Minimalisme

Om minimalisme og garderobe detox

foto, 3Da jeg opdagede minimalisme for godt 2 år siden begyndte jeg straks at rydde ud i skuffer og skabe. Gamle ulæste kogebøger og køkkenting der aldrig blev brugt røg til genbrug. Papirbunkerne blev sorteret og sat i system, og så vidt muligt blev alt gemt elektronisk så det ikke fylder op i støvede mapper i skabene.

Så kastede jeg et kritisk blik på min garderobe. Tøjet hang fint på bøljer, farvekoordineret og nystrøget. Jeg kunne passe det hele, da jeg altid har været god til at sende for småt eller for kort tøj til genbrug eller videre til min søster.

Problemet var bare, at jeg kun gik med ca. 15 procent af indholdet af klædeskabet. Størstedelen af tøjet var købt, da min hverdag så meget anderledes ud end den gør nu, hvor jeg har to små børn. Dengang skulle tøjet passe til en hverdag med 45-50 arbejdstimer i et meget formelt miljø. Nu skal mit tøj, udover timerne på kontoret (nu et mere uformelt kontormiljø) også passe til afhentning af børnene, en tur på legepladsen, madlavning med mindst et barn på armen, badetid og putning. Det stiller nogle helt andre krav til bevægelighed og modstandsdygtighed overfor fedtfingre.

foto

Jeg gennemgik nu tøjet igen efter disse kriterier og kunne lægge godt 60 procent væk. Ud af de sidste 40 procent valgte jeg mine absolut favoritter ud. Det vil sige, at jeg lagde de 4 par jeans væk, som ikke sidder så godt og beholdt de to par som sidder perfekt. Det samme med toppe, nederdele, jakker osv. Denne øvelse foregik over flere omgange og min erfaring var, at jo mere jeg lagde væk, jo mere overblik fik jeg over resten og jo mere følte jeg, at jeg havde noget at tage på.

Jeg opdagede også, at jeg går meget i uniform, noget de fleste småbørnsforældre nok kan genkende. Min uniform er jeans eller nederdel med en løs silketop til om sommeren eller en striksweater om vinteren. Kombineret med enten ballerinaer eller flade sandaler. Og strømpebukser om vinteren. Det lyder kedeligt, men med variation i mønstre og farver så kan det alligevel give vidt forskellige looks. Og det gør hverdagen så meget nemmere.

foto, 2

Samtidig er det også nemmere at overskue eventuelle mangler i klædeskabet når der ikke er så meget tøj der fylder op derinde, men ikke bliver brugt. Så er der større chance for at shoppeturen bringer tøj med hjem som rent faktisk bliver brugt, og ikke bare opsluges af tøjbunkerne.

0 kommentarer

 • Ingrid

  Jeg synes, det er sådan en god ide, og du får jo lavet så meget fantastisk og brugbart tøj til dig selv. Jeg plejede også at være god til at rydde ud i mit tøj, men jeg må indrømme, at det er blevet nedprioriteret lidt de sidste par år…jeg må vist kaste et blik på det snart, da jeg givetvis har samme billede som dig af tøj, som ligger ubrugt i skabet…

  • janeischanginghabits

   Tak:) Og det kan virkelig anbefales, selvom der kun er under det halve tilbage i skabet så føles det som meget mere. Og det er nok meget normalt når ungerne er små, så er fokus lidt andre steder, men jeg håber at du finder tiden til at få ryddet ud 🙂

 • Tina aka Ms Knit

  Det er altså bare så fedt koncept du har gang i, tror jeg skal bruge en dag i ferien på at få ryddet ud i mit skab:)

  • janeischanginghabits

   Det kan kun anbefales, og ved at lægge det i ferien burde der være god tid til at få alt tøjet ud og kigget grundigt igennem. Det tager lidt tid, men jeg tror virkelig ikke at du vil fortryde det:) Og du kan jo også sagtens sy tøjet om hvis det ikke er helt perfekt:)

 • karin ea

  Meget inspirerende indlæg – jeg får også så meget lyst til at komme hjem og igang! Du har så ret med det med “uniformen” – det tror jeg jeg skal tænke mere over – heller lave tre nederdele efter samme mønster (som sidder godt) end at lave tre i forskellige “nye” mønstre som ikke sidder godt!
  Tak for det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.