrevet. Ja, den der ligger nederst i bunken på køkkenbordet.

3.2.1. GO.

God aften derude 🙂

PS. Husk du kan følge min blog med bloglovin.

4 kommentarer

 • Emma

  Jeg øver mig i at praktisere en variant af det samme tema: tominuttersreglen. Hvis en ting tager under to minutter, skal man gøre den med det samme: stille ting i opvaskeren, fjerne tøj fra gulvet, lægge kameraet på plads. Det går OK for det meste 😉

 • ida

  Yes! Jeg er med. Har det allerede på rygraden med nogle ting, fx i køkkenet, men der er plads til forbedring. Har fundet ud af, at det er spild af tid gentagne gang at huske sig selv på ting, der skal gøres. Altså, alt det krudt og dårlig samvittighed. Man bliver jo irriteret, hver gang det går op for en, at man igen tænker: nå ja, det der skal gøres. Argh. Giver det nogen mening? Må til at læse mere af ham Babauta. Har fx bestilt en bog af ham, som aldrig er dukket op med posten. Det kan så være det første, jeg får gjort 🙂

  • Jane

   Præcis. Jeg når at tænke på opgaven så uendelig mange gange før jeg endelig tager mig sammen, og sjældent tager det ikke mange minutter at få det klaret. God ide med bogen, den er nok værd at kæmpe lidt for at få fat i, hans blog er ihvertfald god 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.