0 In Spar dig fri

Spar dig fri (til at følge dine drømme) Dag 0

Din privatøkonomi er et resultat af dine forbrugsvaner. Du kan bygge et stærkt økonomisk fundament, hvis dine forbrugsvaner gør, at du aldrig bruger mere end du tjener. Og du holder fast i vanerne også på den lange bane, hvor andre måske giver op eller bliver lokket til at hoppe med på forbrugstrædemøllen, hvor du konstant kan skabe nye behov og aldrig bliver færdig med at lede efter “noget nyt”. Og du kan bygge mindre stærkt fundament, hvis dine forbrugsvaner skaber gæld, overforbrug (i perioder) og hurtige, dyre beslutningerne, du ender med at fortryde. Du kan nok godt læse dig til, hvilken vej jeg foretrækker.

Men hvor kommer vores forbrugsvaner fra? Og hvordan kan vi ændre dem, hvis vi er endt i en økonomisk blindgyde?

Vaner er som hjernens smutveje. Når en vane er veletableret hos os, så kræver det ingen energi for hjernen at fortsætte af samme spor. Det er næsten som om hjerne har slået en autopilot til, og hjernen kører, uden nogen ved rattet. Du kender garanteret situationen. Du har egentlig sagt til dig selv, at det er slut med kage på arbejdet. Men næste dag har Jytte fødselsdag og har bagt sin fantastiske jordbærkage, og før du får tænkt nærmere over det, har du spist et stykke. Eller måske tre. Det er hjernens autopilot, der har slået til. Og Jyttes fantastiske bageevner, naturligvis.

Det er heldigvis muligt at omprogrammere hjernens autopilot, så du får nye vaner, som passer bedre med de mål til har. Eksempelvis at spise mindre kage, se sjældnere på din telefon eller løbe den tur, du så længe har drømt om. Det kræver blot en stor mængde energi at ændre vanerne, og vedholdenhed over en længere periode, så din hjerne (og krop) vænner sig til den nye normal. Jeg har set folk have størst succes ved at lave små, konstante ændringer, hver eneste dag i periode. Så små ændringerne, at hjernen ikke orker at protestere. Og så vedholdende, at ændringerne sætter sig fast. Er du med på en udfordring? 28 dages forbrugsvaneændrings-camp. Vi starter imorgen.

ps. Vi pauser måske i min sommerferie. Vi får se.

pps. Husk, at du kan købe mine bøger her. Det hjælper mig meget i mit forfatterliv. Tak 🙂

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram, på podcast eller i verdens bedste facebook-gruppe.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.