Frugal Friday

Frugal Friday – om en hjemmelavet/genbrugsgarderobe

IMG_0370

Efter endnu en oprydning af skabet (som jeg skrev om i sidste indlæg´), er det blevet endnu tydeligere for mig, at mindre bare er mere, også når det gælder tøj.

Jo mere jeg får ryddet ud i tøjet, jo nemmere bliver det for mig at “se klart”, hvad der er min egen stil og hvilket tøj, der bare fylder op i skabet. Selv som minimalist, har jeg aldrig stilet efter at få et særligt (lavt) antal stykker tøj, men jeg sørger for hele tiden at sende det videre ud i verden, som ikke bliver brugt. Målet er, at mit skab kun skal være fyldt med yndlingstøj, så jeg kan gribe fat i et tilfældigt stykke tøj, og stadig føle mig tilpas i det.

Ved kun at beholde mine absolut yndlingsting, så er jeg sikker på at føle mig glad og tilfreds lige meget hvad jeg tager på. Så også de morgener, hvor det skal gå lidt stærkt, kommer jeg ud af huset i tøj, som jeg lide.

Jeg har også (efter lang tid), endelig kunne skille mig af med “hvad-nu-hvis”-tøjet. Et godt eksempel var et par højhælede sko, som jeg købte (i genbrugen) til at bruge, når jeg engang skulle noget, som krævede høje hæle. De har ligget i skabet i næsten et år, men da jeg endelig skulle bruge hæle til brylluppet sidste weekend, så endte jeg med at gå ud og købe nogle andre, meget fine guldsko (til 40kr.), så “hvad-nu-hvis-skoene” blev aldrig nødvendige. Det hjælper mig virkelig at se genbrugsbutikkerne, som mit eget private fjernlager, så er det nemmere at skille sig af med de ting, som jeg reelt ikke skal bruge.

Med en lille garderobe er det til gengæld vigtigt at reagerer, hvis noget tøj bliver slidt eller ikke sidder godt, for det bliver hurtigt tydeligt, hvis noget ikke virker. Når jeg mangler tøj, så er første skridt at søge efter det som genbrug. Det sparer penge, skaber kreativitet pga. begrænsning og sparer co2.

Hvis det ikke lykkes, så prøver jeg at lave det selv eller leve uden. Sidste alternativ er at købe nyt, og hvis det er vejen frem, så søger jeg efter et alternativ i god kvalitet og med en bæredygtig profil. Jeg køber sjældent noget nyt, men når jeg gør, så vil jeg gerne støtte de “gode” virksomheder. Som forbrugere har vi et ansvar for at lægge vores penge der, hvor vi gerne vil se en udvikling. Det vil sige flere penge til økologisk stof, gode langtidsholdbare designs og færre penge til “smid-væk” fast fashion.

Vi stemmer med vores penge, og viser hvad vi gerne vil se mere af på hylderne. Tænker du mest over bæredygtighed eller pris, når du køber nyt?

 

4 kommentarer

  • Jane

   Hej Johanne, jeg præsterede at være til festen uden at der blev taget et ordentlig billede, så det har desværre lange udsigter, og rejser spørgsmålet, hvis ikke det blogges…skete det så 🙂 God aften 🙂

 • Louise

  Det var fint at læse lidt om dine overvejelser for nyanskaffelser. Jeg tænker på om du kunne bestikkes til at lave flere indlæg i denne serie, så vi (læserne) kunne komme rigtigt ind i din garderobe og se + høre lidt mere om dit yndlingstøj. Jeg vil gerne forstå hvad det er, der gør at du synes at din garderobe fungerer for dig, og få nogle idéer om hvorfor dit yndlingstøj netop er dit yndlingstøj. Det er ikke for at snage, og jeg kan godt forstå at du vil holde dig så anonym så muligt, men mere nøjagtige forklaringer vil kunne smitte af på min tilgang til mit tøj.
  Eks: et separat indlæg om ikke-strikkede overdele: hvad har du, hvordan fik du de ting, og hvorfor er de i dit skab? Du kan evt. hænge tøjet op på en række, og så skrive om hvert enkelt stykke, à la “de to toppe uden ærmer går jeg i hver dag det er varmt. De er begge i silke, så de er behagelige og varmeregulerende, og jeg bruger dem både på arbejde og i fritiden. Jeg har selv syet dem efter et mønster jeg selv har designet, fordi jeg på den måde er sikker på at de sidder perfekt. Den langærmede bluse har jeg fordi jeg en gang om ugen er til møde et sted hvor der er koldt. Jeg har købt den i en genbrugsbutik. Jeg har 15 overdele i stedet for 10 fordi livet med børn gør at jeg har brug for at vaske ofte”-agtigt. Nu har jeg bare fundet på ting, men det er den slags overvejelser, jeg gerne vil læse. Du har været god til at skrive det om din garderobe generelt, men jeg er ret interesseret i at høre om hvert enkelt stykke tøj.

  Jeg kunne også godt tænke mig at høre mere om dine accessories, eller mangel på samme. Har du to bælter, som til gengæld passer til alt, og bruger du ikke smykker, men sørger til gengæld for at have så meget farve og variation i selve tøjet som muligt? Har du et par tørklæder, som kan ændre en kjoles stil? Et par sko du har med i tasken til de dage hvor du skal noget fint direkte efter arbejde?

  Jeg ved godt at du spurgte om de her forslag i et tidligere indlæg, men det var først da jeg læste det her, at jeg kunne formulere klart hvad jeg synes jeg mangler/gerne vil se mere af fra din blog. Jeg synes du har gode overvejelser, og taler fint om både det du køber og det du giver videre, men jeg vil gerne høre lidt mere om de ting du har, og som bare er i dit skab og fungerer.

  • Jane

   Tak for dit forslag, og mange gode ideer. Jeg vil virkelig gerne gå mere i dybden med min garderobe i indlæg hen over efteråret. Så tak for opbakning 🙂 KH Jane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.