Økonomi

Mini Money Detox

Jeg har vist aldrig lagt skjul på, at jeg er lidt af en privatøkonomi-nørd, og hvis det slet ikke er noget for dig, så spring gerne dette indlæg over. Men hvis du også har lyst til at få lidt større økonomisk overskud i hverdagen, eller bare grine lidt af min ekstreme tilgang til min egen privatøkonomi, så læs gerne videre i disse fem skridt mod en mini money detox. 

 1. Tag en måned med fuldt købestop. Eneste tilladte køb er dem, som holder dig i live. Det vil sige mad. Og kun i det omfang du ikke kan overleve via mad lavet af ting, som du allerede har i køleskabet/skabet/fryseren. Læg dit dankort fra dig, når du går ud af huset, hvis det er nødvendigt for at du ikke ”kommer til” at købe den sædvanlige togo-kaffe, avis, busbillet (du må gå eller cykle), is, kage, eller hvad der nu engang er dit sædvanlige shoppefix. Mit eget shoppefix er ture i genbrugsbutikker, hvor jeg snuser rundt efter ting eller tøj, som jeg ikke kan ”leve uden”. Hvis jeg skal overholde et fuldt købestop skal jeg holde mig genbrugsbutikkerne.
 2. Brug et par aftener til at gennemgå dit klædeskab, køkkenskab, skur eller kælder efter ting, som du alligevel ikke bruger, og som du kan sælge. De fleste hjem har mere end ét fejlkøb liggende, som kan indbringe et ikke-ubetydeligt beløb. Samtidig sender du et signal til dig selv om at prøve at undgå fejlkøb, eller huske at få bytte tøj eller sko i tide, hvis du alligevel ikke kan passe det. Du vil opdage, at når du har brugt tid på at sælge et fejlkøb igen, så er der større chance for, at du ikke næste gang er lige så tilbøjelig til at lave impulskøb. Det er også ret tydeligt, hvor hurtigt ting mister deres værdi ligeså snart de er brugte, selvom de er i perfekt stand. Denne erkendelse kan også opfordre til at købe brugt en anden gang, da det bliver meget tydeligt, at man kan få de fleste ting i rigtig god stand og til næsten ingen penge.
 3. Få et fuldt overblik over hvor mange penge du egentlig har liggende i dit hjem. Saml alle kontanter sammen, også eventuelle gavekort og tilgodebeviser, og det plus du (måske) har på din bankkonto. Få så vidt muligt sat kontanterne ind på kontoen, så du har dem samlet. Læg gavekort og tilgodebeviser i en skål eller en kuvert til brug senere. Når din købestopsmåned er gået skal du sørge for at være opmærksom på, hvilke nødvendige køb du kan anvende dem til. Det gælder om at få dem brug før de udløber eller bliver væk, men kun på køb, som er nødvendige, så det kræver lidt omtanke. Jeg opfordrer naturligvis ikke til blot at købe for at købe 🙂 Ved at samle kontanter og gavekort sammen og få et overblik over dem, sender du et signal til dig selv om, at alle pengene tæller, og sørger for at gavekort og tilgodebeviser ikke bare bliver til ingenting fordi du ikke har fokus på dem.
 4. Få et fuldt overblik over din gæld. Hvad er dit samlede tal, når du lægger banklån, klatgæld, forbrugsgæld, sulån og boliglån sammen? Måske er det nul, og så rykker du bare videre til næste punkt. Hvis tallet er mere end nul, og du gerne vil betale det af hurtigt, så kan jeg anbefale Dave Ramseys snebold-metode, hvilken går ud på, at du laver en liste over de forskellige gældsposter, med den mindste øverst og den højeste nederst. Herefter begynder du at betale gældsposterne af ved at betale den mindste post af først, og så ellers bevæge dig stille og roligt ned af listen. Den sidste post er formodentlig din boliggæld, så det kan godt tage sin tid, men der er ingen grund til at tænke, at et 30 årig lån absolut skal betales af på 30 år. Det er faktisk tilladt at betale det af før tid, og spare en stor del af renterne på den måde.
 5. Når din købestopsmåned er gået, skal du lave et budget over de penge, som du skal bruge hver måned. Der skal være taget højde for alle udgifter, og også være plads til at gøre de ting, som du synes er sjovt. Det vigtigste er, at alle de penge der kommer ind har en fast opgave at tage sig af i dit budget. Enten til husleje, mad, sjov eller afbetaling af gæld. Når budgettet er lavet, skal du se det som skrevet i sten, og kun reelle nødsituationer kan ændre fordelingen mellem posterne. Budgettet vil være dit kompas på din videre vej mod en endnu større Money Detox, hvis du har mod på det senere 🙂

14 kommentarer

 • Liv

  Det er seriøst nogle gode råd. Jeg har allerede bestemt mig for at kigge mit skab igennem i morgen og se om noget af det kan sælges. 🙂

