0 In Minimalisme

Om minimalisme og garderobe detox

foto, 3Da jeg opdagede minimalisme for godt 2 år siden begyndte jeg straks at rydde ud i skuffer og skabe. Gamle ulæste kogebøger og køkkenting der aldrig blev brugt røg til genbrug. Papirbunkerne blev sorteret og sat i system, og så vidt muligt blev alt gemt elektronisk så det ikke fylder op i støvede mapper i skabene.

Så kastede jeg et kritisk blik på min garderobe. Tøjet hang fint på bøljer, farvekoordineret og nystrøget. Jeg kunne passe det hele, da jeg altid har været god til at sende for småt eller for kort tøj til genbrug eller videre til min søster.

Problemet var bare, at jeg kun gik med ca. 15 procent af indholdet af klædeskabet. Størstedelen af tøjet var købt, da min hverdag så meget anderledes ud end den gør nu, hvor jeg har to små børn. Dengang skulle tøjet passe til en hverdag med 45-50 arbejdstimer i et meget formelt miljø. Nu skal mit tøj, udover timerne på kontoret (nu et mere uformelt kontormiljø) også passe til afhentning af børnene, en tur på legepladsen, madlavning med mindst et barn på armen, badetid og putning. Det stiller nogle helt andre krav til bevægelighed og modstandsdygtighed overfor fedtfingre.

foto

Jeg gennemgik nu tøjet igen efter disse kriterier og kunne lægge godt 60 procent væk. Ud af de sidste 40 procent valgte jeg mine absolut favoritter ud. Det vil sige, at jeg lagde de 4 par jeans væk, som ikke sidder så godt og beholdt de to par som sidder perfekt. Det samme med toppe, nederdele, jakker osv. Denne øvelse foregik over flere omgange og min erfaring var, at jo mere jeg lagde væk, jo mere overblik fik jeg over resten og jo mere følte jeg, at jeg havde noget at tage på.

Jeg opdagede også, at jeg går meget i uniform, noget de fleste småbørnsforældre nok kan genkende. Min uniform er jeans eller nederdel med en løs silketop til om sommeren eller en striksweater om vinteren. Kombineret med enten ballerinaer eller flade sandaler. Og strømpebukser om vinteren. Det lyder kedeligt, men med variation i mønstre og farver så kan det alligevel give vidt forskellige looks. Og det gør hverdagen så meget nemmere.

foto, 2

Samtidig er det også nemmere at overskue eventuelle mangler i klædeskabet når der ikke er så meget tøj der fylder op derinde, men ikke bliver brugt. Så er der større chance for at shoppeturen bringer tøj med hjem som rent faktisk bliver brugt, og ikke bare opsluges af tøjbunkerne.

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  Ingrid
  22. juli 2014 at 20:59

  Jeg synes, det er sådan en god ide, og du får jo lavet så meget fantastisk og brugbart tøj til dig selv. Jeg plejede også at være god til at rydde ud i mit tøj, men jeg må indrømme, at det er blevet nedprioriteret lidt de sidste par år…jeg må vist kaste et blik på det snart, da jeg givetvis har samme billede som dig af tøj, som ligger ubrugt i skabet…

  • Reply
   janeischanginghabits
   23. juli 2014 at 5:59

   Tak:) Og det kan virkelig anbefales, selvom der kun er under det halve tilbage i skabet så føles det som meget mere. Og det er nok meget normalt når ungerne er små, så er fokus lidt andre steder, men jeg håber at du finder tiden til at få ryddet ud 🙂

 • Reply
  Tina aka Ms Knit
  23. juli 2014 at 11:13

  Det er altså bare så fedt koncept du har gang i, tror jeg skal bruge en dag i ferien på at få ryddet ud i mit skab:)

  • Reply
   janeischanginghabits
   23. juli 2014 at 11:40

   Det kan kun anbefales, og ved at lægge det i ferien burde der være god tid til at få alt tøjet ud og kigget grundigt igennem. Det tager lidt tid, men jeg tror virkelig ikke at du vil fortryde det:) Og du kan jo også sagtens sy tøjet om hvis det ikke er helt perfekt:)

 • Reply
  Astrid/Die HausFrau
  27. juli 2014 at 15:21

  Det lyder altså også lidt skræmmende… selvom jeg godt kan se det befriende i det også. Jeg er dybt imponeret, men jeg elsker mit tøj!! 🙂

  • Reply
   janeischanginghabits
   27. juli 2014 at 21:41

   Tanken er også at beholde det tøj man elsker og gå mere med det istedet for tøj som ikke er ligeså perfekt:) en garderobe kun med tøj der passer og som man elsker at have på:)

 • Reply
  Katrine/gugge
  31. juli 2014 at 12:07

  Jeg får lyst til at gå hjem og rydde op i alle (ALLE) skuffer og skabe.
  Det er et fedt projekt du har gang i.

  • Reply
   janeischanginghabits
   31. juli 2014 at 19:30

   Tak søde Katrine. Og det kan klart anbefales at rydde godt ud i gemmerne 🙂

 • Reply
  karin ea
  4. august 2014 at 6:05

  Meget inspirerende indlæg – jeg får også så meget lyst til at komme hjem og igang! Du har så ret med det med “uniformen” – det tror jeg jeg skal tænke mere over – heller lave tre nederdele efter samme mønster (som sidder godt) end at lave tre i forskellige “nye” mønstre som ikke sidder godt!
  Tak for det 🙂

  • Reply
   janeischanginghabits
   6. august 2014 at 21:49

   Tak for din søde kommentar. Jeg er netop stor tilhænger af at sy noget man får brugt, men selvfølglig skal man også udfordre sig selv med nye mønstre:) Det prøver jeg at blive bedre til.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.