Frugal friday
Endnu en fredag, og endnu en gang frigal friday her på bloggen. I denne uge har jeg/vi:
- Fundet symaskinen frem og en reddet en løs tråd i bunden af storebrors yndlingsbukser, lappet et par af lillebrors bukser og fixet en syning på et par trusser, som ellers er helt nye og med 30 sekunder ved symaskinen er fine igen. Jeg er med på, at jeg ikke sparer en formue ved at reparere fremfor at smide ud, men det føles godt at passe på sine ting, og i længden sparer det jo både tid og penge, når det bliver en fast vane.
- Sået salat, spinat, tomater og agurk, og går og hepper på næsten gratis mad fra haven.
- Vander selvsamme have med overskudsvand fra køkkenet, og glæder mig over, at vi ikke er i nærheden af den tørke vi havde sidste år, så overskudsvandet faktisk næsten er nok.
- Har af andre grunde, droppet kaffe i en periode. Men når kaffen primært er byttet ud med vand, så sparer jeg faktisk også lidt penge der. Men primært er det bare spændende at mærke min krop uden en overflod af koffein. Jeg er faktisk mere frisk, hvilket jeg ikke havde forventet, men måske finder kroppen en mere naturlig balance uden koffein. Pas.
- Vi droppede en gang sushi i weekenden. Egentlig havde jeg besluttet mig for at fejre med sushi, når bogen var sendt til første gennemlæsning. Men da dagen oprandt var ungerne trætte og de voksne overmætte fra en stor frokost. Så vi valgte et roligt måltid derhjemme a la væltet fryser i stedet for, og det var helt den rigtige beslutning. Dette punkt går direkte ind i kernen af, hvad vi tænker om forbrug og penge herhjemme – det uddyber jeg i et selvstændigt indlæg en af dagen.
- Det er blevet en fast vane, at jeg bager 1-2 gange i løbet af ugen. Jeg er gået over til koldhævede boller. Der er ikke noget bedre end nybagt brød om morgenen. De kræver også mindre gær og mel, så det sparer lidt på den lange bane, og vi slipper helt for at købe boller til drengenes madpakke, hvilket virkelig er en besparelse. Og så ved vi, hvad der er i dejen, hvilket føles rigtigt rart.
- Apropos hjemmebagte boller, så kunne lillebror ikke spise sin morgenmad, så jeg gemte den halvfuldte skål med havregryn, mælk og rosiner i køleskabet (med en tallerken over) og når jeg rører dejen sammen i aften, så kommer resten oveni. Her tages madspild alvorligt 🙂
- Jeg lavede en omgang pasta og kødsovs til aftensmad i aften. Kødsovsen bestod af et løg, hakket kylling, hakkede tomater fra dåse, en halv reven spidskål fra køleskabet, tre slatne peberfrugter fra vindueskarmen, en slat ketchup og diverse krydderier. Det eneste jeg købte var kødet, resten havde jeg allerede. Og nu har vi kødsovs til 3-4 gange aftensmad, enten til pasta, i wraps eller på pizza. Det er mange dage, hvor vi ikke skal tænke på aftensmad og det er ren hverdagsluksus i min verden.
Da jeg startede listen her til aften var jeg lidt blank på, hvad jeg skulle skrive, men da jeg først kom igang, så var der mange små minimalisme/hverdagshacks at nævne. Det viser bare, at det efterhånden er blevet en indgroet vane at tænke på ressourcerne i hverdagen, både for at spare tid, penge og miljø-aftryk. Sparemusklen bliver stærkere og stærkere efterhånden som man øver den, spørg bare de andre inde i verdens bedste facebook-gruppe – det er bare et spørgsmål om øvelse 🙂
Facebook-gruppen er iøvrigt lige på nippet til at runde 10K medlemmer. Det er så vild en følelse, at så mange mennesker i fællesskab øver sig i at leve med færre ting, for færre penge og med mere frihed. Jo flere vi kan påvirke til at vælge et liv med mindre forbrug og mere liv, jo bedre for kloden og jo bedre for os selv som menneske. Det føles som en mikro-revolution 🙂
God aften derude.
-0-
4 kommentarer
Eva
Altid interessant at læse. Tak. Jeg bruger kun gær, når det skal gå stærkt, jeg har en surdej af hvede i køleskabet, den kan også bruges til rugbrød.
Jane
Vil du dele opskriften på en hvede-surdej? Det et jo gratis gær 🙂
Eva
Man kan starte den med en blanding af ca 1/2 dl rugmel og 1/2 dl hvedemel og så meget vand, at man har en tyk pandekagedej, når det er rørt sammen. Efter et par dage i en glasskål med låg skulle den være færdig. Den sidste jeg lavede var med lidt gær som en ært, vand og hvedemel, jeg foretrækker det på tykkelse med havregrød, den kom i køeskab med det samme efter et par dage var der gang i den, små bobler. Når jeg bruger den, tager jeg omkring en dl til brødet, bagefter kommer jeg vand ned til surdejen i glasset, som jeg så hælder ud på den surdej jeg har taget fra. Den surdej jeg skal gemme, bliver rørt op med mel og vand., ind i køleskabet og er klar til næste gang.
Elisabeth
Jeg kan tilslutte mig det med surdej. Min surdej bliver også brugt til lidt af hvert, og det er den sidste fodring inden bagning, der afgør om den egner sig til hvedebrød eller rugbrød. Jeg bruger en opskrift fra Gartur Stitch Farm (Kat’s eventdag sourdough) til hvedebrødet. Det er ?.
Og et lille tip, når man har grød til overs, er også at bage muffins (leftover oatmeal muffins). Det er lidt hverdagsluksusagtigt.