 • Mette WK

  Jeg er også lidt af en privatøkonomi-nørd 😉 Jeg har prøvet at være det modsatte som ung, ligeglad og overforbruger, men jeg kan helt sikkert sige, at det føles MEGET bedre at være i den her grøft 🙂 Og jeg er så meget med dig på huslånet! Jeg synes det er vildt skræmmende, så lavt folk prioriterer deres huslån. Kender folk, der brænder penge af så man tror det er løgn (nye biler, nye køkkener, nye terrasser, indkørsler, møbler…), og når man så snakker med dem, ja, så fik de ikke lige betalt det der banklån på de 20% mens de havde afdragsfrihed, og nu løber afdragsfriheden ud, men det hele er OK, de får bare en ny omgang afdragsfrihed, banken synes jo det er helt OK. Puha, ALLE min alarmklokker bimler bare her! Sæt dog dig selv fri i stedet, du behøver slet ikke alle de ting.

  Af det, du skriver der, så tror jeg, at lige nu står det nærmest for mig, at sælge nogle af de ting, jeg ikke bruger. Jeg er ret god til at aflevere til genbrug, men knap så god til at sælge “de gode” ting. Jeg har ikke deciderede købestops, men jeg er meget bevidst om, hvad jeg bruger penge på. Mine køb i januar har jeg skrevet om her: http://www.medtankepåting.com/blog/2017/1/1/januar-kb
  Som jeg skrev i en tidligere tråd af dine er jeg allerede godt i gang med at skrue ned for husholdningsbudgettet 🙂

  Nå ja, og så ved jeg præcist hvad jeg skylder væk. Og der skal IKKE gå 30 år, før huslånet er væk 😉

  • Jane

   Jeg har på fornemmelsen, at vi to ser ret ens på tingene 🙂 Læg gerne links til andre indlæg på din blog, som kunne være relevant for mig 🙂

 • katrine

  Fantastisk indlæg – meget inspirerende. Ser allerede frem til kommende opfølgninger 🙂 Jeg har også set nogle klip på youtube med dave ramsey, og snebold-metoden giver god mening for mig også. Personligt er jeg meget interesseret i de konkrete praksistiltag, du har tænkt dig at gøre eller allerede gør for at det kommer til at virke. altså hvad gør du for at holde dig fra dine fix (genbrugsbutikker osv), altså hvad erstatter du trangen med? og hvordan får du mest ud af det du allerede har frem for at købe nyt osv. Det er et sindsygt spændende eksperiment/livsstil og det hænger for mig utroligt godt sammen med bæredygtigheds-tanken.
  Kh Katrine

  • Jane

   Tak for dine søde ord! Hvis jeg holdt fuldt købestop, så ville jeg holde mig helt fra genbrugsbutikker. Men pt. afholder jeg mig blot fra at købe ting fra nyt af, medmindre jeg slet ikke kan finde det brugt, eller ikke vil købe det brugt, som eksempelvis gælder for undertøj. Så bruger jeg bare min energi på at sy, strikke eller blogge istedet for. Og det er også svaret på hvordan jeg klarer mig med det jeg har. Jeg kan nemlig sy det meste tøj om til at blive noget, som jeg kan bruge 🙂

 • Ida

  Lidt nysgerrig – hvad med dit sociale liv? Mine veninder elsker sushi og kaffe på cafe og den slags (det gør jeg også selv) , og da jeg gerne vil være sammen med dem, koster det jo også penge. Overbeviser du dine veninder om, at I altid skal ses privat eller hvordan?

  • Jane

   Tak for dit spørgsmål. Helt ærligt, så går jeg sjældent ud og spiser, og i en købestopsmåned ville det være helt no go at spise ude. Men i mit almindelig liv spiser jeg ude med min kæreste, børn eller veninder ca en gang om måneden, og får take out (sushi) hjemtil ca en gang om måneden. Så tydeligvis er det ikke en stor del af mit liv. Jeg ville nok gå ud oftere, hvis jeg ikke havde gæld, som jeg gerne vil af med, men måske ikke. Livet med semi-små børn, som både jeg og mine veninder har pt. rimer for mig bedre på god hjemmelavet mad derhjemme når vi ses 🙂

 • Moderne Husførelse

  Jeg elsker, at du også er en privatøkonomi nørd og DR fan.
  Vi er pt helt gældsfrie (vi bor til leje) og det er en vidunderlig følelse. Vores primære fokus er at spare op til en udbetaling og der er mange, der spørger hvor dyrt et hus vi vil købe, for man skal jo bare have 5%. Vi sigter efter at have en del mere end det. Hvornår blev det normalt, at ens hus er belånt 95% og man anser det for at være en selvfølgelighed?

  • Jane

   Hehe, vi tænker vist ens os to 🙂 Vi gik også efter en del mere end de 5 procent, men vi havde også en tidsmæssig barriere, da vores store dreng skulle starte skole i sommer og vi gerne ville være flyttet der. Men nu er fokus på at betale huset hurtigt af. Det behøves nemlig slet ikke tage 30 år 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.